VIDEO: Tidigare möten mellan Turkiet och Bosnien

Tidigare möten mellan Turkiet – Bosnien

De två landslagen har mötts totalt fem gånger. Båda landslagen har vunnit två matcher vardera medan ett möte har slutat 1-1 som också var den senaste matchen mellan landslagen som spelades i Bosnien när det stundade VM-kval den 9:e september 2009. Turkiet tog ledningen genom Emre Belözoglu och Bosnien kvitterade senare genom Sejad Salihovic på frispark.

 

I kvalet till VM 2010 vann Turkiet hemmamötet med 2-1 efter ett kvitteringsmål på självmål av Edin Dzeko som tidigare hade gjort Bosniens mål i matchen. Mevlut Erdinc gjorde det segrande målet.

De två matcherna innan dess spelades i kvalet till EM 2008. Det första mötet i kvalet spelades den 2:a juni 2007 i Bosnien och då vann Bosnien med 3-2. Hakan Sukur gjorde matchens första mål och Bosnien kom tillbaka och kvitterade till 1-1 genom Muslimovic. Sabri Sarioglu gav Turkiet ledningen på nytt men lagen gick in i halvtidsvila med 2-2 efter att Edin Dzeko kvitterat på tilläggstid i första halvlek. I andra halvleken så vände Bosnien matchen genom Vedad Ibisevic som satte 3-2 efter en mindre bra utrusning på hörna av Rustu Recber.

Turkiet vann returmötet i Istanbul samma år med 1-0 efter mål av Nihat Kahveci och efter utbröt ett stort jubel på Ali Sami Yen-stadion eftersom Turkiet hade lyckats kvalificera sig för EM 2008, en turnering där landslaget nådde hela vägen till semifinal och slutade på en historisk delad tredje plats med Ryssland.

Det allra första mötet mellan landslagen spelades för 18 år sedan i Bosnien, en vänskapsmatch som slutade 2-0 till Bosnien efter mål av Elvir Bolic som spelade stora delar av sin karriär i den turkiska ligan och Marko Topic gjorde matchens andra mål.

Landslagen har således inte mötts på över nio år då senaste matchen var 2009, Turkiet är obesegrade i de senaste tre matcherna mot Bosnien och har på de tidigare fem mötena lyckats göra 6 mål på Bosnien och Bosnien i sin tur har gjort 7 mål på Turkiet.

På torsdag klockan 19:30 är det avspark i Rize för det sjätte mötet mellan länderna.