VIDEO: Förlust mot Sverige – Turkiet åker ned till League C

Det var mycket som stod på spel när Turkiet mötte Sverige i Nations League.

Inramningen på Konya Büyüksehir Belediye stadion var fantastisk och runt 40 000 åskådare fanns på plats för att heja fram Turkiet. Biljetterna till matchen såldes ut flera dagar innan avspark.

Turkiet öppnade starkt och kunde ha fått en drömstart redan efter 40 sekunder. Cengiz Ünder sköt ett skott utanför straffområdet som hans lagkamrat Robin Olsen räddade. Olsen blev lite överraskad men stod bra placerad och räddade till hörna. Turkiet fortsatte att skapa tryck och skapade flera halvchanser. Bästa chansen kom i den 45e minuten precis innan halvtidsvilan när Cenk Tosun nickade ner till Hakan Calhanoglu som avslutade från nära håll men Olsen räddade.

Efter halvtidsvilan kom Sverige ut som det starkare laget och hade mer ordning på spelet än i den första halvleken. Matchens enda mål kom på straffspark i den 71a minuten efter att Okay Yokuslu fällt Marcus Berg. Andreas Granqvist klev fram och sköt straffen i mål. Sinan Bolat gick åt rätt håll men straffen var hårdslagen.

Skulle Turkiet ännu en gång göra en historisk vändning?

Det blev aldrig så. Turkiet hade svårt att skapa bra målchanser och Sverige gick segrande ur matchen.

Resultatet innebar att Turkiet kommer sist i sin grupp i League B och åker därmed ner till League C inför nästa Nations League. Förutom att Turkiet får sämre seedningsgrupp inför lottningen av EM-kvalet senare i år minskade Turkiet sina chanser att få en extrachans att kvala till EM 2020 när EM-kvalet är färdigspelad. De fyra bästa länderna från varje League som inte tar sig till EM via det vanliga kvalet gör nämligen upp om en plats i EM vilket spelas i mars 2020 i form av semifinaler och final på neutral plats.

Presskonferensen med Turkiets förbundskapten Mircea Lucescu blev väldigt kort och efter att ha svarat på en fråga om bytet mellan Hasan Ali Kaldirim mot en annan vänsterback Ömer Bayram i den 87e minuten var det inga fler frågor och Lucescu lämnade presskonferensen. Detta var en protestaktion av journalisterna som helt klart var besvikna över resultatet.

För Sverige väntar nu ytterligare en viktig match i sista matchen mot Ryssland på Friends Arena på tisdag. Sverige behöver vinna för att vinna gruppen och ta sig upp till League A.

  1. Ryssland, 7 poäng
  2. Sverige, 4 poäng
  3. Turkiet, 3 poäng