EM-kval: Turkiet – Frankrike

Klockan 20:45 är det dags för stormötet i Grupp H. Turkiet tar emot de regerande världsmästarna Frankrike i EM-kvalspelet hemma i Konya.
Gästerna behöver knappast en närmare presentation. Frankrike vann förra sommaren VM i Ryssland och övertygade väldigt stort med flera världsstjärnor i laget. Det franska landslaget har i princip världsstjärnor i varje position och truppen värderas till 1,24 miljarder euro av transfermarkt.

Kylian Mbappé, Paul Pogba, Antoine Griezmann, Hugo Lloris och Raphael Varane är bland de givna startspelarna i startelvan. N’golo Kanté missar matchen på grund av skada för Frankrike.

Precis som Turkiet har Frankrike börjat gruppspelet 100% med två vinster och har fem vinster i sina senaste sex spelade matcher. De tvåfaldiga europeiska mästarna är favoriter att vinna gruppen och kommer vid kvalifikation till EM tillhöra favoriterna också. Inför matchen skadade sig Mbappé i en träningsmatch men skadan ska inte vara något allvarligt och enligt förbundskapten Didier Deschamps så är det grönt ljus för PSG-stjärnan att starta mot Turkiet. I övrigt så har Frankrikes storstjärnor Pogba och Griezmann kopplats ihop med flytt ifrån sina klubblag. Griezmann har bekräftat att han lämnar Atletico Madrid i sommar och Pogba kopplas ständigt ihop med en flytt ifrån Manchester United till andra storklubbar i Europa. Båda är nyckelspelare för Frankrike och för Turkiet blir det viktigt att hålla koll på dessa två namnen.

Turkiet har fått en nytändning och ett nytt hopp finns kring landslaget efter de senaste prestationerna som har visats upp. Sedan Senol Günes tog över under våren har Turkiet vunnit fyra av fyra matcher. Två kvalmatcher mot Albanien och Moldavien och två träningsmatcher mot Grekland och Uzbekistan. Målskillnad? 10-1. Det är minst sagt ett landslag i storform och det som gör det hela ännu mer intressant är att det är ett väldigt ungt landslag, i de senaste matcherna hade landslaget ett medelsnitt på 23 år. Det är ett nytt landslag på gång och vad passar inte bättre med att det är Senol Günes som bygger detta nya landslag? Det ska även tilläggas att det har gått mycket bra i klubblagen för dessa unga spelarna. Trabzonspor-talangerna Yusuf Yazici och Abdülkadir Ömür har haft flera storlag på plats som har scoutat dem, Merih Demiral har gjort succé i Sassulo och kopplas ihop starkt med en flytt till både Atletico Madrid och Juventus, Ozan Kabak som tyvärr har fått lämna återbud till matcherna på grund av skada utsågs till årets rookie i Bundesliga.

Spelare som Hakan Calhanoglu och Cengiz Ünder är givna i startelvan för AC Milan och AS Roma i Serie A. Mehmet Zeki Celik har imponerat i Lille och flertalet gånger kommit med i veckans lag samtidigt som spelare som Kenan Karaman har tagit sin chans i landslaget. Det har varit minst sagt mycket positiva vibbar och det bådar gott inför kvällens match då detta nya turkiska landslaget är anfallsinriktad som vill bjuda på underhållande fotboll.

I anfall förväntas Burak Yilmaz starta, landslagets evige målskytt. Cenk Tosun har sedan tidigare lämnat återbud, liksom Ozan Kabak och även Okay Yokuslu och Emre Belözoglu kommer inte till spel på grund av skador. Dogukan Toköz testades sent men det är ytterst tveksamt om Besiktas-talangen kan medverka.

Turkiet och Frankrike har mötts fem gånger tidigare och Frankrike har vunnit samtliga möten. Senast länderna möttes var 2009 i en vänskapsmatch som slutade 1-0.

Om själva matchen så ska det även tilläggas att Frankrike är favoriter. Däremot när det kommer till kvalspel och att kvala sig till internationella turneringar så har Turkiets problem inte varit de stora nationerna utan tvärtom, så har Turkiet förlorat och spelat oavgjort mot länder som de bara ska vinna och länder som har varit sämre rankade än Turkiet själva. Vinsterna borta mot Albanien och hemma mot Moldavien visar att den trenden håller på att brytas eftersom det brukade just vara dessa typer av matcher där Turkiet tappade dyrbara poäng som senare gjorde att de inte kunde kvala sig till de stora turneringarna.

Matchen sänds på flera kanaler världen över, bland annat TRT 1 i Turkiet och i Sverige sänds matchen på TV12, för fullständig tv-lista, se här.