Premiär i Allsvenskan med profiler som har spelat i Turkiet

På söndag är det premiär i Allsvenskan och i ligan finns flera profiler som har spelat många år i Turkiet.

Erkan Zengin (Hammarby IF), 32 år, yttermittfältare
Efter över nioårsspel i Turkiet valde Erkan att flytta tillbaka till Hammarby IF sedan han brutit sitt kontrakt med Eskisehirspor tidigare i år. Förutom spel i Eskisehirspor spelade han även för Besiktas och Trabzonspor. Var lagkapten i Eskisehirspor i flera säsonger. Har skrivit på ett kontrakt med Hammarby fram till sommaren. Spelade 187 matcher i Süper Lig, 44 matcher i Spor Toto 1. Lig (andraligan), 36 matcher i turkiska cupen och 10 matcher i Europa. Gjorde 49 mål på dessa matcher.

Samuel Holmén (IF Elfsborg), 33 år, centralmittfältare
Flyttade tillbaka till Sverige under sommaren 2017 efter sju år i Turkiet. Kom överens med Istanbul Basaksehir om att bryta kontraktet i förtid och skrev på ett 4,5 årskontrakt med Elfsborg. Under sin tid i Turkiet representerade han klubbar som Basaksehir (tidigare Istanbul B.B.), Fenerbahce, Bursaspor och Konyaspor. Ingick i Fenerbahces trupp när klubben vann ligaguld säsongen 2013/14 men spelade bara sex ligamatcher. Totalt blev det 181 matcher i Süper Lig, 34 matcher i turkiska cupen och 4 matcher i Europa. Gjorde 37 mål på dessa matcher.

Andreas Isaksson (Djurgårdens IF), 36 år, målvakt
Kom från PSV Eindhoven till Kasimpasa inför säsongen 2012/13 där han spelade i fyra säsonger innan han flyttade tillbaka till Sverige och Djurgården sommaren 2016. Skrev då på ett 2,5 årskontrakt med Djurgårdens IF. Spelade 104 matcher i Süper Lig och 3 matcher i turkiska cupen för Kasimpasa. Höll nollan i 32 matcher.

Mervan Celik (BK Häcken), 27 år, yttermittfältare
Lämnade Pescara för spel i Genclerbirligi inför säsongen 2013/14. I Genclerbirligi blev spel i två säsonger innan han bytte klubb till Akhisarspor där han också spelade i två säsonger innan han flyttade till BK Häcken under sommaren 2017. Hans kontrakt med Häcken går ut i december 2020. Spelade 59 matcher i Süper Lig och 24 matcher i turkiska cupen. Gjorde 13 mål på dessa matcher.

Moestafa El-Kabir (BK Häcken), 29 år, anfallare
Har spelat i Turkiet i två vändor. I februari 2015 skrev han på för Genclerbirligi där han spelade i 1,5 säsonger innan det blev spel i Japan. Efter ett halvår i Japan återvände han till turkisk fotboll för spel i Antalyaspor i januari 2017. Är på lån i Häcken fram till sommaren. Hans kontrakt med Antalyaspor går ut i juni 2019. Har spelat 71 matcher i Süper Lig och 6 matcher i turkiska cupen. Gjorde 18 mål på dessa matcher.

Gbenga Arokoyo (Kalmar FF), 25 år, mittback
Lämnade Mjällby AIF för spel i Gaziantepspor inför säsongen 2014/15. Skrev på ett fyraårskontrakt och lämnade klubben efter två säsonger för spel i Major League Soccer (MLS). Skrev i januari tidigare i år ett kontrakt med Kalmar som sträcker sig över tre säsonger. Spelade 35 matcher i Süper Lig och 5 matcher i turkiska cupen. Gjorde 1 mål på dessa matcher.

Abdülaziz Demircan (Dalkurd FF), 27 år, målvakt
Målvakt som har spelat för Amedspor (Tidigare Diyarbakir B.B.), Kardemir Karabükspor, Kayserispor och Konyaspor. Bröt kontraktet med Konyaspor i januari och skrev på ett kontrakt med Dalkurd som sträcker sig över tre säsonger. Har spelat en landskamp för Turkiets A2-landslag (U23-landslaget) vilket var mot Englands C-landslag i oktober 2014. Har spelat 22 matcher i Süper Lig och 17 matcher i turkiska cupen. Höll nollan i 13 matcher.

Ferhad Ayaz (Dalkurd FF), 23 år, yttermittfältare
Lämnade Degerfors IF för spel i Turkiet i januari 2015. Skrev på ett 3,5 årskontrakt med Gaziantepspor som bröts i april 2016. Blev klar för Örebro SK under sommaren 2016 och flyttade till Dalkurd i januari tidigare i år. Kontraktet är till december 2021. Spelade 12 matcher i Süper Lig och 8 matcher i turkiska cupen. Inga mål gjorda.

Alexander Milosevic (AIK), 26 år, mittback
Blev värvad till Besiktas i januari 2015. Blev utlånad till Hannover 96 i februari 2016 och under säsongen 2016/17 var han utlånad till Darmstadt. Under den pågående säsongen blev han utlånad till Caykur Rizespor i andraligan men lånekontraktet bröts i december förra året och kort därefter bröts också kontraktet med Besiktas i förtid. Skrev på ett kontrakt med AIK i februari som sträcker sig över säsongen. Spelade 2 matcher i Süper Lig, 5 matcher i Spor Toto 1. Lig och 6 matcher i turkiska cupen. Inga mål gjorda.

Jonathan Ring (Djurgårdens IF), 26 år, yttermittfältare
Kom till Genclerbirligi från Kalmar FF i januari 2017 och skrev då på ett 2,5 årskontrakt med klubben. Men kontraktet bröts under sommaren 2017 och han återvände till Kalmar för resten av året. Efter säsongen skrev han på ett treårskontrakt med Djurgårdens IF. Spelade 6 matcher i Süper Lig och 2 matcher i turkiska cupen. Inga mål gjorda.

Enoch Kofi Adu (AIK), 27 år, defensiv mittfältare
Värvades från Malmö FF till Akhisarspor i januari 2017. Skrev på ett 3,5 årskontrakt men kontraktet bröts i september förra året. Skrev därefter på ett treårskontrakt med AIK. Spelade 3 matcher i Süper Lig och 4 matcher i turkiska cupen. Inga mål gjorda.

Nahir Besara (Örebro SK), 27 år, centralmittfältare
Flyttade sommaren 2015 till Göztepe som då spelade i andraligan. Skrev på ett treårskontrakt men efter år var han tillbaka i svensk fotboll och Örebro där hans kontrakt går ut i slutet av året. Spelade 15 matcher i Spor Toto 1. Lig och 1 match i turkiska cupen. Gjorde 1 mål på dessa matcher.

***

Deniz Hümmet (Trelleborgs FF), 21 år, anfallare
Har aldrig spelat i Turkiet men spelar för det turkiska U21-landslaget. Gjorde ett av målen när Turkiet vann sin senaste match i EM-kvalet till U21-EM mot Malta med 4-2. I matchen innan blev det förlust mot Sverige med 0-2. Har gjort 2 mål på 11 matcher i U21-landslaget. Har tidigare spelat för Malmös juniorlag, Troyes och Gefle IF. Kontraktet med Trelleborg går ut i december 2020.