Nations League: Ryssland – Turkiet

Turkiet möter Ryssland på bortaplan i tredje omgången av Nations League.

När länderna möttes på Medical Park Arena i Trabzon förra månaden vann Ryssland med 2-1 i en match där Turkiet framförallt i den andra halvleken skapade flest målchanser.

Några dagar efter förlusten mot Ryssland mötte Turkiet Sverige på Friends Arena i Stockholm där det såg ut att bli en ny förlust efter att ha hamnat i 0-2 underläge i början av den andra halvleken men Turkiet lyckades vända till 3-2 och vinna efter bl.a. två mål av inhopparen Emre Akbaba. Emre saknas i dagens landslagstrupp pga skada och riskerar att vara borta från spel resten av året.

***

Ryssland och Sverige spelade mållös i sin andra match i Nations League vilket ger följande ställning i tabellen i grupp 2 av League B:

  1. Ryssland, 4 poäng
  2. Turkiet, 3 poäng
  3. Sverige, 1 poäng

Matcher som återstår:

Ryssland – Turkiet
Turkiet – Sverige
Sverige – Ryssland

Turkiet har allting i sina egna händer. Om det blir seger i de två återstående matcher vinner man gruppen och blir uppflyttade till League A. Och i väntan på hur det går i EM-kvalet kommer gruppsegern ge Turkiet en ny chans att kvalificera sig för EM 2020 om det skulle bli ett misslyckande i EM-kvalet.

***

Matchen mot Ryssland blir Turkiets 564:e landskamp i historien sedan 95 år tillbaka. Av dessa matcher har 295 varit tävlingsmatcher och 268 matcher var träningslandskamper. Det har resulterat i 212 segrar, 132 oavgjorda och 219 förluster med målskillnaden 741-816

Turkiet och Ryssland har mött varandra fem gånger tidigare. Två matcher har slutat oavgjord och Ryssland har vunnit tre gånger. Målskillnaden i dessa matcher har varit 2-5.

Turkiet mötte Sovjetunionen 15 gånger. Det blev 3 segrar och 12 förluster med 8-30 i målskillnad.

***

Turkiets förbundskapten Mircea Lucescu ställde upp med följande startelva i landskampen mot Bosnien i torsdags som slutade mållös: Sinan Bolat, Sener Özbayrakli, Kaan Ayhan, Caglar Söyüncü, Ömer Bayram, Mahmut Tekdemir, Okay Yokuslu, Oguzhan Özyakup, Cengiz Ünder, Hakan Calhanoglu, Cenk Tosun

Mot Ryssland kommer startelvan till stora delar förmodligen bli likadan förutom att Cenk Tosun går in på topp istället för Enes Ünal. Det kan också eventuellt bli förändring till höger om backlinjen där Mehmet Zeki Celik spelar istället för Sener Özbayrakli.

Ryssland – Turkiet
Nations League, tredje gruppspelsomgången
Var: Fist Olympiastadion (Sochi)
Domare: Pawel Raczkowski (Polen)
Tid: 18.00 (svensk tid)
Kanal: TRT 1 (Turkiet), C More Fotboll och Sportkanalen (Sverige)