Bafetimbi Gomis bland de hetaste målskyttarna i Europa

Bafetimbi Gomis är stekhet just nu och öser in mål för Galatasaray. 

Den franske anfallaren har nu gjort 25 mål i ligaspelet och är näst bäste målskytten i hela Europa vad gäller inhemska ligaspel. Gomis har gjort fler ligamål än spelare som Robert Lewandowski, Lionel Messi, Harry Kane, Edinson Cavani. Gomis ligger bra till i jakten på flest mål i Europa när det gäller ligamål.

Jonas, Benfica, 31 mål.

Bafetimbi Gomis, Galatasaray, 25 mål.

Edinson Cavani, PSG, 24 mål.

Ciro Immobile, Lazio, 24 mål.

Harry Kane, Tottenham, 24 mål.

Lionel Messi, FC Barcelona, 24 mål.

Robert Lewandowski, Bayern München, 23 mål.

***

Den europeiska guldskon delas ut till den bäste målskytten i Europa och inkluderar enbart ligamål. Däremot avgörs det på antalet poäng som spelarna samlar ihop och de bättre ligorna ger fler poäng per mål. Till exempel, ett mål i Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga och Ligue 1 ger två poäng medan ett mål i Süper Lig i Turkiet & Liga NOS (Portugal) ger 1,5 poäng.

Jonas i Benfica, som har gjort flest mål i Europa vad gäller ligaspel, ligger således på en sjätte plats i kampen om den europeiska guldskon. Bafetimbi Gomis ligger således på en elfte plats med 37,5 poäng i jakten på den europeiska guldskon. Edinson Cavani som har gjort 24 mål i PSG ligger just nu etta med 48 poäng medan Jonas som har gjort flest mål i hela Europa ligger på en sjätte plats med 46 poäng.

Bafetimbi Gomis ligger före senaste Ballon d’Or-vinnaren Cristiano Ronaldo som ligger tolva och har gjort 18 mål den här säsongen. Gomis ligger även före och har gjort fler mål än spelare som Mauro Icardi, Falcao, Paulo Dybala, Antoine Griezmann.

Det återstår nio omgångar av Spor Toto Süper Lig och en annan nackdel för Gomis är att de turkiska lagen spelar fyra matcher mindre än ligor som Premier League, La Liga, Serie A och Ligue 1. Süper Lig spelas i 34 omgångar då det finns totalt 18 lag medan det finns 20 lag i den engelska-, spanska-, italienska- och franska-högstaligan.