UEFA Nations League: Turkiet – Ryssland 1-2

Det blev ingen önskad start på UEFA Nations League för Turkiet. Ryssland vann matchen med 2-1 i Trabzon som för övrigt bjöd på en mäktig inramning av matchen och en bra atmosfär.

Matchen började tempofattigt med två försiktiga landslag som inte gick fram allt för mycket. Turkiet testade men Ryssland var kompakta. Efter tio minuter började Ryssland komma in allt mer i matchen och skapade lägen på kontringar när Turkiet tryckte upp med sitt lag. Efter tretton minuter tog Ryssland ledningen genom Denis Cheryshev som på volley gjorde 1-0 för gästerna. Det var svagt agerande av Turkiet i försvaret och Cheryshev som var vid bortre stolpen vart helt fri.

Ryssland tog över mer och mer och Turkiet fick det svårare att skapa chanser och komma till avslut. Dock kvitterade hemmalaget genom Serdar Aziz på en fast situation. På en frispark från höger där bollen spelas kort ut till höger med ett inlägg in i boxen som rensades undan av en rysk spelare till Serdar som drog till direkt med ett hårt skott.

Lagen gick in i halvtidsvilan med 1-1 och där Ryssland var det bättre laget spelmässigt. I halvtid byttes även Serdar Aziz ut för Kaan Ayhan. Serdar Aziz såg ut att ha känningar i benet efter målet som han gjorde och har tidigare varit skadad för Galatasaray inledningsvis av den här säsongen.

Andra halvlek började sämre än den första för Turkiet. Den 1,96 meter långe anfallaren Artiom Dzyuba utökade ryssarnas ledning till 2-1 efter bara fyra minuter in i den andra halvleken och Turkiet behövde återigen jaga ett kvitteringsmål.

Dock började det bli spel mot ett mål ju mer matchen gick då Turkiet pressade på mer och mer mot Ryssland som inledningsvis hade kontroll på Turkiets anfall. Sener Özbayrakli kom förbi ett antal gånger på sin högerkant men kvalitén i inläggen var inte tillräckligt. Istället kom Turkiet fram genom fina dribblingar av Cengiz Ünder och passningsspelet i mittfältet som ledde till ett par chanser som Hakan Calhanoglu skulle ha förvaltat bättre. Det var i den 65:e minuten när Calhanoglu blev i princip frispelad till vänster av inbytte Oguzhan Özyakup men inte lyckades placera bollen väl och istället sköt bollen på målvakten Andrey Lunev. Även Cenk Tosun testade Lunev och sedermera hade Cengiz Ünder ett bra avslut som Lunev styrde ut till hörna.  I matchens slutminuter hade Calhanoglu ytterligar två bra lägen men den ryske målvakten stod för räddningar igen. Mellan dessa chanserna som Turkiet hade så träffade även Artiom Dzyuba ribban för Ryssland.

Matchen slutade 2-1 till Ryssland som såg bättre ut spelmässigt som lag fastän Turkiet hade spelare som individuellt sett var skickligare. Turkiets landslag skapade i andra halvlek tillräckligt med bra chanser för att kvittera och vända matchen men det blev Ryssland som tog hem alla tre poäng ikväll.

I nästa match väntar Sverige på Friends Arena. Matchen spelas måndagen den tionde september med avspark 20:45.