BB Erzurumspor och Gazisehir Gaziantep FK möts i playoff-finalen till Süper Lig

Büyüksehir Belediye Erzurumspor och Gazisehir Gaziantep FK gör upp om den sista platsen till Süper Lig.

Det blev klart på tisdagskvällen sedan BB Erzurumspor slagit ut Ümraniyespor med totalt 6-4 och Gazisehir Gaziantep slagit ut Boluspor med totalt 3-1.

BB Erzurumspor vann första matchen mot Ümraniyespor med 4-3 på hemmaplan och i returen blev det 2-1 sedan den tidigare Häcken-spelaren Demba Savage avgjort i den 97e minuten. Dessförinnan hade den tidigare meriterade Süper Lig-spelaren Burhan Eser gett BB Erzurumspor ledningen och Merthan Acil kvitterat för Ümraniyespor i den 91a minuten.

***

Första mötet mellan Gazisehir Gaziantep och Boluspor slutade mållös. I returen vann Gazisehir Gaziantep med 3-1. Gaziasehir ledde med 2-0 efter den första halvleken sedan Jefferson och Yonatan Del Valle gjort mål. I början av den andra halvleken reducerade Guido Kocer och på tilläggstid fastställde den tidigare Galatasaray-talangen Özgürcan Özcan slutresultatet på straffspark. Efter slutsignalen blev det stökigt på hemmafansens läktarsektioner.

***

Playoff-finalen till Süper Lig spelas på Bursa Büyüksehir Belediye stadion på lördagen den 19e maj med avspark 20.30 svensk tid.

Varken BB Erzurumspor eller Gazisehir Gaziantep har spelat tidigare i Süper Lig. BB Erzurumspor grundades 2005 och spelade säsongen 2010-11 i högsta amatörligan (BAL) vilket motsvarar femtedivisionen i det turkiska seriesystemet. Klubben har klättrat snabbt i seriesystemet och var inför säsongen nykomlingar i Spor Toto 1. Lig.

Gazisehir Gaziantep grundades som Sankospor 1988. I juni 1999 bytte klubben namn till Gaziantep Büyüsekhir Belediyespor och i juli 2016 bytte klubben namn till Büyüksehir Gaziantep. Inför säsongen var det dags för ett nytt namnbyte till dagens Gazisehir Gaziantep FK. Har spelat i andraligan sedan säsongen 2005-06. Spelade i playoff-finalen till Süper Lig säsongen 2010-11 men förlorade mot Orduspor med 0-1.

Vilken klubb gör Caykur Rizespor och Ankaragücü sällskap i Süper Lig?