Besiktas’ försäljningar av mittbackar de senaste åren

Besiktas har under de senaste åren sålt flera mittbackar som har gett klubben stora intäkter. Ska Domagoj Vida bli den nästa?

Atinc Nukan, 26 år började spela i Besiktas som 13-åring. Inför säsongen 2015/16 köptes han av RB Leipzig för 6 miljoner Euro. Besiktas har de två senaste säsongerna lånat honom för en summa på totalt 300 000 Euro. Tillhör fortfarande RB Leipzig idag. Vinst i försäljning = 5,7 miljoner Euro.

Ersan Gülüm, 31 år värvades från Adanaspor till Besiktas för 2 miljoner Euro inför säsongen 2011/12. I februari 2016 såldes han till den kinesiska klubben Hebei China Fortune för 7 miljoner Euro. Var tillbaka i Besiktas på lån vårsäsongen 2017. Tillhör fortfarande Hebei China Fortune idag. Vinst i försäljning = 7 miljoner Euro.

Marcelo, 31 år värvades från Hannover 96 till Besiktas för 2 miljoner Euro inför säsongen 2016/17 efter att ha varit på lån i klubben andra halvan av säsongen 2015/16. Blev ligamästare två gånger med Besiktas och gick till kvartsfinal i Europa League säsongen 2016/17. Säsongen efter såldes han till Lyon för 7 miljoner Euro. Tillhör fortfarande Lyon idag. Vinst i försäljning = 5 miljoner Euro.

Dusko Tosic, 33 år kom till Besiktas på fri transfer inför säsongen 2015/16 efter att kontraktet med Genclerbirligi gått ut. Tre säsongerna senare efter två raka ligaguld, spel i Champions League och Europa League såldes han till den kinesiska klubben Guangzhou R&F tidigare i år för 4,5 miljoner Euro. Vinst i försäljning = 4,5 miljoner Euro.

Matej Mitrovic, 24 år, värvades från Rijeka till Besiktas för 4,2 miljoner Euro i januari 2017. Blev aldrig någon succé i Besiktas och var på lån i Club Brügge under den andra halvan av förra säsongen för en kostnad på 400 000 Euro. Tidigare i somras blev det en permanent övergång till Club Brügge som betalar 3,5 miljoner Euro i övergångssumma. Enda mittbacksförsäljningen som har resulterat i förlust. Förlust i försäljning = 300 000 Euro.

Besiktas betalade totalt 8,5 miljoner Euro i övergångssumma för dessa fem mittbackar och sålde spelarna för totalt 28,4 miljoner Euro. Det ger klubben en vinst på 19,9 miljoner Euro i övergångssummor.