VIDEO & MATCHRAPPORT: Fenerbahce 2-1 Besiktas

Det stora Istanbulderbyt innehöll precis allt och lite till. Fenerbahce vann till slut med 2-1.

Matchens startelvor:

FENERBAHÇE: Kameni, Isla, Neto, Neustaedter, Hasan Ali Kaldırım (min. 75 İsmail Köybaşı), De Souza, Ozan Tufan, Giuliano, Mehmet Ekici (min. 46 Mehmet Topal), Valbuena (min. 69 Alper Potuk), Janssen

BEŞİKTAŞ: Fabricio, Medel (min. 81 Tolgay Arslan), Pepe, Tosic, Caner Erkin, Hutchinson, Oğuzhan Özyakup, Quaresma, Talisca (min. 58 Negredo), Babel, Cenk Tosun (min. 77 Lens)

Matchen började med ett högt tempo och det var chanser åt båda hållen. Stämningen och atmosfären var på plats och i den 18e matchminuten slog Mehmet Ekici ett inlägg mot Vincent Janssen som blev tacklad av Medel när han försökte nå bollen. Domaren dömde straff och Giuliano de Paula klev fram och satte 1-0 för hemmalaget. Efter målet skruvades tempot upp och Atiba Hutchinson var mycket nära att kvittera till 1-1 med en nick precis utanför högra stolpen. Även Ozan Tufan fick ett jätteläge när han på volley slog först bollen i gräset som sedan precis gick över ribban. Första halvlek slutade trots chanserna 1-0 men det var en mycket händelserik halvlek. Janssen och Oguzhan Özyakup blev varnade efter att ha börjat bråkat med varandra över en tackling som de inte var inblandade i och senare fick Mehmet Ekici varning för en tuff tackling. Även Hutchinson blev varnad och Riqardo Quaresma blev utvisad inom loppet av två minuter då han tog ett gult kort i 41:a minuten och ett i 43:e minuten där han kom sent in i tacklingarna. Besiktas skulle dock inte vara en man mindre länge. Två minuter senare åkte Neto ut efter att ha fått direkt rött kort och för målchansutvisning när han fällde Cenk Tosun.

En match som innehöll allt.
En match som innehöll allt.

Andra halvlek började med ett lugnare tempo. Båda lagen var försiktiga men det var Besiktas som ville gå framåt och Fenerbahce som letade luckor. Det tuffa spelet fortsatte och i halvtid hade Mehmet Ekici bytts ut mot Mehmet Topal. Även Alper Potuk och Ismail Köybasi kom in för hemmalaget. Besiktas bytte in Negredo i den 77:e minuten och Lens i den 81:a minuten som fick möta mycket burop från hemmapubliken. Nästa mål i matchen kom i den 86:e minuten och då också genom straff. Janssen krigade sig förbi Besiktas-försvaret och passade sedan Alper Potuk vars skott blockerades av Atiba Hutchinsons hand och domare Ali Palabiyik dömde straff samtidigt som Hutchinson åkte på sitt andra gula kort och blev utvisad. Holländske anfallaren Vincent Janssen steg fram och satte säkert 2-0 till Fenerbahce. Fenerbahces 2-0 ledning skule inte hålla sig i länge och bara en minut senare reducerade genom ett vackert spelmål. Alvaro Negredo nickade fram Ryan Babel som kunde nicka in 2-1 i den 87:e minuten. Precis som i första halvlek så skulle det inte dröja länge innan Fenerbahce också var nere på nio man. Tre minuter senare blev inbytte och före detta Besiktas-spelaren, Ismail Köybasi, också utvisad. Ismail kapade Özyakup på offensiv planhalva och fick ett direkt rött kort. Det blev tuffa slutminuter för alla inne på Ülker-stadion och alla supportrar som följde matchens sista minuter. Fenerbahce kunde dock hålla ut och vinna med 2-1 och därmed ta tre mycket viktiga poäng.

Fenerbahce var nära att punktera matchen i mitten andra halvlek. Alper Potuks pass träffade Ozan Tufans lår och tog i stolpen.
Fenerbahce var nära att punktera matchen i mitten andra halvlek. Alper Potuks pass träffade Ozan Tufans lår och tog i stolpen.

Efter matchens slutsignal blev även Oguzhan Özyakup utvisad efter att ha fått sitt andra gula kort. I och med detta blev tre Besiktas-spelare utvisade och tränaren Senol Günes blev uppskickad till läktaren under andra halvlek efter att ha blivit arg på huvuddomaren och konfronterat linjedomaren vid ett domslut.

Övriga händelser i matchen:

Besiktas-lägret var mycket besvikna med domaren och efter matchen har diskuterats mycket kring Ali Palabiyiks insats och framförallt kring att även Besiktas borde ha fått en straff när Hasan Ali Kaldirim träffar Cenk Tosuns fot bakifrån innanför straffområdet. Även offside-avblåsningen på Negredo i andra halvlek fick många att reagera. På bilderna efteråt går det att se att det är mycket jämnt mellan den sista Fenerbahce-försvararen och Alvaro Negredo som ser ut att vara onside på bilderna. Negredo sprang mot mål och satte bollen i nät bakom Kameni som hade slutat spela eftersom han hade sett flaggan gå upp. Senol Günes var rasande på domarna under matchen och till slut fick domarna nog och skickade upp honom bland supportrarna.

Offside-positionen på Alvaro Negredo i andra halvlek.
Offside-positionen på Alvaro Negredo i andra halvlek.

I och med vinsten så har Fenerbahce nu 11 poäng och två poäng upp till Besiktas som har 13 poäng. Fenerbahces svit fortsätter på hemmaplan. Detta var den 14:e ligamatchen (15:e med cupmatcher inräknade) som laget inte förlorade på hemmaplan mot Besiktas. Senaste förlusten kom 2005 då Besiktas vann 4-3. Detta var Senol Günes 20:e match mot Fenerbahce som tränare i Kadiköy och ännu en gång fick han lämna arenan utan att vinna mot Fenerbahce. Günes har kommit till Ülker-stadion i Kadiköy med sex olika lag och förlorat 15 gånger samt spelat oavgjort 5 gånger.