Summering av omgång 22 i Süper Lig

Den 22:a omgången av Süper Lig spelades klart i söndags och efter att alla lag hade spelat sina matcher så var Istanbul Basaksehir tillbaka som ligaledare och var de stora vinnarna tillsammans med Fenerbahce den här omgången samtidigt som ett annat lag går som tåget och spikrakt uppåt i ligan.

Ligaracet är mellan Istanbul Basaksehir, Galatasaray, Fenerbahce och Besiktas. De regerande mästarna Besiktas som ligger fyra tappade mycket viktiga poäng när de mötte Konyaspor på bortaplan. Trots att Besiktas tog ledningen genom förre Allsvenske-spelaren Atiba Hutchinson så kvitterade hemmalaget genom nyförvärvet och målskytten Adis Jahovic. Två borttappade poäng för Besiktas och extra tungt för Besiktas som fick varningar på två av lagets bästa spelare: Talisca & Pepe. Båda missar nu det superviktiga derbyt mot Fenerbahce. I efterhand kritiserades domaren stort för sin insats och bland annat för varningen på Talisca och för att dela ut gula kort alldeles för enkelt.

Bättre går det för Fenerbahce som besegrade Alanyaspor på hemmaplan. Laget fortsätter att vinna och Fernandao är pånyttfödd. Den brasilianske anfallaren gjorde återigen mål och även Giuliano blev målskytt – två gånger om dessutom. Fenerbache har nu tio vinster och sex oavgjorda på de senaste sexton matcherna. Laget är uppe nu på lika många poäng som ärkerivalen, 44 poäng.

Ett lag som imponerar väldigt mycket är Sivasspor som går som tåget just nu. Nyförvärvet Robinho skiner. I helgen fixade han segern på egen hand när Sivasspor vann 3-2 mot Osmanlispor. Brassen gjorde två mål och en assist och Anadolu-laget ligger nu sexa i ligan. I Sivasspor spelar även svensken Mattias Bjärsmyr.

Det spelades även ett toppmöte i Süper Lig när Istanbul Basaksehir gästade Trabzsonspor och vann med 1-0 efter mål av målkungen Emmanuel Adebayor. Anfallaren fortsätter att göra viktiga mål för Basaksehir och tack vare vinsten är man etta igen i Süper Lig. Tyngre är det för Trabzonspor som tappar i ligan och är nu åtta. Riza Calimbay är pressad och Trabzonspors målsättningar den här säsongen har misslyckats. Laget ville bli ligamästarna på sin 50års jubileum men kommer allt längre bort ifrån ligatoppen.

Galatasaray som var ligaledare inför omgången såg ut att ta tre poäng borta mot Kasimpasa i Istanbulderbyt. Det skulle bli till en mardröm för Fatih Terim och hans mannar. Gala tog ledningen men Kasimpasa vände och vann och gjorde segermålet i den 80:e minuten. Gomis var nära att kvittera i slutet men det blev inga poäng för lejonen som tappade ligaledningen den här omgången. Galatasarays anfallare Gomis upplevde några minuter av illamående och kollapsade på planen och chockade hela arenan men kunde fortsätta spela matchen. Galatasaray fortsätter att gå knackigt på bortaplan och har svårt att vinna. Förlusten var den sjätte på de senaste sju bortamatcherna. 

Genclerbirligi kommer allt längre bort från nedflyttningsstrecket och lagets fina form fortsätter. I helgen vann huvudstadslaget med svenskarna Johannes Hopf och Abdul Khalili, över Göztepe med 2-0. Genclerbirligi vann med 3-0 och Khalili stod för en assist samtidigt som Hopf höll nollan för sjätte gången den här säsongen.

Alla resultat och målskyttar från Süper Ligs 22:a omgång hittar ni här.

Skytteligan efter 22:a omgångar leds av Gomis och Burak Yilmaz som båda har gjort 17 mål. Yilmaz har ett övertag då han har spelat 17 matcher och Gomis 21.

Ligatoppen:

  1. Basaksehir 46 poäng
  2. Galatasaray 44 poäng
  3. Fenerbahce 44 poäng
  4. Besiktas 41 poäng

Alla fyra lagen har +20 i målskillnad.

Lagen som är på nedflyttningsplatser:

16. Alanyaspor 21 poäng
17. Osmanlispor 17 poäng
18. Kaarabükspor 12 poäng