Turkiet i League B i UEFA Nations League

Tidigare i höst blev det klart med nya UEFA Nations League och under onsdagen blev divisionerna i turneringen klara efter VM-kvalets slut. Turkiet hamnade i League B tillsammans med bl.a. Sverige.

Här kan ni se hur grupperna i Nations League ser ut för varje ”League”.

Nations League kommer att fungera som en turnering istället för träningslandskamper och i potten finns också fyra platser till EM 2020. En plats till varje ”League”. De länder som inte kvalificerar sig för EM 2020 via det vanliga EM-kvalet kommer med bra resultat i Nations League få en ny chans att kvalificera sig till EM. Av den anledningen finns det skäl för länderna att göra bra ifrån sig i Nations League.

I det vanliga EM-kvalet kommer det att finnas 10 grupper där de 2 bästa länderna tar sig till EM. Det ger totalt 20 platser i EM. Övriga 4 platser kommer att delas ut via Nations League i ett slutspel. En plats till varje ”League”. Varje ”League” kommer att ha sin egen slutspel med fyra länder där vinnaren tar sig till EM.

Gruppvinnarna i varje ”League” i Nations League kommer att vara garanterade en plats i slutspelet men om dessa länder har redan blivit klara för EM så kommer deras plats att gå till näst bästa land. De fyra bästa länderna från varje ”League” som inte har lyckats gå vidare till EM via det vanliga kvalet kommer att göra upp om en plats i EM där semifinaler och final kommer att avgöras efter en match.

55 länder är indelade i fyra ”League”.

Turkiet hamnade i League B tillsammans med Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien, Nordirland, Danmark och Tjeckien.

League A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrike, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien, Holland.

League B: Österrike, Wales, Ryssland, Slovakien, Sverige, Ukraina, Irland, Bosnien/Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjeckien, Turkiet.

League C: Ungern, Rumänien, Skottland, Slovenien, Grekland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland, Litauen.

League D: Azerbajdzjan, Makedonien, Vitryssland, Georgien, Armenien, Lettland, Färöarna, Luxemburg, Kazakstan, Moldavien, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Så här fungerar League B med Turkiet;

12 länder delas in i 4 grupper med 3 länder i varje grupp. Gruppvinnarna tar sig till slutspel där det blir semifinaler och final. Gruppvinnarna tar sig upp till League A och grupptreorna åker ned till League C.

Övriga:

League A:

12 länder delas in i 4 grupper med 3 länder i varje grupp. Gruppvinnarna tar sig till slutspel där det blir semifinaler och final. Grupptreorna åker ned till League B.

League C:

15 länder delas in i 4 grupper med 4 länder i tre grupper och 3 länder i en grupp. Gruppvinnarna tar sig till slutspel där det blir semifinaler och final. Gruppvinnarna tar sig upp till League B och de som kommer sist i gruppen åker ned till League D.

League D:

16 länder delas in i 4 grupper med 4 länder i varje grupp. Gruppvinnarna tar sig till slutspel där det blir semifinaler och final. Gruppvinnarna tar sig upp till League C.

(Dubbelmöten gäller i alla grupper.)

Spelschema:

Grupperna i alla ”League” lottas 24e januari 2018

Omgång 1: 6-8 september 2018
Omgång 2: 9-11 september 2018
Omgång 3: 11-13 oktober 2018
Omgång 4: 14-16 oktober 2018
Omgång 5: 15-17 november 2018
Omgång 6: 18-20 november 2018

Slutspelslottning för League A: December 2018
– En av fyra gruppvinnarna kommer att vara spelvärd för slutspelet.

Slutspel för League A: 5-9 juni 2019
– med semifinaler och final. Vinnaren blir klar för EM 2020.

Lottning av slutspel för League B, C och D: 22 november 2019

Slutspel för League B,C och D: 26-31 mars 2020
– med semifinaler och final. Både semifinalerna och finalerna kommer att avgöras i en match. Vinnaren av varje ”League” blir klar för EM 2020.

***

Det vanliga EM-kvalet börjar i mars 2019. Det blir två omgångar i mars, juni, september, oktober och november.