Inför Istanbulderbyt: Galatasaray – Fenerbahce

Dagen med det stora D:et är kommen. Derbyt med det stora D:et är kommen. Idag klockan 18.30 spelas Turkiets och ett av världens största derbyn i Istanbul: Galatasaray – Fenerbahce.

RÖSTA: Vem vinner derbyt mellan Galatasaray – Fenerbahce?

Galatasaray – Fenerbahce, större blir det inte. Inte mest med tanke på så som lagen och inte minst Galatasaray har värvat. Laget har spenderat flera miljoners euro på spelarköp som Gomis, Feghouli, Fernando, Maicon, Belhanda, Mariano, Ndiaye, Latovlevici, Carrasco & Denayer (på lån). Totalt har Galatasaray lagt 39 miljoner euro på transfers i sommar och sålt för 18,3 miljoner euro. Det har skett stora förändringar i truppen och spelare som Sneijder, Podolski, Bruma, Sabri Sarioglu och Semih Kaya har lämnat klubben.

Galatasaray är i och med sina investeringar piskade att vinna ligan för att inte gå allt för stor förlust och därför blir även derbyt extra viktigt. En vinst ikväll skulle innebära en stor boost för lagets självförtroende då Galatasaray har ett tufft spelschema och prov i ligan framför sig. Laget har tidigare mött Bursaspor och Konyaspor på bortaplan men det har varit två lag som hade förväntats prestera bättre såhär långt i säsongen. Det stora testet börjar ikväll med det absolut största mötet: Fenerbahce hemma. Sedan följer Trabzonspor borta, om två veckor Istanbul Basaksehir borta, två veckor efter Basaksehir väntar Besiktas borta och sedan väntar formstarka Akhisar på hemmaplan. Emellan matcherna möter Galatasaray även Genclerbirligi och Alanyaspor.

För Galatasarays del har säsongen dock börjat strålande och inför detta tuffa spelschemat har man tagit sina poäng. Laget leder ligan med 22 poäng och har fem poäng ner till tvåan och trean (Göztepe & Akhisar) som har en match mer spelad än Galatasaray. Vid en vinst skulle Galatasaray gå upp till 25 poäng och öka sitt avstånd ner till de andra klubbarna.

Galatasaray och Akhisar har gjort flest mål i ligan (20 mål, Akhisar har spelat en match mer) och Galatasaray har släppt in minst mål i ligan (6). Galatasaray är det enda obesegrade laget efter nio omgångar. Igor Tudor har fått ordning på sitt lag såväl offensivt och defensivt. I försvaret har Maicon och Serdar Aziz hållit tätt och i Fernando Muslera har man ligans bästa målvakt. Mittfältet har fått många nya starka namn som Fernando, Feghouli, Belhanda, Badou Ndiaye. Sedan tidigare finns Tolga Cigerci och Garry Rodrigues som båda har fått en mycket bra start på säsongen. Här har Tudor lite av ett lyxproblem om vilka som ska starta, det är dock klart att han kommer ha alternativ på bänken när han vill förändra matchbilden men de två sistnämnda, Cigerci och Rodrigues, är osäkra inför spel p.g.a skador. I anfallet har Galatasaray såhär långt en av ligans bästa spelare: Bafetimbi Gomis. Den franske anfallaren anfallaren gör mål på allt och har än så länge nätat nio gånger på åtta matcher. För Fenerbahce blir matchen avgörande om man lyckas stoppa Gomis eller inte.

