Süper Lig 2018-19 blir Lefter Kücükandonyadis-säsongen

Turkiska fotbollsförbundet meddelade under onsdagen om att Süper Lig säsongen 2018-19 ska namnges efter Lefter Kücükandonyadis.

Förbundet har under de senaste åren namngett säsongerna i Süper Lig efter legendariska turkiska fotbollsprofiler som har gått bort. Det startade säsongen 2014-15 då Süleyman Seba hyllades. Säsongen 2015-16 var det Hasan Dogan, säsongen 2016-17 var det Turgay Seren och förra säsongen var det Ilhan Cavcav.

Inför den nya säsongen har förbundet bestämt att säsongen 2018-19 ska heter Lefter Kücükandonyadis-sezonu.

Lefter var en legendarisk spelare som spelade många år i Fenerbahce och det turkiska landslaget. Han var även proffs i Fiorentina och Nice. I Fenerbahce-tröjan gjorde han 423 mål på 615 matcher och i landslaget gjorde han 21 mål på 46 landskamper. Två av målen kom bl.a. i VM 1954 som spelades i Schweiz. Ett målrekord i landslaget fram till Hakan Sükür slog ett nytt rekord i slutet av 1990-talet. Lefter gjorde 832 mål genom sin karriär och fick ett talesätt efter sig ”Ver Lefter’e, yazsin deftere” vilket betyder ”ge bollen till Lefter och låt han skriva in det i historieböckerna”.

Lefter som anses vara en av Turkiets största fotbollsspelare genom tiderna gick bort i januari 2012.