Fin start på fotbollshösten

Den internationella fotbollssäsongen har fått en riktigt bra start. Redan nu har flera av de turkiska topplagen visat vad de går för och i Süper Lig har det gjorts mängder av fina mål. I Sverige har man just nu stenhård koll på vad som händer inom turkisk fotboll, och det är inte bara för att det finns flera svenska spelare med i ligorna. Sverige kommer nämligen att möta Turkiet i nya National League, samt att Malmö FF hamnade i samma grupp som Besiktas i Europa League.

De nationella ligorna

I Süper Lig har man än så länge hunnit spela 4 matcher, men det är bara ett lag som har vunnit alla sina möten. Och det är inte fjolårsvinnarna Galatasary. Istället är det Kasimpasa som har gått upp i ledningen och tagit hela 12 poäng. Svenskarna Abdul Khalili  och Loret Sadiku är båda med i den ordinarie startelvan och har varit med och tagit laget till toppen. Däremot har de inte oddsen på sin sida när man tittar på vem som kommer att stå som den slutgiltig vinnaren nästa år. Det är de regerande mästarna som är förhandsfavoriter med oddsen 2,30 och Kasimpasa har oddsen 25,50, källa: redbet.com/sports.

Besiktas prepare

(”Besiktas prepare” (CC BY 2.0) av Ronnie Macdonald.)

Den turkiska superligan kan även komma att få sällskap av ytterligare en svensk fotbollsprofil. Djurgårdens tränare Özcan Melkemichels har ännu inte förlängt kontraktet med Stockholmsklubben och det ryktas att flera turkiska klubbar är intresserade av honom. Själv har han sagt att han har diskuterat med ett antal klubbar men att ingenting är bestämt.

National League

Nytt för i år är ligan National League, som är tänkt att ersätta landslagens träningskamper, källa: www.sportbladet.se/fotboll. Här kommer det att finnas ytterligare en chans, utöver de vanliga EM-kvalen, att kvalificera sig till Uefas Europamästerskap. Alla Uefa-nationer är med och delas in i fyra divisioner om 12 nationer, som i sin tur delas upp i fyra grupper. Sverige hamnade i division B och grupp 2 tillsammans med Turkiet och Ryssland. Varje möte spelas hemma och borta och ligan pågår från september till juni. Huruvida det här systemet kommer att fungera återstår att se, men de flesta landslag har ställt sig positiva till det.

Europa League

Turkiet möter Sverige på flera sätt under hösten. I Europa League-lottningen hamnade Malmö FF och Besiktas i samma grupp, tillsammans med Genk och Sarpsborg. Malmö FF, som inte har visat sig på sin starkaste sida i Allsvenskan i år, möter ett tufft Besiktas som har både Pepe, Quaresma, Vida och inlånade Loris Karius i startelvan. Målvakten Karius har lånats ut av Liverpool efter att de förlorade Champions League-finalen mot spanska Real Madrid. Lånet är på två säsonger. källa: www.fotbollskanalen.se.

FC Metalist Kharkiv - Malmö FF

(”FC Metalist Kharkiv – Malmö FF” (CC BY-SA 2.0) av Aleksandr Osipov.)

Däremot kommer det inte att finnas någon Besiktas-klack under EL-matcherna. Klubben har på grund av varningar från Uefa bestämt sig för att de inte vill ha några Besiktasfans under bortamatcherna. De som vill heja på klubben kommer att få göra det utan att bära flaggor eller lagtröjor.