Starka prestationer från det turkiska herrlandslaget

Genom åren har det turkiska herrlandslaget i fotboll visat upp både starka och svagare sidor. Nu verkar man däremot vara inne i en riktigt stark period och laget har visat upp ett bra spel i de senaste vänskapsmatcherna mot bland annat Sverige.

Presa di posizione dell'Uefa contro il terrorismo

(”Presa di posizione dell’Uefa contro il t” (CC BY 2.0) av NazionaleCalcio.)

Starkt & ungt landslag

I början av september var det dags för det turkiska herrlandslaget att möta Sverige på Friends Arena i Stockholm. Tråkigt nog var det långt ifrån fullsatt och höga biljettpriser, samt att matchen hölls en måndagskväll, tros ha varit en bidragande faktor. Till en början såg det ut som att Turkiet skulle åka hem som förlorare men på något sätt lyckades man i den 88:e minuten vända 2-1 ledningen för Sverige till en 3-2 vinst till Turkiet. Efteråt spekulerades det mycket om vad som hände med blå-gult.

De var de klara favoriterna och förhandsfavoriter enligt spel- och bettingsajter som mr green co att komma tvåa i National League-gruppen. Turkiska fotbollskrönikörer skrev däremot att resultatet inte berodde på svenskarnas spel. Resultat kom av turkarnas starka prestationer.

I matchen hade Turkiet hela 65 procent av bollinnehavet. De slog dubbelt så många passningar och spelade helt enkelt bättre fotboll – framför allt under den senare delen av andra halvlek. Turkiet hade en stark startelva med Emre Akbaba, som till vardags spelar i Galatasaray, som gjorde två mål och Hakan Çalhanoğlus om gjorde det första. Dessutom är det turkiska laget ungt sett till de sammanlagda åldrarna och det är ett lag för framtiden.

Tvåa i National League

UEFA:s nya serie National League har fått blandade recensioner. Där några anser att det är ett bra sätt att ge vänskapsmatcherna mer utrymme, anser andra att det är helt meningslöst. En av dessa är bland annat Liverpools tränare Jürgen Klopp, som tycker att systemet påverkar det vanliga seriespelet alldeles för mycket. Det nya gruppspelet är samtidigt långt ifrån enkelt att förstå. Turkiet spelar i samma grupp som Sverige och Ryssland i kategori B och de har hittills spelat två matcher. I matchen mot Ryssland förlorade de med 1-2 och de ligger just nu tvåa i gruppen på samma poäng som Ryssland, fast med ett mål i skillnad.

2013-Turquia-Istambul-0021.jpg

(”2013-Turquia-Istambul-0021.jpg” (CC BY-SA 2.0) av Casal Partiu Oficial.)

Inget EM 2024

Tyvärr lyckades Turkiet inte vinna arrangörskapet för fotbolls-EM 2024. Slutbuden stod mellan dem och Tyskland men den sistnämnda nationen hade fördelarna att alla arenor redan stod klara och var i bra skick, samt att de kunde ta emot 300 000 fler åskådare. Det här är landets fjärde misslyckade försök att få hålla Europamästerskapet, då man även skickade in ansökningar till 2008, 2012 och 2016 års upplaga. Däremot är förhoppningarna på att någon gång få arrangörskapet långt ifrån borta, och ju bättre det turkiska herrlandslaget presterar desto större chans är det att landet någon dag står som värdnation. Nästa fotbolls-EM hålls 2020 men kommer inte att arrangeras av ett enda land. Matcherna kommer istället att delas upp mellan 13 olika städer i 12 olika länder.