Cenk Tosun bland stjärnorna i Premier League och redo att bli en av dem

Det mesta har handlat om Cenk Tosun det här transferfönstret i Turkiets Silly Season.

Anfallaren har lämnat Besiktas för spel i engelska Premier League och Everton. Efter en stor succé under hösten där han återigen var tänkt som en backup till en anfallare (den här gången Negredo) så var det han som blev lagets viktigaste spelare. Fyra mål och ännu viktigare: Cenk Tosuns slit i Champions League var en nyckelfaktor till att klubben avancerade till nästa omgång av Europas största turnering (inte nog med det så vann de gruppen överlägset också).

Jag skrev redan i början av oktober om att Cenk är Turkiets nästa stjärnanfallare och att nu se honom i en av världens största ligor, om inte den största är bara ett kvitto på hur bra Cenk har blivit och hur utvecklingen gått spikrakt uppåt.

Det var i princip givet att det skulle bli en engelsk klubb för Cenk. Inte för att det var störst intresse från engelska klubbar, men eftersom Cenks spelstil är perfekt för den engelska fotbollen. Han är stark och har den fysiken som krävs för att spela i den engelska ligan. Cenk har näsa för mål,  han är bra i luften, en grym avslutar som kan göra både distansmål och akrobatiska mål och har en god teknik – vad mer kan man kräva av en 9:a?

2016 hyllade Premier Leagues bästa målskytt genom tiderna, Alan Shearer, Cenk Tosun efter matchen mot England och sade att Cenk påminner om honom. Likt Alan Shearer på sin tid som representerade Blackburn och Newcastle, så spelar inte Cenk för Englands största lag heller. Däremot är det en anrik klubb som har utvecklat flera av landets största spelare och som har alltid varit där uppe och nosat på Europa-platserna. En av dessa stora spelare som Everton har tagit fram och som är tillbaka i klubben sedan sommaren 2017 är Wayne Rooney. Cenk som är i ett nytt land med en annan miljö, en ny liga och en ny klubb,  kan inte få en bättre mentor och lagkamrat än Rooney som har gjort näst flest mål i Premier League och som är Engelska landslagets bäste målskytt genom tiderna.

Cenks första match i Tottenham var godkänd och många engelska journalister och tidningar gillade vad de såg av den turkiske anfallaren trots att det var en dag då ingen i Everton särskilt imponerade. Sam Allardyce har helt rätt när han säger att laget måste ge Cenk understöd och anfallaren har mycket rutinerade spelare runt omkring sig. Cenk ska bli den spelaren som ska göra målen och vinna matcherna åt Everton hädanefter. Everton ville verkligen ha Cenk och Cenk ville verkligen gå till Everton vilket talar för att det finns en bra plan om hur Cenk ska användas.

Everton är en fantastisk möjlighet och perfekt klubb för Cenk att börja sin Premier League-karriär. Cenks övergång har inte bara varit en stor snackis i Turkiet utan även i Storbritannien som har rapporterat flitigt om transfern. Everton gjorde en stor investering för närmare 28 miljoner euro när de köpte loss anfallaren  och har höga förväntningar på Cenk som lämnade Besiktas som är kvar i Champions League för Everton som åkte ur Europa League. Cenk lämnar Süper Lig vid rätt tillfälle och där han inte behöver bevisa något mer i Turkiet. Nu väntar den stora scenen med de största stjärnorna.

Cenk gör sin hemmadebut idag klockan 16.00 när Everton tar emot West Bromwich Albion i Premier League.