Europa League: Malmö FF – Besiktas JK

Besiktas är i Sverige för att ta sig an de svenska mästarna Malmö FF i Europa League.

Ikväll klockan 21:00 är det avspark på Swedbank-stadion i Malmö och det är den andra omgången av Europa League 2018/19.

Besiktas vann första matchen övertygande med 3-1 hemma mot Sarpsborg 08 medan Malmö FF förlorade med 2-0 mot Genk på bortaplan. Det blir en tuff uppgift och lite av en måstematch där hemmalaget måste ta poäng mot Besiktas som förra säsongen spelade Champions League och vann sin grupp utan att förlora en enda matchen innan det blev respass i åttondelsfinalerna mot Bayern München.

Inför den här säsongen har Besiktas tappat ett par namngivna spelare som har varit väldigt viktiga för laget överlag men framförallt i Europa-turneringar, framförallt Cenk Tosun och Anderson Talisca. Även Alvaro Negredo har lämnat och in har spelare som målvakten Loris Karius och playmakern Adem Ljajic anlänt.

Trots försvagat anfall så har det inte märkts av i Europa League-spelet. Ryan Babel har fått spela där framme men även anfallare Vagner Love. I ligan har det gått bra för Besiktas som just nu ligger trea med lika många poäng som tvåan Basaksehir (14 poäng).

Malmö FF:s säsong i Allsvenskan har varit väldigt ojämn. En mycket svag vårsäsong men laget har återhämtat sig ordentligt efter sommaren och har varit med och krigat om guldtitel ett tag i början av hösten men det känns också långsökt. Malmö ligger fyra i Allsvenskan och har 44 poäng efter 24 spelade matcher. MFF får sikta in sig på att ta en av Europa-platserna för att återigen kunna spela europeisk fotboll även för nästa säsong.

De svenska mästarna har de senaste åren spelat Champions League precis som Besiktas och de kvalade sig till Europa League just genom Champions League-kvalet där de åkte ut mot ungerska Videoton. Dock har Besiktas och Malmö FF spelat under olika förhållanden i CL, medan Besiktas var ett lag som utmanade om platserna att ta sig vidare i gruppen och ifjol vann sin grupp, så har Malmö varit en så kallad ”slagpåse” i sin grupp säsongerna 2014/15 och säsongen 2015/16. Dock har Malmö FF spelat final i Europacupen (som det hette innan Champions League) säsongen 1977/78 som de förlorade mot Nottingham Forrest.

De båda lagen har mötts tidigare och i samma turnering fast då hette det UEFA-Cupen. Två gruppspelsmatcher där Malmö FF tog en skrällseger på Inönüstadion med 1-0 säsongen 2005/2006. Besiktas vann mötet i Malmö med 4-1 den säsongen.

Lagen har även mötts i kvalet till Europacupen där Malmö blev det lag som lyckades ta sig vidare från kvalomgången 1990. Malmö vann första matchen med 3-2 på Malmöstadion och i returmötet i Istanbul slutade det 2-2.

Idag är det två olika världar för de båda två lagen, Besiktas har skördat stora framgångar de senaste åren i Europa men har också en betydligt starkare och bredare trupp än Malmö FF. En snabb titt på transfermarkt så kan det läsas att Besiktas trupp värderas till 91,45 miljoner euro medan Malmö FF:s trupp värderas till 16,20 miljoner euro. I Malmö FF är dansken Anders Christiansen den mest värdefullaste spelaren tillsammans med Marcus Andersson, båda värderas till 1,5 miljoner euro vardera.

I Besiktas är mer än halva truppen värd mer än en miljon euro. Lånet Adem Ljajic är värderad till 13 miljoner euro följt av Domagoj Vida och Loris Karius som värderas till 12 miljoner euro vardera. Den turkiske landslagsmannen kommer därefter på ett värde av 8 miljoner euro och Tolgay Arslan på 7,5 miljoner euro. Det kryllar dock om flera stora namn och profiler i detta Besiktas som har stora namn som portugiserna Quaresma och Pepe. Även Gary Medel, Ryan Babel är kända namn men även Gökhan Gönül och Caner Erkin som har stor erfarenhet från både europaspel och har gjort flertalet landskamper för Turkiet.

Ett mer känt namn för Malmö FF supportrarna i Besiktas är Atiba Hutchinson som under ett par säsonger spelade för klubbens största rivaler, Helsingborgs IF. Den kanadensiske mittfältaren är dock inte med i Besiktas Europa Leauge-trupp och är därmed inte tillgänglig för spel.

Kvällens match döms av makedonske domaren Aleksandar Stavrev. Matchen sänds på dessa kanaler som ni kan hitta här.

Preliminära startelvor inför kvällens match:

MALMÖ: Dahlin, Safari, Bengtsson, Nielsen, Wiedheim, Rieks, Lewicki, Bachirou, Christiansen, Rosenberg, Antonsson

BEŞİKTAŞ: Karius, Gökhan, Vida, Pepe, Caner, Medel, Tolgay, Ljajic, Gökhan Töre, Babel, Love