INFÖR DERBYT: Fenerbahce – Besiktas

Sjätte omgången i turkiska ligan avslutas på måndagskvällen med storderby. Fenerbahce tar emot Besiktas på Ülker stadion.

Kvällens derby mellan rivalerna blir den 348e i ordningen. I de tidigare 347 matcherna har Fenerbahce vunnit 132 gånger och Besiktas vunnit 124 gånger medan 91 matcher har slutat oavgjord. Fenerbahce har gjort 478 mål och Besiktas har gjort 436 mål.

I ligan har det spelas 124 matcher. Fenerbahce har vunnit 46 gånger, Besiktas har vunnit 39 gånger och 39 gånger har det slutat oavgjord. Fenerbahce har gjort 137 mål och Besiktas 136 mål.

Klubbarna mötte varandra tre gånger förra säsongen. Det skulle ha varit fyra gånger men Besiktas kom aldrig till spel i omspelet i returmatchen i turkiska cupens semifinal. Fenerbahce vann hemmamötet i ligan med 2-1 i en match som innehöll fem röda kort och Besiktas vann på sin hemmaplan med 3-1 sedan Ricardo Quaresma blivit matchhjälte med två mål.

Första matchen i turkiska cupens semifinal slutade 2-2 på Vodafone Park där det blev tre röda kort i matchen. Returmötet på Ülker stadion avbröts i den 32a minuten och Besiktas kom aldrig till spel i omspelet. Fenerbahces tilldelades då segern med 3-0.

Ser man till hur det har gått under säsongen har Besiktas fått en bättre start jämfört mot Fenerbahce. Besiktas har tagit sig till Europa Leagues gruppspel efter att ha gått vidare från tre kvalomgångar med totalt 14-3 i målskillnad och i första matchen i gruppspelet blev det seger mot Sarpsborg 08 på hemmaplan med 3-0. I ligan har Besiktas 3 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust med målskillnaden 10-7 efter fem omgångar.

Fenerbahce slogs ut av Benfica i tredje kvalomgången till Champions Leagues gruppspel och blev direktkvalificerade till Europa Leagues gruppspel där det blev förlust i första matchen med 1-4 på bortaplan mot Dinamo Zagreb. I ligan har det blivit 2 segrar och 3 förluster med målskillnad 5-6 efter fem omgångar.

Det skiljer inför derbyt fyra poäng mellan klubbarna i tabellen i Süper Lig.

Fenerbahce har 1 segrar och 4 förluster på sina 5 senaste tävlingsmatcher medan Besiktas har 3 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust.

I hemmalaget saknas Martin Skrtel samt Roberto Soldado pga skador och i bortalaget saknas Gary Medel som är avstängd. Hos gästerna är det frågetecken för Adriano pga skada.

Avspark i derbyt är klockan 20.00 svensk tid och domaren heter Firat Aydinus. Matchen sänds som vanligt på beIN Sports 1. Övriga kanaler som sänder matchen ser ni här.

Fenerbahce – Besiktas
Spor Toto Süper Lig, sjätte omgången
Plats: Ülker stadion (Istanbul)
Avspark: 20.00 (svensk tid)
Domare: Firat Aydinus
TV: beIN Sports 1

Preliminära startelvor

Fenerbahce Harun Tekin, Sener Özbayrakli, Diego Reyes, Roman Neustädter, Hasan Ali Kaldirim, Jailson, Eljif Elmas, Andre Ayew, Yassine Benzia, Aatif Chahechouhe, Islam Slimani
Tränare: Philip Cocu

Besiktas Loris Karius, Gökhan Gönül, Pepe, Domagoj Vida, Caner Erkin, Tolgay Arslan, Oguzhan Özyakup, Ricardo Quaresma, Adem Ljajic, Ryan Babel, Cyle Larin
Tränare: Senol Günes