EM-kval: Turkiet mot Andorra

Turkiet möter Andorra på hemmaplan i EM-kvalet på lördagskvällen.

Matchen spelas på Vodafone Park i Istanbul och det är första landskampen någonsin på arenan efter ombyggnaden av gamla Inönü stadion. Biljetterna till matchen tog slut tidigare i veckan och över 40 000 åskådare väntas vara på plats.

Turkiet har på senare år spelat sina kvalmatcher utanför Istanbul och matchen mot Andorra är den första kvalmatchen i staden på nästan fem år. Senast Turkiet spelade en kvalmatch i Istanbul var mot Kazakstan i kvalet till EM 2016 i november 2014.

Läs också: Landslaget tillbaka i Istanbul

***

Turkiet har likt sina toppkonkurrenter Frankrike och Island inlett kvalet med 3 segrar och 1 förlust. I mars blev det segrar mot Albanien (2-0) på bortaplan och Moldavien (4-0) på hemmaplan som följdes upp med ny seger mot Frankrike (2-0) i juni på hemmaplan. Turkiet fick en drömstart i kvalet och förväntningarna var mycket höga inför de senaste årens mardrömsmotståndare Island på bortaplan. Island vann dock med 2-1 och Turkiet har förlorat 4 av de 5 senaste matcherna mot Island.

Nu väntar Andorra på hemmaplan och Moldavien på bortaplan i de kommande kvalmatcherna. Allt annat än två segrar och sex poäng är ej godkänd. Turkiet har mött Andorra två gånger tidigare och vunnit båda med totalt 7-0, 2-0 på bortaplan och 5-0 på hemmaplan.

Efter matcherna väntar Albanien på hemmaplan och Frankrike på bortaplan i oktober. Därefter avslutas EM-kvalet mot Island på hemmaplan och Andorra på bortaplan i november.


***

Landslaget har haft en del skadeproblem den senaste tiden. Flera landslagsaktuella spelare blev inte uttagna till truppen av den anledningen och under landslagssamlingen har flera spelare haft skadekänningar. Senast blev Cengiz Ünder tvungen att lämna återbud efter att ha skadat sig tidigare i veckan.

Oguzhan Özyakup samt Cengiz Ünder har lämnat landslagstruppen (nedan) och Okay Yokuslu, Dorukhan Toköz och Nazim Sangare är inte speltillgängliga mot Andorra. Okay kommer att missa matchen mot Moldavien också då han är med landslaget för rehabträningens skull men Dorukhan och Nazim förväntas vara tillbaka då.

Läs också:
Skadeläget i landslaget
Landslagstruppen mot Andorra och Moldavien

***

Avspark mot Andorra är 20.45 (svensk tid) och matchen direktsänds på turkiska kanalen TRT 1 samt C More Stream i Sverige.

Domaren heter Donald Robertson och kommer från Skottland.

Övriga matcher i Turkiets grupp:
18.00 Island – Moldavien
20.45 Frankrike – Albanien