Kval till Champions League: Benfica – Fenerbahce

Fenerbahce möter Benfica i tredje kvalomgången till Champions Leagues gruppspel.

Första mötet spelas i Portugal på tisdagskvällen. Fenerbahce reste till Portugal under måndagen med följande trupp.

Mittfältaren Josef de Souza är avstängd i det första mötet men reste trots det med laget. Inför matchen har det varit frågetecken för det senaste nyförvärvet Andre Ayews medverkan men han tränade tillsammans med övriga laget på matcharenan på måndagskvällen. Även Roberto Soldado som har varit skadad under försäsongen är tillbaka i full träning.

Fenerbahce har inte spelat i Champions Leagues gruppspel på tio år. Att ta sig dit är ett stort mål för klubben. Det blev kvartsfinal i turneringen säsongen 2007/08 med Zico som tränare och säsongen efter gick laget inte vidare från gruppspelet med Luis Aragones som tränare. Klubben deltog fem gånger i turneringen mellan säsongerna 2001-02 till 2008-09 men sedan dess har man antingen åkt ut i kvalet eller blivit stoppade från spel pga mutskandalen inom turkisk fotboll sommaren 2011.

Efter ligaguldet säsongen 2010-11 blev klubben stoppade från spel i Champions League då förstaplatsen i ligan hade gett en direktplats i gruppspelet säsongen efter. Därefter har klubben åkt ut i kvalet säsongerna 2012-13, 2013-14 och 2015-16.

Ska det bli spel i Champions League säsongen 2018/19 är det mycket viktigt att Fenerbahce får med sig ett bra resultat från Portugal inför returen på hemmaplan nästa tisdag.

Och för att ta sig dit gäller det för klubben att bryta en negativ trend som turkiska lag har mot Benfica. Benfica har tidigare mött turkiska lag fyra gånger i Europa-kval och tagit sig vidare alla gånger. Benficas statistik i dessa matcher är 6 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust.

Fenerbahce har mött Benfica två gånger tidigare i Europa-spelet. Det har blivit 2 segrar och 2 förluster men båda gångerna har Benfica gått vidare. Senast klubbarna mötte varandra var säsongen 2012-13 i Europa Leagues semifinaler. Då vann Fenerbahce det första mötet i Istanbul med 1-0 men förlorade returen med 3-1 och missade finalplatsen.

Besiktas tog en historisk seger mot Porto förra året när laget blev det första turkiska laget att besegra Porto i Europa-spelet. I år kan Fenerbahce göra något liknande.

Förra säsongen mötte turkiska- och portugisiska lag varandra sex gånger i Europa. Det blev tre turkiska segrar, två oavgjorda och en portugisisk seger.

Låt trenden fortsätta!

Benfica – Fenerbahce
Tredje kvalomgången till Champions Leagues gruppspel
Arena: Luz stadion (Lissabon)
Domare: Aleksei Kulbakov (Ryssland)
Avspark: 21.00 (svensk tid)
Kanal: beIN Sports (Turkiet)

***