Kval till Europa League: Partizan – Besiktas

Besiktas lottades mot Partizan Belgrad från Serbien i playoff-omgången till Europa Leagues gruppspel.

Första mötet mellan lagen spelas på torsdagskvällen och Besiktas inleder på bortaplan. Laget reste till Serbien på onsdagen med följande trupp där tre offensiva spelare saknas.

Yttermittfältarna Ryan Babel och Jeremain Lens som är skadade samt anfallaren Alvaro Negredo som är avstängd. Negredo blev stor hjälte i returmatchen mot LASK Linz. Besiktas låg under med 2-0 när Negredo gjorde mål i 90e minuten. Ett mål som tog Besiktas vidare tack vare bortamålsregeln. I kvalomgången innan slog Besiktas ut B36 Torshavn från Färöarna med totalt 8-0.

Partizan har tagit sig vidare efter att ha slagit ut Rudar från Montenegro i första kvalomgången med totalt 6-0, Trakai från Litauen i andra kvalomgången med totalt 2-1 och Nordsjälland från Danmark i tredje kvalomgången med totalt 5-3.

Besiktas kommer till spel efter att ha besegrat B.B. Erzurumspor i den senaste omgången av ligan där laget vände 0-1 underläge från den första halvleken till seger med 3-1. Besiktas har inlett ligan på bästa möjliga sätt och vunnit två raka matcher. Partizans ligamatch i den senaste omgången blev inställd för att laget skulle kunna ladda upp inför mötet med Besiktas. Partizan har inlett ligan med 2 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust.

UEFA har tagit ett beslut att inga bortasupportrar får finnas på plats i matcherna mellan Besiktas och Partizan då det anses vara en hög säkerhetsriskmatch.

Besiktas har sedan tidigare meddelat att klubben gör som förra säsongen och tar inte med några supportrar till sina bortamatcher i Europa-spelet pga ett tidigare straff från UEFA. Det var efter första mötet mot Lyon i Europa Leagues kvartsfinal säsongen 2016/17 då det blev publikskandal som UEFA delade ut straff till båda klubbarna om det händer inom de två kommande säsongerna riskerar klubbarna att bli uteslutna från spel i deras turneringar.

Partizan tränas av Zoran Mirkovic som spelade tre säsonger i Fenerbahce i början av 2000-talet. Innan flytten till Turkiet spelade han två säsonger i Atalanta och två säsonger i Juventus. Mirkovic har också spelat sex säsonger i Partizan och avslutade spelarkarriären i klubben säsongen 2005/06.

Partizan – Besiktas
Sista kvalomgången till Europa Leagues gruppspel
Arena: Partizan stadion
Domare: Ivan Kruzliak
Avspark: 20.30 (svensk tid)
TV:  Arena Sport 1 (Bosnien, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien)

Preliminära startelvor

Partizan Stojkovic, Valiente, Markovic, Zdjelar, Miletic, Jankovic, Miletic, Kosovic, Pantic, Zakaric, Gomes

Besiktas Tolga Zengin, Gökhan Gönül, Pepe, Domagoj Vida, Caner Erkin, Tolgay Arslan, Gary Medel, Ricardo Quaresma, Oguzhan Özyakup, Adriano, Cyle Larin