Galatasarays tuffa spelschema i ligan

Galatasaray leder ligan med 23 poäng och har fått en strålande start på säsongen.

Klubb är dock inne i ett tufft spelschema i ligan och har nyligen spelat ett Istanbulderby hemma mot Fenerbahce som slutade 0-0. Veckan innan vann man borta mot Konyaspor med 2-0 som har inte fått den önskade starten i ligan och sparkade nyligen sin tränare. Tre veckor sedan vann man Bursaspor borta med 2-1 i en mycket intressant match.

Framför sig nu har Galatasaray ett tuffare spelschema:

29:e oktober: Trabzonspor borta. 13:e plats i Süper Lig just nu. 

Till Galatasarays fördel är Burak Yilmaz skadad och missar matchen. Oklart är också om Juray Kucka kommer till spel. I förlusten mot Evkur Yeni Malatyaspor så åkte Jose Sosa och Yusuf Yazici på röda kort vilket gör att även dem missar den viktiga matchen mot Galatasaray. Trabzonspor ligger på 13:e plats i ligan och hade som målsättning att vinna ligan den här säsongen men har efter 8 omgångar sparkat huvudtränaren Ersun Yanal och ersatt honom med Riza Calimbay.

3:e november: Genclerbirligi hemma. 16:e plats i Süper Lig just nu.

En match som Galatasaray på förhand kommer att vara storfavoriter till att vinna. Genclerbirligi ligger på nedflyttningsplats. Vad som talar för ”Gencler” och emot ”Gala” är att Ankaralaget har i de senaste omgången mött bra motstånd och spelat bra. De har tagit poäng mot några av topplagen. Laget vann Besiktas hemma, spelade oavgjort borta mot Akhisar, vann hemma mot Istanbul Basaksehir.

12:e november: Istanbul Basaksehir borta. 5:a i Süper Lig just nu.

En mycket tuff match och trots att Basaksehir spelar i Europa League har man visat att man prioriterar ligan i första hand. Båda lagen har spelat en mycket offensiv och attraktiv fotboll i inledningen av den här säsongen. Kan bli en tidig seriefinal om Basaksehir lyckas vinna matcherna innan mötet mot Galatasaray och således ta sig till andra plats eller kanske till och med vara etta när lagen möts.

25:e november: Alanyaspor hemma. 10:a i Süper Lig just nu.

Alanyaspor går tryggt och bra i ligan, laget ligger på en 10:e placering i ligan. På förhand är Galatasaray storfavoriter i denna matchen.

2:a december: Besiktas borta. 7:a i Süper Lig just nu.

Istanbulderby och möte mot de turkiska mästarna. Besiktas har haft det svårt i ligan och satsat fullt i Champions League. Senol Günes måste hitta en balans i Besiktas och kunna hantera både Super Lig och Champions League då laget leder gruppen i CL men ligger sjua i ligan. Även om det skiljer sig två poäng mellan 2:an och 7:an i ligan så har Besiktas 8 poäng upp till ligaettan Galatasaray som har enbart ligan (och cupen) att fokusera på. I början av december kan Besiktas redan ha säkrat avancemanget och gruppsegern i Champions League vilket i så fall resultera med att de lägger all krut på ligan igen.

9:e december: Akhisar hemma. 3:a i Süper Lig just nu.

Akhisar är säsongens överraskning tillsammans med Göztepe och som har imponerat stort under huvudtränaren Okan Buruk. Laget är med i toppen och ligger trea med lika många poäng som ligatvåan Göztepe (målskillnad som skiljer lagen emellan).

17:e december: Evkur Yeni Malatyaspor borta.  11:e plats i Süper Lig just nu.

En match på förhand som Galatasaray kommer vara stora favoriter.

24:e december: Göztepe borta. 2:a i Süper Lig just nu.

Säsongens stora överraskning tillsammans med Akhisar och ändå lite större överraskning med tanke på laget är nykomlingar och ligger tvåa bakom Galatasaray. Har gjort lika många mål som Galatasaray efter nio omgångar och har en stor publik på hemmaplan.

Efter uppehållet: 

21 januari 2018: Kayserispor borta. 4:a i Süper Lig just nu.

Galatasaray slog och körde över Kayserispor i premiären. Det är dock ett annat Kayserispor efter den matchen som har gått stabilt och som är med och slåss i toppen. Laget ligger fyra i ligan.

Fem av nio matcher är mot lag som ligger topp sju i ligan (där Besiktas är laget som ligger sjua). Med Fenerbahce-matchen inräknat (som slutade 0-0) så är det sex av tio matcher som är mot lagen som ligger topp sju i Süper Lig. Matcherna är utspridda över två månader varav den sista matchen på listan (mot Kayserispor) är den första matchen efter vinteruppehållet, därför är det viktigt att komma ihåg att mycket kan förändras liksom spel och tabellplaceringar i ligan. Nästa motståndarna, Trabzonspor samt Genclerbirligi, har redan bytt tränare en gång den här säsongen.

Däremot så går det inte att förbi se att Galatasaray som har fått en mycket bra start på säsongen och som leder ligan klart, har ett tufft spelschema och test framför sig med stora matcher. Tar sig Galatasaray förbi denna perioden utan att tappa allt för många poäng så skulle de ha en hand på pokalen innan uppehållet såvida laget inte kraschar fullständigt under våren. I och med att det är en del derbymatcher och lag som slåss i toppen så kan det mycket väl bli så att Galatasaray tappar sin ligaledning innan vinter och där Süper Lig-toppen får det mycket jämnt inför våren 2018.