Tre omgångar kvar av Süper Lig – vem blir mästare och vilka åker ur?

Ikväll drar den 32:a andra ligaomgången igång av Süper Lig. 

Det är titeljagande Istanbul Basaksehir som sparkar igång den 32:a omgången när de tar emot Sivasspor som har gått starkt under våren inte minst efter värvningen av Robinho som har visat sig vara succé för laget. På elva matcher har det blivit 4 mål och 2 assists och brassen har legat bakom mycket annat också för Sivasspor som ligger på en sjunde plats i ligan, fullt godkänt säsong för Sivas som även har svenske Mattias Bjärsmyr i laget. Den svenske försvararen har bara missat en ligamatch den här säsongen och har således varit fullt ordinarie i laget.

På andra sidan finns ett av ligans bästa lag, Istanbul Basaksehir, som slåss för ligatiteln även i år. De har en poäng upp till Galatasaray som har 66 poäng och vid en vinst ikväll går Basaksehir upp på en förstaplats med två poäng till godo mot Galatasaray som kommer ha en match i hand men även ha pressen att vinna på bortaplan när de möter Akhisarspor. Istanbul Basaksehirs kvarstående matcher efter matchen ikväll är mot Antalyaspor som ligger på 14:e plats och som har tre poäng till godo till nedflyttningsstrecket och sedan avslutar man hemma mot Kasimpasa som inte har något att spela för.

Akhisarspor slog som bekant ut Galatasaray i cupen för några veckor sedan och vann 2-0 på TT-Stadion (Türk Telekom-stadion, Galatasarays hemmaarena). Lägg därtill att Galatasaray har en dålig bortastatistik i år med enbart sex segrar på bortaplan som har kommit mot Osmanlispor (3-1), Bursaspor (2-1), Konyaspor (2-0), Kayserispor (3-1), Karabükspor (7-0) & Alanyaspor (3-2) varav mitten av hösten till början av våren tog man noll vinster. Segrarna har kommit mot lag som är under nedre halvan varav Karabüskpor sedan längre var klara för nedflyttning, Osmanlispor nästsist, Alanyaspor är fast vid bottenplaceringarna och Konyaspor är precis ovanför strecket, Kayserispor är de enda laget från övre tabellhalvan som Galatasaray har lyckats besegra i år. För Galatasaray återstår det bara en hemmamatch som är mot Evkur Yeni Malatyaspor i nästa omgång och sedan avslutar man på bortaplan mot nykomlingarna Göztepe som har imponerat och ligger på en sjätteplats.

Vad talar för Galatasaray då? Akhisar som gick väldigt starkt under hösten har tappat markant under våren och ligger i den nedre halvan av tabellen (12:e plats) och de har en turkisk cupfinal att spela som med all förmodan blir mot Fenerbahce efter att Besiktas inte dykt upp igår för att spela den avbrutna cupmatchen. Samtidigt kommer Galatasaray från en stor vinst mot rivalerna Besiktas vars ligachanser är i princip körda efter derbyförlusten. Tidigare har Galatasaray även besegrat Istanbul Basaksehir på hemmaplan med samma siffror och spelade oavgjort borta mot Fenerbahce, så man har tagit poäng från alla sina ligakonkurrenter och rivaler i jakten på ligaguldet vilket ger laget en enorm boost inför de sista tre matcherna.

Fenerbahce har under våren lyckats hålla sig fast vid tabelltoppen och kommit in i jakten på ligaguldet igen när andra lag har tappat poäng samtidigt som de själva har lyckats lösa vinsterna efter varandra. Senast blev det en 4-1 vinst mot Kasimpasa. En match där Fener hade ledningen med 1-0 innan det blev 1-1 i andra halvlek. Med sista tjugo minuterna visade Fenerbahce skillnaden och gjorde tre mål. Fenerbahce har tre poäng upp till Galatasaray och två poäng upp till Basaksehir. I princip måste Galatasaray tappa poäng i två matcher för att Fenerbahce ska gå om laget. Galatasarays målskillnad ligger på 38 gentemot Fenerbahce 33 och Galatasaray har gjort 70 mål medan Fenerbahce har gjort 66. För Fenerbahce väntar en hemmamatch mot Bursaspor och laget har fått vila i och med att Besiktas inte dök upp igår för cupmatchen, läs mer här, vilket kan sägas har varit till Fenerbahces fördel. Laget är med all förmodan klara för cupfinal också vilket ger denna säsongens avslutning ännu mer värde. I nästa omgång väntar Karabükspor på bortaplan som är klara för nedgradering sedan tidigare. Fenerbahce avslutar ligaspelet hemma mot Konyaspor som har tillhört botten av Süper Lig den här säsongen men viktigt att tillägga är att laget med högsta sannolikhet kommer att spela för sin överlevnad i Süper Lig om inte ödet avgörs i de två kommande omgångarna. Fenerbahce har minst förluster i hela ligan (4 stycken) och lär inte förlora några matcher heller sett till motstånd och form.

Den stora frågan och oklarheten i ligaracet är: Hur bra kommer Galatasaray leverera på bortaplan under press förutsagt att Basaksehir vinner ikväll?

Ett poängtapp ikväll för Basaksehir skulle betyda att Galatasaray kan placera en hand på pokalen då allt talar för en hemmavinst nästa vecka mot E.Y. Malatyaspor.

