DERBY: Galatasaray – Fenerbahce

Elfte omgången i Süper Lig inleds med en av världens största fotbollsmatcher.

Galatasaray tar emot ärkerivalen Fenerbahce på Türk Telekom stadion på fredagskvällen.

Det blir klubbarnas 388e möte med varandra. Tidigare 387 matcher har slutat med 123 segrar för Galatasaray och 146 segrar för Fenerbahce. 118 matcher har slutat oavgjord. I ligan har klubbarna mött varandra 122 gånger. Galatasaray har vunnit 33 gånger, Fenerbahce 50 gånger och 39 gånger har det blivit oavgjord.

Fem senaste matcherna
26.05.2016 Galatasaray 1-0 Fenerbahce (Cupfinal)
20.11.2016 Fenerbahce 2-0 Galatasaray (Ligan)
23.04.2017 Galatasaray 0-1 Fenerbahce (Ligan)
22.10.2017 Galatasaray 0-0 Fenerbahce (Ligan)
17.03.2018 Fenerbahce 0-0 Galatasaray (Ligan)

Notiser inför avspark

– I de 50 senaste ligamatcherna har det laget som har gjort mål först i matchen gått poänglösa bara tre gånger.
– Galatasarays tränare Fatih Terim har tidigare mött Fenerbahce i 27 derbymatcher som tränare.
– På de 25 senaste derbymatcherna i ligan över sju säsonger mot Besiktas och Galatasaray har Fenerbahce förlorat sex gånger.
– Fenerbahce har inte förlorat mot Galatasaray i ligan på sju matcher.
– På de fem senaste säsongerna har det blivit 13 mål på 14 tävlingsmatcher mellan Galatasaray och Fenerbahce.

***

Båda lagen går in i derbyt med förlust i senaste ligamatchen. Galatasaray förlorade med 0-2 på bortaplan mot Yeni Malatyaspor och Fenerbahce förlorade med 1-3 på hemmaplan mot Ankaragücü. Efter förlusten mot Ankaragücü fick tränaren Philip Cocu sparken och laget tränas just nu av Erwin Koeman, storebror till mer kände Ronald Koeman och som var assisterande tränare till Cocu.

Fenerbahce har haft sviktande form hela säsongen och inte vunnit på fem ligamatcher (tre oavgjorda samt två förluster). I dessa fem matcher har det också bara blivit två mål framåt. Laget sladdar rejält i tabellen och ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket med 9 poäng, en poäng mer än Caykur Rizespor och Akhisarspor som ligger närmast under strecket.

Galatasaray har i stort sett lett serien hela säsongen men har efter en oavgjord och en förlust på de två senaste ligamatcherna tappat förstaplatsen till Istanbul Basaksehir. Laget ligger trea i tabellen på samma poäng (19) som tvåan Kasimpasa. Dessförinnan hade det blivit två knappa 1-0 segrar mot Antalyaspor och B.B. Erzurumspor i matchens slutminuter samt 0-3 förlust mot Akhisarspor.

***

Galatasaray har haft stora problem med skador de senaste veckorna. Det är klart att Yuto Nagatomo, Fernando och Emre Akbaba kommer att missa derbyt. Serdar Aziz, Sofiane Feghouli, Henry Onyekuru och Eren Derdiyok har missat matcher de senaste veckorna men ska kunna spela i derbyt. Detsamma gäller Martin Linnes och Younes Belhanda som blev utbytta i senaste matchen pga skador.

Utöver skadorna är Mariano avstängd.

I Fenerbahce saknas fyra centrala mittfältare pga skador: Mehmet Topal, Oguz Kagan Güctekin, Tolga Cigerci och Mehmet Ekici samt Islam Slimani som är avstängd.

***

Domaren i derbyt är Firat Aydinus som dömer sin 30e derbymatch i karriären. Han har dömt flest derbymatcher i Turkiet. Mer kände Cüneyt Cakir har dömt 23 derbymatcher. Firat Aydinus har dömt Galatasaray mot Fenerbahce nio gånger tidigare. Fenerbahce har vunnit 4, Galatasaray 2 och 3 matcher har slutat oavgjord. Fenerbahce har gjort 9 mål och Galatasaray 7 mål. I dessa nio matcher har det delats ut 7 röda- och 44 gula kort. 0.77 röda kort per match och 4.88 gula kort per match.

***

Galatasaray Fenerbahce
Spor Toto Süper Lig, elfte omgången
Plats: Türk Telekom stadion
Domare: Firat Aydinus
Avspark: 19.00 (Svensk tid)
Kanal: beIN Sports 1

Preliminära startelvor

Galatasaray Fernando Muslera, Martin Linnes, Serdar Aziz, Ozan Kabak, Ömer Bayram, Badou Ndiaye, Ryan Donk, Sinan Gümüs, Younes Belhanda, Garry Rodrigues, Eren Derdiyok

Fenerbahce Harun Tekin, Mauricio Isla, Martin Skrtel, Roman Neustäder, Hasan Ali Kaldirim, Diego Reyes, Jailson, Andre Ayew, Yassine Benzia, Eljif Elmas, Michael Frey