Osman Çakmak, krigsveteran och nu europeisk mästare!

Turkiet blev under måndagen europeiska mästare i fotboll för amputerade. Det amputerade landslaget har hyllats stort av hela Turkiet och en spelare som har stuckit ut extra har varit landslagskaptenen Osman Cakmak.

Inför matchen sade förbundskaptenen att England hade aldrig förlorat förr. Kaptenens svar?: – Hocam bize dedi ki Ingiltere daha önce kaybetmis diye ama bende cevapladim ki onlar daha önce bize karsi oynamadilar.. Översatt till svenska: De har inte förlorat någon match tidigare men de har aldrig möt oss tidigare heller. 

Så blev det också.  England kvitterade i matchens sista ordinarie minut till 1-1 men på tilläggstid avgjorde Osman Cakmak och fastställde slutresultatet 2-1 framför mer än 41 000 åskådare på Besiktas hemmaarena Vodafone Park.

Osman Cakmak hade även lovat landslaget, supportrarna och för några år sedan landets president, Recep Tayyip Erdogan, om att trofén skulle stanna i Turkiet – vilket blev sant. Efter matchen talade de med varandra i telefonen och presidenten hyllade hela landslaget och sade till Osman Cakmak att han borde spela i Turkiets herr A-landslag i fotboll (A Milli Takimi).

Däremot är Osmans historia extra speciell. 2007 gjorde Osman militärtjänst i Sirnak-Senova och var kommando. En tidig morgon klockan 05.00 var de ute och kontrollerade vägarna tillsammans med säkerhetsstyrkor så trampade Osman på en landmina nergrävd av terrorister och således förlorade Osman sitt vänstra ben. Osmans ben var av från knäet och neråt och opererades flera gånger och hade en lång rehabilitering. Han ville dock återvända när han började känna sig bra och meddelade detta till chefen för generalstaben som hade kommit på besök. Då svarade den dåvarande chefen för generealstaben, Yasar Büyükanit såhär:

Att tjäna sitt land behöver inte alltid betyda att slåss och kriga. Om du vill fortsätta kämpa för ditt hemland, börja spela fotboll! Då kommer du ha på dig ayyildiz-tröjan.” *Ayyildiz = Ett namn för den turkiska flaggan och även landslagen.

Och så blev fallet. Tio år senare är Osman Cakmak och Turkiet amputerade landslag europeiska mästare.

Osman Cakmak kunde inte tacka fotbollsförbundet och Turkiet mer än vad han gjorde efter matchen. Det amputerade landslaget hade fått förbereda sig en hel månad innan i den stora Riva-anläggningen där Turkiska fotbollsförbundet och A-landslaget håller oftast till och tränar inför landskamper. Turkiet och TFF har storsatsat på idrott och fotboll för handikappade med sitt projekt ”Türkiye Futbol Oynuyor” (Turkiet spelar fotboll). Därför var det extra speciellt när Turkiet fick anordna EM för amputerade landslag 2017.

Se det avgörande målet av Osman Cakmak:

Efter matchen deltog Osman Cakmak och Rahmi Özcan i fotbollsprogrammet Derin Futbol och berättade mer om landslagets bedrift och lite mer om sig själva och deras känslor inför och efter turneringen:

Fatihs och Feyyaz känslosamma stunder:

Se hela programmet här:

I minut 5:20 välkomnas Rahmi och Osman Cakmak till studion där de berättar om alla känslor, matcher, deras liv och där de även tackar för de enorma stödet de har fått ifrån fotbollsförbundet, herrlandslaget till supportrarna.

En timme och fyrtio minuter in i programmet, 1:40:30, kommer även fler spelare och även ledare in från det amputerade landslaget. Programavsnittet är helt klart värt att titta på för spelarnas och landslagets skull!

(Beyaz/Derin Futbol är ett mycket känt TV & fotbollsprogram som idag är mer ett underhållningsprogram i Turkiet och där allt diskuteras mellan himmel,fotboll och jord.)

Det amputerade landslagets spelare och deras olyckor:

Osman Çakmak: Blev krigsveteran 2007 i Sirnak när han förlorade sitt vänstra ben (från knäet och ner) när han trampade på en landmina.

Feyyaz Gözacık: Föddes utan ben. Är även simtränare.

Barış Telli: Förlorade sitt högra ben (från knäet och ner) efter en trafikolycka. 23 april 1993 blev hamnade han även under en bil när han sprang efter för att hämta sin boll.

Alican Kuruyamaç: Förlorade sitt högra ben efter en trafikolycka.

Muhammet Yeğen: Föddes med ett ben som var för kort.

Rahmi Özcan: Skadad högerben sedan födseln.

Serkan Dereli: Har ett ben sedan födseln.

Fatih Şentürk: Förlorade sitt vänstra ben efter en motorcykelsolycka.

Fatih Karakuş: När han var barn förlorade Fatih sin vänstra arm efter följd av en elektrisk stöt.

Selim Karadağ: Målvakt i det amputerade landslaget och har sedan födseln en arm som är för kort.

Kemal Güleş: När Kemal var 11 år gammal tittade han och vänner på när ett höghus revs i området. Kemal fick olyckligt traktorskopan på sig.

Ömer Güleryüz: Missväxt som bevis, det vänstra benet utvecklades inte.

Mehmet Yunsur: Traktorolycka som barn där hans fot fastnade vid maskinen.