Inför: Fenerbahce mot Trabzonspor

På söndagskvällen spelas Turkiets kanske största hatmöte just nu mellan Fenerbahce och Trabzonspor.

Relationen mellan klubbarna har inte varit sig lik efter sommaren 2011. Säsongen 2010/11 slutade båda klubbarna på samma poäng och Fenerbahce vann titeln på bättre målskillnad. Någon månad senare drog turkiska mutskandalen sommaren 2011 igång då Fenerbahce anklagades för uppgjorda matcher. Efterspelet blev att turkiska fotbollsförbundet ansåg att det som pågick utanför planen påverkade inte spelet på planen och Fenerbahce stod kvar som ligamästare men Trabzonspor anser sig vara de värdiga mästarna av säsongen 2010/11.

Inbördes möten
På söndagskvällen drabbar klubbarna samman på Ülker stadion i Istanbul för 124:e gången. Fenerbahce har vunnit 48 av matcherna, Trabzonspor 38 och 37 gånger har det slutat oavgjort med målskillnaden 155-133 i Fenerbahces fördel.

I ligaspelet har klubbarna mött varandra 92 gånger, Fenerbahce har vunnit 37 gånger, Trabzonspor 23 och 32 matcher har slutat oavgjord med målskillnaden 121-92 i Fenerbahces fördel.

När Trabzonspor besegrade Fenerbahce med 2-1 på hemmaplan förra säsongen var det första gången klubben vann mot Fenerbahce efter 18 matcher.

Fenerbahce har inte förlorat på hemmaplan mot Trabzonspor på 22 år. Senaste förlusten kom 23:e augusti 1997 då det blev 1-3. Sedan dess har det spelats 22 matcher med utgången 12 segrar och 10 oavgjorda. Trabzonspor har bara lyckats vinna en gång på bortaplan mot Fenerbahce på de 29 senaste matcherna. Målskillnaden i dessa matcher har varit 49-26 i Fenerbahces fördel.

6 av de 7 senaste ligamatcherna mellan klubbarna på Kadiköy har slutat oavgjord.

Den här säsongen
Fenerbahce har inlett ligaspelet med två raka segrar och målskillnaden 7-1.

Trabzonspor har också fått en bra start på ligaspelet med en seger och en oavgjord med målskillnaden 3-2. Utöver ligaspelet har Trabzonspor också lyckats kvalificera sig för gruppspelet i Europa League efter att ha slagit ut Sparta Prag och AEK Athen. Det blev förlust i returmötet mot AEK men Trabzonspor tog sig vidare på fler gjorda bortamål. I den matchen blev också talangfulle mittfältaren Abdülkadir Ömür skadad vilket hindrar honom från spel mot Fenerbahce.

Skador
Fenerbahce har skador på vänsterbacken Hasan Ali Kaldirim, högerbacken Mauricio Isla och yttermittfältaren Victor Moses. Hos Trabzonspor saknas förutom redan nämnda Abdülkadir Ömür även ytterbacken Kamil Ahmet Cörekci, mittfältaren Ogenyi Onazi och anfallaren Daniel Sturridge som inte är i matchform.

Startelvor
Fenerbahces tränare Ersun Yanal förväntas ställa upp med samma elva som besegrade Istanbul Basaksehir i senaste ligaomgången och Trabzonspors tränare Ünal Karaman gör en förändring från senaste segern mot Yeni Malatyaspor i och med Abdülkadir Ömürs skada. Doni Avdijaj förväntas ersätta honom.

I Fenerbahces backlinje är Ozan Tufan och Jailson i vanliga fall centralmittfältare.

Fenerbahce: Altay Bayindir, Ozan Tufan, Zanka, Jailson, Nabil Dirar, Tolga Cigerci, Emre Belözoglu, Deniz Türüc, Max Kruse, Garry Rodrigues, Vedat Muriqi

Trabzonspor: Ugurcan Cakir, Joao Perreira, Hüseyin Türkmen, Majid Hosseini, Filip Novak, Abdulkadir Parmak, Jose Sosa, Donis Avdijaj, Caleb Ekuban, Anthony Nwakaeme, Alexander Sörloth

Var?
Ülker stadion (sponsornamn till Sükrü Saracoglu stadion) på Kadiköy i Istanbul

När?
21.45 (turkisk tid)/20.45 (svensk tid)

Domare?
Firat Aydinus

Kanal?
beIN Sports 1