EM-kval: Island – Turkiet

Efter den stora segern hemma mot Frankrike så laddar Turkiet om nu för att möta Island på bortaplan i den fjärde omgången av kvalspelet.

Turkiet har börjat på bästa möjliga sätt i detta EM-kval. Landslaget besegrade Albanien borta med 2-0 och följde upp med en hemmavinst mot Moldavien som slutade 4-0. Den senaste helgen besegrades de regerande världsmästarna Frankrike med 2-0 och gästerna hade inte ens ett skott på mål. Turkiet leder därmed också gruppen med tre raka vinster och en målskillnad på hela 8-0 är imponerande bra. Lägg därtill de två vänskapsmatcherna som spelades mot Grekland (2-1) och Uzbekistan (2-0) så har Turkiet nu fem raka segrar  utav fem spelade matcher under Senol Günes och en målskillnad på 12-1 i dessa matcher. Turkiet är i storslag för tillfället.

Resan till Island började hur som helst annat än bra, landslaget blev bemött på ett väldigt respektlöst sätt och såväl spelare, förbundskapten och presidenten för det Turkiska fotbollsförbundet har kritiserat beteendet och även från statligt håll har det bekräftats att man kommer gå till botten med dessa skandaler, läs mer här.

Kanske är det ett sätt att sätta få landslaget ur balans och påverka dem inför matchen. Turkiet hur som helst är måna om uppgiften och tre poäng är det enda som räknas.

Motståndarna Island ligger trea i gruppen med sex poäng och kommer senast från en 1-0 seger hemma mot Albanien. Dessförinnan blev det storstryk mot Frankrike med 4-0. Island började kvalet med att besegra Andorra med 2-0 på bortaplan. Det är ett försvagat Island som inte är lika starka och övertygande som de var i EM 2016 när de tog sig till kvartsfinal och under VM 2018 kom de sist i gruppen. Island har inte varit lika starka under Erik Hamrén som de var under en annan svensk tränare, Lars Lagerbäck.

Turkiet har mött Island flera gånger de senaste åren med tanke på att de har varit i samma kvalgrupp för två turneringar i rad. I kvalet till VM förlorade landslaget båda matcherna mot Island, bortamötet slutade 2-0 och hemma förlorade Turkiet med 3-0. I kvalet till EM 2016 och i kvalets sista match vann Turkiet över Island med en man mindre på plan genom en frispark av Selcuk Inan i den 89:e minuten som tog Turkiet direkt till EM-slutspelet. I kvalet till EM 1996 besegrade Turkiet Island med hela 5-0 och dessa två vinster är Turkiets enda vinster mot Island utav 11 möten. Island har vunnit sju utav elva matcher mot Turkiet och en match har slutat oavgjort. Det är dags att vända på den statistiken.

Matchen har avspark 20:45 och döms av Szymon Marciniak från Polen. Matchen sänds på TRT 1 i Turkiet och i Sverige sänds matchen på Sportkanalen samt C More Stream, för fler kanaler se här.