CHAMPIONS LEAGUE: Besiktas bortaslog RB Leipzig och blev historiska ännu en gång!

Besiktas blev historiska ännu en gång ikväll i och med bortavinsten mot RB Leipzig. 

Besiktas var redan klara gruppsegrare från förra omgången och lämnade sex nyckelspelare hemma i Istanbul och roterade i truppen. RB Leipzig å andra sidan hade allting att spela för då deras CL-dröm fortfarande levde vidare men i och med förlusten och FC Portos vinst mot AS Monaco så avslutas även tyskarnas CL-sejour i Champions League.

Det var flera spelare som fick ledigt och som inte spelade från start och då tog ”reserverna” chansen med båda händerna och storspelade. Alvaro Negredo satte straff efter tio minuter. Straffen fixades av en annan stjärna i Besiktas som har haft svårt att ta plats i startelvan: Jeremain Lens. Den holländske yttern var på spelhumör och gjorde en stormatch. RB Leipzig som var tvungna att vinna pressade och pressade men åkte på ett rött kort i den 82:a minuten när Stefan Ilsanker fick sitt andra gula kort. Fem minuter senare kunde Naby Keita kvittera för hemmalaget och gav publiken att tro på att en vändning var möjligt. Däremot ville Besiktas stora stjärna, Talisca, något annat. Brassen tystade hela arenan och tyskarna efter den 90:e minuten med sitt 2-1 mål och punkterade matchen.

Tolga Zengin i Besiktas-målet storspelade och räddade flera skott under matchen och fick RB-Leipzigs officiella twitter-konto att hylla målvakten innan matchen var ens slut och jämförde Tolga med en vägg. I efterhand hyllades han även stort av RB Leipzigs huvudtränare.

Besiktas ställde upp med följande startelva:

Tolga Zengin, Mitrovic, Necip, Caner, Tosic, Oğuzhan, Medel, Mustafa Pektemek, Lens, Talisca, Negredo.

Målskyttar för Besiktas: Alvaro Negredo 10:e minuten (straff) & Talisca 90:e minuten.

Målskyttar för RB Leipzig: Naby Keita 87:e minuten.

Matchens lirare: Tolga Zengin (Besiktas)

Inför matchen skrev vi att Besiktas kunde slå flera rekord och skriva ännu mer historia och det var precis vad dem gjorde ikväll.

  • Besiktas blir det första laget att kvalificera sig vidare i Champions League utan att förlora en enda gruppmatch.
  • Besiktas slog turkiskt poängrekord i och med att de vann mot RB Leipzig, Besiktas tog hela 14 poäng i och med vinsten mot RB Leipzig och slog Fenerbahces rekord från 2007-2008 med Arthur Zico vid rodret och tog då 11 poäng.
  • Besiktas slog även ett turkiskt målrekord i Champions League. Besiktas behövde två mål ikväll och lyckades göra två mål genom Alvaro Negredo och Talisca. Totalt blev det 11 mål för Besiktas i gruppspelet vilket är ett nytt turkiskt rekord i Champions League. Tidigare rekordet hölls av Fenerbahce 2004-2005 (10 mål) & Galatasaray 1999-2000 (10 mål).
  • Senol Günes är nu den mest framgångsrike turkiske tränaren i Champions League och för ett turkiskt lag i och med att han har tagit 14 poäng med Besiktas. Tidigare var det den brasilianske tränare Arthur Zico som hade rekordet med Fenerbahce 2007-2008 (11 poäng).

Artikeln uppdateras löpande…