Nya tränare i fyra Süper Lig-klubbar

Fyra klubbar i Süper Lig har presenterat nya tränare under den senaste veckan.

Trabzonspor hade som mål att bli ligamästare under klubbens 50-årsjubileum men slutade på en femteplats i tabellen långt efter topp 4 och Riza Calimbay fick lämna tränarjobbet. Ny tränare i klubben blir klubbikonen Ünal Karaman (i mitten på bilden ovan) som spelade över nio år i klubben som aktiv spelare och vann bl.a. vann turkiska cupen två gånger. Har tidigare varit assisterande tränare i klubben mellan 2009 till 2013. Kontraktet med Trabzonspor är på ett år. Kommer närmast från tränarjobbet i Kardemir Karabükspor som slutade sist i Süper Lig den gångna säsongen. Har tidigare varit assisterande förbundskapten i turkiska landslaget, tillfällig förbundskapten i landslaget och förbundskapten i turkiska U21-landslaget. På klubbnivå har han tränat Konyaspor (två sejourer), Ankaragücü , Adana Demirspor och Sanliurfaspor efter tiden i landslagen.

***

Nykomlingen Göztepe gick skilda vägar med Tamer Tuna trots en sjätteplats i tabellen. Ny tränare i klubben är Bayram Bektas (bilden ovan) som har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över den kommande säsongen med option på ytterligare en säsong. Han kommer närmast från Spor Toto 1. Lig-laget Ümraniyespor som tappade en direktplats till högsta ligan i de sista omgångarna och som fick spela playoff till Süper Lig där det blev förlust mot B.B. Erzurumspor. Har tidigare tränat Elazigspor i två sejourer och Büyüksehir Gaziantep. Har även varit assisterande tränare i olika klubbar.

***

Samet Aybaba (bilden ovan) fick inget nytt kontrakt i Sivasspor som slutade på sjundeplats som nykomling. Nu är han tränare i Bursaspor där kontraktet är på 2+1 år och med en årslön på 5 miljoner TL. Det blir hans andra sejour i klubben. Samet som spelade i Besiktas under hela sina aktiva fotbollskarriär med över 300 matcher i klubben har tidigare varit tränare i över en rad olika klubbar; Kayserispor (två sejourer), Adana Demirspor, Ankaragücü, Vanspor, Genclerbirligi (två sejourer), Gaziantepspor (två sejourer), Trabzonspor, Ankaraspor, Caykur Rizespor, Bucaspor, Besiktas, Antalyaspor och Eskisehirspor. Han har också varit fotbollsdirektör i Adana Demirspor.

***

Efter ett par år som assisterande tränare till Senol Günes i Besiktas blev Tamer Tuna (till vänster på bilden ovan) huvudtränare i nykomlingen Göztepe inför säsongen 2017/18 men trots en sjätteplats gick parterna skilda vägar. Nu är han tränare i Sivasspor där kontraktet är på ett år. Har tidigare varit tränare i Canakkale Dardanelspor i Spor Toto 3. Lig (fjärdedivisionen) och assisterande tränare till Sergen Yalcin i Sivasspor samt Gaziantepspor.

***

Kayserispor anställde nyligen Ertugrul Saglam som ny tränare efter Marius Sumudica och både Konyaspor samt Antalyaspor står utan tränare just nu. Dessutom är Aykut Kocamans framtid i Fenerbahce osäker beroende på utgången av presidentvalet i klubben den tredje juni.