Analys: Turkiet imponerade och tog sig välförtjänt till EM 2020

Så var det klart. Turkiet spelar EM i fotboll sommaren 2020.

Som kommentatorn på TRT sade: ”Den svåraste en poängen vi någonsin kommer att kunna ta.” under matchens slutminuter och han hade ju rätt.

Vad Turkiet än gjorde och försökte, framförallt i andra halvlek, så gick inte bollen in och anfallen hade inte det där lilla extra när de turkiska spelarna skulle avsluta chanserna. Samtidigt som Island med sitt fysiska spel inte lyckades skapa alltför farliga lägen förutom i den sista kvarten där de verkligen började trycka på mot det turkiska straffområdet.

Istället för att en anfallare skulle kliva fram och avgöra för Turkiet och sätta spiken i kistan för detta kvalet så var det istället Merih Demiral som blev matchens hjälte (som har varit en klippa tillsammans med resterande försvaret som har varit den starkaste lagdelen i det här landslaget).

Island var som sagt farliga på fasta situationer och det var just på en hörna i den 82:a minuten som Island var sånär på att ta ledningen i matchen – men Merih Demiral rensade undan bollen på mållinjen. Island fick en bra chans till men Umut Meras offrade och kastade sig med hela kroppen för att täcka bollen.

Istället fick Turkiet chansen till kontringar och hade en mycket bra chans att sätta spiken i kistan men sumpade läget. Det blev nervigt och onödigt spännande i slutet även om en isländsk vinst hade krävt att Turkiet förlorar mot Andorra för att de ska ha en chans att nå EM 2020.

Turkiet som hade två ribbträffar i andra halvlek fick nöja sig med 0-0 och såg till att både dem och Frankrike blev klara för EM 2020. Det kan ha varit en av anledningarna till varför matchen mot Moldavien levde så länge samma kväll när fransmännen avgjorde matchen på en mycket omdiskutabel straff i den 79:e minuten som Olivier Giroud förvaltade. Frankrike vann 2-1 och efteråt var Moldaviens förbundskapten, turkiske Engin Firat, väldigt förbannad över domarens insats och beslut vid straffen då han kände att Frankrike inte behövde domarens hjälp för att behöva vinna en match.

Frankrikes vinst innebär också att de går om Turkiet i gruppen och har 22 poäng men i fotboll vill alla vinna och Albanien kommer säkerligen vilja ge Frankrike en match i sista omgången så än är det inte helt avgjort om förstaplatsen då Turkiet återtar förstaplatsen vid lika många poäng.

Förvisso är prio ett att kvala sig för EM 2020 – vilket Turkiet har klarat. Att komma etta eller tvåa spelar inte större roll, då båda lagen blir direktkvalificerade och grupplottningen till turneringen sker genom ranking och inte placering i kvalspelet.

Men det hade varit en mycket större moral och boost för landslaget om de hade gått och vunnit gruppen också. Det kan dock vara mycket begärt också då det är viktigt att komma ihåg att detta är ett väldigt ungt landslag med hela framtiden framför sig. Majoriteten av spelarna ligger på tiotals-tjugotals landskamper. Enbart sex spelare hade gjort fler än 30 landskamper i den senaste landslagstruppen: Hasan Ali Kaldirim (32), Emre Belözoglu (101), Ozan Tufan (47), Hakan Calhanoglu (45), Burak Yilmaz (58) och Cenk Tosun (42).

Vi kan jämföra med Islands lag igår, där snittåldern var 30 år och samtliga har spelat runt femtiotals matcher för Island som de senaste åren har varit med i både VM och EM-turneringar. Det är ett rutinerat landslag som Turkiet har haft svårt för i tidigare matcher och efter matchen igår kväll så hyllades det turkiska landslaget och sade att det är ett landslag med stor karaktär.

Snittåldern 25,6 kommer att vara betydligt lägre mot Andorra då flera av de ovannämnda lämnar plats åt yngre och U21-spelare flyttas upp. Då kan vi bara tänka oss vart detta landslaget kommer att vara om några år.

Landslaget har sett mycket bra ut överlag och framförallt i försvaret har Senol Günes lyxproblem och jag kan tänka mig att det är ordentligt huvudbry för honom när han ska välja mittbackar mellan Caglar Söyüncü, Merih Demiral, Ozan Kabak och Kaan Ayhan som alla har visat storform det här året. De två förstnämnda är nog snäppet före men det är en konkurrens som vi aldrig har sett tidigare.

Mert Günok är mycket stabil i målet och Fenerbahces unge förstemålvakt Altay Bayindir lär vi få se mer av i landslagstrupperna framöver och kommer få göra upp med de andra målvakterna mellan Gökhan Akkan och Ugurcan Cakir.

Just försvaret är så intressant. Det har varit landslagets yngsta lagdel men även det starkaste. Turkiet har släppt in minst mål i kvalgruppen och är bland de som har släppt in minst i hela kvalet (3 insläppta mål).

Däremot på offensiv väg finns det mer att önska. Ingen spelare når upp till Cenk Tosuns produktivitet (5 mål och 2 assists), spelaren som har gjort flest mål efter honom är försvararen Kaan Ayhan (3 mål). Turkiet behöver en pålitlig målskytt och tanken hade alltid varit att Burak Yilmaz ska vara den spelaren. Men Burak blir inte yngre och har haft det svårt med målskyttet och får inte mycket gjort förutom att vinna nickdueller och är stark i närkamperna (flest vunna dueller av alla i matchen mot Island). Enes har haft svårt att ta plats i landslaget och väntar på sitt debutmål och får det inte riktigt att lossna i klubblaget. Samtidigt har Ahmed Kutucu bivit uppflyttad från U21-landslaget och är en av de talanger som lär få chansen mot Andorra.

Landslagets mest värdefullaste spelare, Cengiz Ünder, har missat stora delar av kvalet på grund av skador men är svår att ersätta för Turkiet. Yusuf Yazici som har kommit igång i Lille kommer att utmana Hakan Calhanoglu om nummer tio-rollen och Irfan Can Kahveci står för bra insatser i klubblaget. Där är så mycket kvalité i mittfältet och en av Turkiets största talanger, Abdulkadir Ömür som är långtidsskadad, är en spelare som många supportrar och fotbollsexperter i Turkiet tror på.

Turkiet slutar dock inte förvåna en med de blandade resultaten och då syftar jag på att detta unga landslaget tar fyra poäng mot storfavoriterna och världsmästarna Frankrike, men tar enbart en poäng  mot Island  som var Turkiets främsta utmanare i gruppen. Det ska sägas att alla fyra matcher mot (Island och Frankrike) var rättvisa.

Däremot är det givet att Turkiet har fått en mycket spännande generation av talanger som storspelar både i landslaget och i sina klubblag och det har varit många positiva vibbar kring landslaget de senaste nio månaderna.

Efter de svaga prestationerna och problemen kring landslaget i VM-kvalet och Nations League så är det med stor framtidskänsla på landslaget som vi nu väntar in EM 2020.