Fenerbahce har inte börjat säsongen som man har tänkt sig men saker och ting börjar sätta sig ju fler matcher som spelas. På åtta matcher har det blivit fyra vinster, två oavgjorda och två förluster. Fenerbahce har blandat och gett i det spelmässiga och individuella misstag har kostat laget vinster. På åtta matcher har det blivit 14 poäng och laget ligger femma ligan. Laget har dock stött på hårt motstånd. Fenerbahce har redan mött och vunnit mot rivalerna Besiktas hemma, spelat oavgjort mot Trabzonspor hemma, oavgjort mot ligatvåan Göztepe borta, förlust borta mot ligatrean Akhisar och förlust hemma mot ligafyran Istanbul Basaksehir. Fenerbahce har blandat och gett i det spelmässiga och individuella misstag har kostat laget vinster framförallt borta mot Göztepe och Trabzonspor. Efter kvällens match kommer  Fenerbahce ha mött alla topp sex lagen i ligan

Inför säsongen har även Fenerbahce gjort ett par stora värvningar i sommar. Fenerbahce la 19,6 miljoner euro på transfers i somras och sålde för 17, 3 miljoner euro. Man har hämtat in Vincent Janssen från Tottenham på lån för 2,5 miljoner euro, Luis Neto har lånats in från Zenit samtidigt som man har köpt brasilianske landslagsmannen Giuliano, spanska anfallaren Roberto Soldado, Nabil Dirar från Monaco, Mathieu Valbuena från Lyon och supertalangen Eljif Elmas från Makedonien. Utöver det har man även hämtat in Mehmet Ekici, Mauricio Isla och Carlos Kameni, alla på fri transfer. Å andra sidan har man dock tappat stora spelare från fjolårets säsong. Simon Kjaer såldes till Sevilla för 12, 5 miljoner euro och man lyckades inte komma överens med Jeremain Lens och dennes klubb om ett nytt lån. Utöver det har Emenike, Miroslav Stoch, Gregory van der Wiel  sålts samtidigt som Volkan Sens kontrakt gick ut.

Likt Galatasaray har det skett många förändringar i Fenerbahces trupp. Carlos Kameni har tagit över som första målvakt, Neto har gått direkt in i startelvan liksom Isla. Valbuena och Nabil Dhirar spelar yttermittfältare i laget och Giuliano har fått variera och spelat både anfallare och offensiv mittfältare i en nummer tio roll. Elmas har inte fått någon speltid p.g.a. licens och ålder men spelaren förväntas vara redo inom kort varsel samtidigt som det har varit Vincent Janssen och Soldado som skiftat uppe i anfallet. Den holländske anfallaren har blivit en form av en favorit bland fansen för sitt hårda slit och kämpande uppe i anfallet. Soldado väntar ännu på sitt första mål. En annan holländsk anfallare i laget, Van Persie har varit skadad mycket och sägs vara på väg tillbaka men lär vara långt ner i rankingen hos tränaren Aykut Kocaman när han kommer tillbaka då spelaren åkte till Hollands kvalmatcher i september när han var skadad och spelade matcher och ådrog sig nya skador. Klart är att Van Persie och Mehmet Ekici missar kvällens match.

Kvällens match mellan Galatasaray – Fenerbahce har så mycket mer i potten än att enbart vinna själva derbyt. En vinst för Galatasaray innebär ett stort avstånd ner till de resterande lagen samtidigt som man får en extra boost och tillit på sig själva inför ett tufft schema. En vinst för Fenerbahce skulle ge laget en stor boost också inför ett lättare schema och det hade öppnat upp för att de ska blanda sig i titelstriden igen. Med en vinst hamnar Fenerbahce på sjutton poäng och laget kan vara ny tvåa i ligan beroende på hur det går mellan Besiktas – Basaksehir på måndag (imorgon).

Avspark: 18.30 svensk tid.
Plats: Türk Telekom-stadion, Istanbul.
Domare: Cüneyt Cakir.
TV: beIN SPORTS 1 / HD (Turkiet), för fler kanaler se här.

Preliminära startelvor:

GALATASARAY: Muslera, Mariano, Maicon, Serdar, Latovlevici, Fernando, Ndiaye, Tolga, Belhanda, Feghouli, Gomis

FENERBAHÇE: Kameni, Isla, Neto, Skrtel, Hasan Ali, Josef, Ozan, Dirar, Giuliano, Valbuena, Soldado

LÄS OCKSÅ: