Summering av den 20:e omgången i Süper Lig

Nytt på Turkiskfotboll.com är Summering av omgångarna i Süper Lig där vi sammanfattar ligaomgången som har spelats och tar med de stora höjdpunkterna och resultaten samt tabelläget.

Den 20:e omgången med slutresultat och målskyttar hittar ni här.

De fyra Istanbullagen som slåss i toppen av ligan tappade poäng i den 20:e omgången. Ligaledarna Istanbul Basaksehir kryssade mot Konyaspor på bortaplan och lagkaptenen Emre Belözoglu drog på sig två gula kort inom loppet av 10 sekunder efter att ha orsakat frispark och sedan svurit åt domaren som sedan gav två gula och visade ut Emre. Mittfältaren missar nu det viktiga toppmötet mot Fenerbahce nästa vecka. Det sägs även att Emre lär få en avstängning på tre till sju matcher. Konyaspor hade lika väl kunna då frisparken tog i ribban. Istanbul Basaksehir är fortsatt etta i ligan.

Galatasarays nyförvärv Yurig Nagatomo spelade från start när han gjorde sin debut borta mot Sivasspor. Det blev ingen lyckad afton för varken Nagatomo eller Galatasaray. Fatih Terim åkte på sin första förlust sedan återkomsten efter att hemmalaget besegrade gästerna från Istanbul med 2-1. Sivasspor med Mattias Bjärsmyr i laget, ligger åtta i tabellen medan Galatasaray missade chansen att ta över första platsen med tanke på att Basaksehir hade kryssat dessförinnan.

Omgångens toppmatch spelades mellan Bursaspor – Besiktas och det blev en händelserik match som till slut slutade 2-2. Besiktas tog ledningen redan efter tretton minuter men Bursaspor hade ledningen i halvtid efter ett självmål Negredo och Delarges mål i den 45:e minuten. Negredo skulle dock få sin revansch och kvitterade till 2-2 i den 90:e minuten. Hemmapubliken bjöd på ett mäktigt tifo inför matchen som ni kan se här. Nyförvärvet Vagner Love gjorde sin första match för Besiktas.

Fenerbahce var stora favoriter på förhand när de tog emot Genclerbirligi som tampas i nedre halvan av tabellen. Även här blev det fyra mål och även här blev det ett oavgjort resultat som slutade 2-2. ”Abbe” Khalili från Sverige spelade 90 minuter i en match som hade många gula kort. ”Gencler” gick in i pausvilan med 1-0 ledning efter ett självmål av Nabil Dirar i den 45:e minuten. Dock kvitterade Fenerbahce direkt i andra halvlek genom Alper Potuk och samme Nabil Dirar utökade till 2-1 i den 61:a minuten. Matchen sista mål gjordes av Genclerbirligis Marko Malinkovic i den 69:e minuten. Genclerbirligis nyförvärv, Florentin Pogba, fanns ej med från start p.g.a. matchformen saknades enligt Ümit Özat.

Ett annat stormöte som spelades under måndagskvällen var Trabzonspor – Göztepe, två lag med anfallare som har näsa för mål. Ändå slutade matchen mållöst och i praktiken är båda ”förlorare” med tanke på att lagen framför dem i toppen tappade poäng (Kayserispor vann 1-0 borta mot Osmanlispor) denna omgången. Trabzonspor halkar ner till en sjätteplats medan Göztepe är kvar på en sjunde plats.

Istanbul Basaksehir är fortsatt etta i ligan och skuggas av Galatasaray som har två poäng upp till första platsen. Fenerbahce ligger trea med 38 poäng och Besiktas fyra med 37 poäng. Ligaledarna Basaksehir har 43 poäng. Femma är Kayserispor med 34 poäng.

I botten av tabellen är Kardemir Karabükspor fortfarande jumbo och allt talar för att laget åker ur i år. På tjugo matcher har det enbart blivit tre vinster och har totalt 12 poäng (9 poäng upp till säker mark). Nästsist är Konyaspor som vann cupen förra året och supercupen i augusti mot Besiktas. Lagt spelade även Europa League under hösten och stod emot bra mot europeisk motstånd – i ligan har det varit tvärtom och under januarifönstret har laget agerat för att ändra på den negativa trenden och köpt in två av ligans bästa anfallare: Samuel Eto’o och Adis Jahovic. Tredje laget som är på nedflyttningsplats är Osmanlispor med tre poäng upp till säker mark.