Süper Lig: Europeisk liga som växer i popularitet

​Den turkiska högsta ligan har, likt flera andra fotbollsligor som följer seriesystemet höst/vår, kickat igång igen. Transferfönstret är nu stängt och det har skett flera ändringar i lagen. De regerande titelmästarna Besikta har efter två ligavinst i rad kunnat sätta ytterligare en guldstjärna på sina matchställ och de har siktet inställt mot sin tredje ligavinst i rad. Om de lyckas med den bravaden tar de upp kampen om flest ligavinster sedan starten 1959. Endast 5 klubbar har lyckats att bli ligamästare: Besiktas (15 gånger), Fenerbahce (19 gånger), Galatasaray (20 gånger), Trabzonspor (6 gånger) och Bursaspor (1 gång).

Osmanlıspor 1-3 Galatasaray (2017)

(Foto: l3o_)

Enligt UEFA:s ranking av de europeiska ligorna ligger Süper Lig på en 11:e plats. Deras ranking baseras på faktorer som antal spelade matcher och kvaliteten på spelet. De turkiska klubbarna har ökat i popularitet och de är med i striden om att locka till sig några av världens bästa spelare. Det finns ett stort intresse för att följa ligamatcherna, som alltid spelas från fredag till måndag, och det är flera som tipsar på matchresultaten. Att spela på sport är ett populärt inslag när man följer fotboll och det finns flera olika spelformer att spela på. Mr Green Bettingguide förklarar ingående spelformer som flexibetting, livespel och spreadbetting. Den som är ny på bettingscenen kan ta del av information om odds och praktiska råd, något som även är en intressant läsning för den som har bettat tidigare. Det är fortfarande tidiga dagar i den turkiska högsta ligan men oddsen pekar mot att det är Besiktas (oddsen 2,40) som tar pokalen. Däremot har flera lag rustat för att ge sig in i striden och bryta mästarlagets vinstbana.

Fenerbahce letar spelare i Ryssland

Fenerbahce har inte lyckats med samma prestationer som de gjorde när Alex de Souzsa spelade i laget. Efter att han hastigt lämnade klubben 2012 har de inte lyckats hitta tillbaka till sin forna form. Detta hoppas man nu ha gjort med hjälp av inte bara en, utan två spelare från den ryska klubben Zenith. Efter försäljningen av Simon Kjaer till Sevilla har de lånat in Luis Neto för att ta hans plats. Från samma klubb kommer även Giuliano Victor de Paula. Tanken var först att de även skulle låna de Paula, men då flera klubbar jagade brasilianaren valde de att köpa loss honom och signade ett kontrakt på 4 år.

Galatasaray 3-2 Gençlerbirliği (2017)

(Foto: l3o_)

Från IFK Göteborg till Sivasspor

Det finns redan flera svenska spelare i de turkiska klubbarna, bland dem Gençlerbirliğis målvakt Johannes Hopf. Nästa svensk att göra karriär i Turkiet är IFK Göteborg-backen Mattias Bjärsmyr. Mittbacken har skrivit ett kontrakt på två år med Sivasspor och han välkomnades varmt i laget. Svensken har tidigare spelat i grekiska Panathinaikos men gick efter en tid tillbaka till Göteborg igen. Sivasspor har återvänt till Süper Lig efter att ha åkt ur serien 2016. Innan dess hade de spelat i serien i tio år.