Trots den senaste derbyvinsten och den fina självförtroendet som det ger så är det omöjligt att kunna fastslå att Galatasaray tar hem detta. Årets ligarace kommer att avgöras i den sista omgången enligt mig och i slutändan kommer det stå mellan Galatasaray och Istanbul Basaksehir. Fenerbahce har tre poäng upp och det beräknar jag som alldeles för mycket med tre omgångar kvar av ligan.

Vad gäller Europa League-platserna, tredje och fjärde platserna så är de redan klara: Det blir antingen Galatasaray, Istanbul Basaksehir, Fenerbahce eller Besiktas. Trabzonspor är alldeles för långt ner och har ingen matematisk chans att ta sig upp till en fjärde plats.

I botten är det sedan tidigare klart att jumbon Karabükspor åker ur Süper Lig. Med enbart tre vinster och tre oavgjorda resultat har man varit slagpåsen i ligan i år.  Kvar återstår det för Genclerbirligi (30 poäng, -15 målskillnad) och Osmanlispor (32 poäng, -9 målskillnad) att kämpa allt de kan i de sista matcherna. Konyaspor ( 32 poäng, -4 målskillnad) är ovanför strecket tack vare en bättre målskillnad. Antalyaspor ligger på 14:e plats med 35 poäng och -17 i målskillnad. Ovanför dem är Alanyaspor med lika många poäng fast med -5 i målskillnad. Vi kan även räkna med Akhisarspor i den här överlevnaden som ligger på 12:e plats med bara en poäng mer än Alanya- och Antalyaspor. Totalt har vi sex lag som riskerar att åka ur inför den sista tre omgångarna med följande spelschema för:

Genclerbirligi:

Antalyaspor hemma
Kasimpasa borta
Bursaspor hemma

Kommentar: Alla tre är finalmatcher för Gencler som ligger nästsist i ligan och Antalyaspor är ett annat lag som slåss för att hålla sig kvar. Kasimpasa och Bursaspor har ingenting att spela för utan vilar tryggt i Süper Lig.

Osmanlispor:

Alanyaspor borta
Besiktas hemma
Akhisarspor borta

Kommentar: Tufft spelschema, både Alanyaspor och Akhisarspor behöver ta poäng för att vara säkra på att inte åka ur. Besiktas vars chanser att vinna ligan är oerhört minimala lär göra allt för att åtminstone sluta före Fenerbahce och avsluta ligan så bra som möjligt.

Konyaspor:

Karabükspor borta
Göztepe hemma
Fenerbahce borta

Kommentar: Ett okej spelschema. Karabükspor lär inte bli ett större problem och i nästsista matchen väntar Göztepe som inte har något att spela för. Fenerbahce är med i ligatiteln men frågan är hur det är inför sista omgången och om det inte är avgjord tills dess. Har värvat Adis Jahovic och Samuel Eto’o för att komma ur bottenträsket, två spelare som är vassa målskyttar i ligan men det har inte gett den önskade effekten.

Antalyaspor:

Genclerbirligi borta
Istanbul Basaksehir hemma
Alanyaspor borta

Kommentar: Mycket svårt spelschema. Gencler ligger nästsist och kommer kriga för varje poäng. Basaksehir kan vinna ligan för första gången på länge och sedan avslutar man på bortpalan med ett derby mot Alanyaspor som inte heller vilar säkert. Tränaren Hamza Hamzaoglu som har vunnit ligan, cupen och supercupen för inte så lång tillbaka med Galatasaray, behöver att ha en ordentligt plan för att inte råka ut för några förluster.

Alanyaspor:

Osmanlispor hemma
Sivasspor borta
Antalyaspor hemma

Kommentar: Svårt spelschema väntar, likt Antalyaspor möter man ett lag under strecket samt varandra i ett hett derby i sista matchen. Skyttekungen Vagner Love saknas också efter att ha lämnat för Besiktas i vintras vilket gör det hela extra tufft för Alanyaspor som har stundvis spelat en underhållande fotboll i ligan.

Akhisarspor:

Galatasaray hemma
Kayserispor borta
Osmanlispor hemma

Kommentar: Sett över dessa tre matcher så klarar Akhisar sig från att åka ur. De har en cupfinal att se framemot senare i maj och beroende på hur det går för Osmanlispor i de två kommande omgångarna så kan Akhisar vara lugna samtidigt som de ska möta ett Kayserispor som inte har något att spela för.

Slutsats utifrån resterande spelschema och lagen som är inblandade i bottenstriden:

Jag tror Osmanlispor blir det andra laget efter Karabükspor, att åka ur Süper Lig. De har inte lika bra lag som Alanyaspor och Akhisarspor och mot Besiktas vinner dem inte. Det tredje laget som åker ur lutar sig mot Genclerbirligi. Ankara-laget har alltid lyckats hålla sig kvar i slutändan de senaste åren och jag hade inte förvånats om de lyckas med det i år också. Däremot så har de varit ett lag som tar poäng mot topplagen och som tappar poäng mot de motstånd som de måste vinna. Antalyaspor, Kasimpasa och Bursaspor (kvarstående matcherna för Genclerbirligi) är inga toppmotståndare i ligan och kan inte se laget från huvudstaden ta så många poäng i de resterande matcherna. Möjligtvis kan de bli Konyaspor som istället åker ur men Konyas fördel är att de har två poäng mer än Gencler och möter jumbon Karabükspor som är redan klara för nedflyttning. Utöver det har dem två farliga målskyttar i Jahovic och Eto’o som för övrigt kommer behöva göra skillnaden för Konyaspor i de avslutande tre matcherna.

Vilka tror ni vinner Süper Lig och vilka tror ni åker ur?