DERBY: Galatasaray – Besiktas

Ikväll spelas ett hett Istanbulderby mellan Galatasaray och Besiktas på Türk Telekom Arena.

För större delen av säsongen så har det varit Istanbul Basaksehir och Galatasaray som har gjort upp om ligatiteln och när Basaksehir som hade ett bra grepp om förstaplatsen så har Galatasaray tagit sig närmare ligaettan. Vid en vinst ikväll kan Galatasaray gå upp i serieledning på bättre målskillnad och sedan väntar även ett möte hemma med Istanbul Basaksehir.

Däremot så är Besiktas också med i titelstriden efter att både Istanbul Basaksehir och Galatasaray tappat poäng i slutet samtidigt som Besiktas bara har vunnit och vunnit. De regerande mästarna var uträknade för titelstriden efter en svag höst och vinter men är nu med i fullt allvar igen om guldet. Besiktas ligger på 59 poäng och vid vinst blir de ny tvåa i ligan med 62 poäng med en poäng upp till Istanbul Basaksehir – som ska möta Galatasaray på bortaplan. Vid oavgjort resultat så kommer Besiktas  vara kvar på tredje plats men med bara tre poäng upp till ligaettan Basaksehir och Galatasaray kommer ha två poäng upp till Basaksehir.

Istanbulderbyt blir således på ett eller annat sätt som en avgjorde finalmatch för Besiktas men även för Galatasarays chanser. Vinnaren av matchen kommer ha en stor fördel i jakten om ligaguldet. Inför våren så värvade både Besiktas och Galatasaray två stjärnor till anfallet. Galatasaray skrev på med Mbaye Diagne som var skyttekung i den turkiska ligan och Besiktas hämtade in Burak Yilmaz från Trabzonspor. Medan Burak Yilmaz har öst in mål för Besiktas så har Diagne inte haft samma effektivitet i målskyttet i Galatasaray som han hade i Kasimpasa.

Burak har gjort 16 mål på 19 matcher i ligan den här säsongen, 11 av målen har han gjort för Besiktas. Diagne å andra sidan är fortsatt skyttekung i ligan med 28 mål på 26 matcher i ligan, ”bara” 8 av målen har kommit i Galatasaray och den kamerunske anfallaren har således inte haft samma målform som han hade i Kasimpasa. En riktig ”match” i matchen väntar mellan de två målkungarna.

Preliminära startelvor: 

GALATASARAY: Muslera, Mariano, Marcao, Luyindama, Linnes (Nagatomo), Fernando, Ndiaye, Feghouli, Belhanda, Onyekuru, Diagne

 

BEŞİKTAŞ: Karius, Gökhan, Vida, Mirin, Caner, Atiba, Dorukhan, Quaresma, Ljajic, Güven, Burak

Matchens domare är Bulent Yildirim och matchen har avspark 19:00 lokal tid, det vill säga 18:00 svensk tid och matchen sänds på beIN Sports 1 / HD i Turkiet och flera andra kanaler världen sänder matchen: