Analys: Varför Turkiet hamnade i seedningsgrupp 3 & vad vore en drömlottning?

Nu på lördag, den 30 november, lottas gruppspelet för EM 2020.

Lottningen av Playoff sker under fredagen (22 november) men spelas i slutet av mars 2020.

Turkiet är som bekant placerade i seedningsgrupp 3 för lottningen som vi skrev under torsdagen och till skillnad från tidigare år så har seedningsgrupperna delats in baserat på hur landslagen har presterat i kvalet, tidigare har det varit hur de har presterat i de senaste tre mästerskapet samt ranking.

Prestationerna i kvalet avgörs utifrån främst:

 1. hur mycket poäng laget tog,
 2. placering i gruppen,
 3. målskillnad
 4. antal mål
 5. antal bortamål
 6. antal vinster
 7. antalet borta segrar

Allt detta beräknas med exkludering (!) av vinsterna mot laget som slutade sist (6:a) i kvalgruppen. De kvalgrupper som bara bestod av fem lag exkluderas inga poäng (eftersom där fanns inte ett 6:e lag i  deras kvalgrupp).

Då kan man tänka sig lite om inte det vore en bättre om Turkiet gick för segern hela vägen in mot Island i den näst sista kvalmatchen. Även om Turkiet hade förlorat hemma mot Island så hade det räckt för Turkiet att vinna mot Andorra på bortaplan vilket man gjorde med flera spelare som byttes ut i truppen). Förvisso hade Turkiet två ribbträffar och ett jätteläge på tilläggstid, samt så räddade Merih Demiral på mållinjen i matchens sista minuter från att Island skulle göra ett mål, så matchen hade kunnat sluta som helst.

En vinst för Turkiet mot Island hade betytt att de hade blivit etta i sin kvalgrupp, tre poäng, adderat ännu en vinst i bagaget samt minst ett mål till i målprotokollet och till målskillnaden. Det hade gjort att Turkiet haft 25 poäng totalt och 19 poäng efter exkludering av poängen mot Andorra. Med 19 poäng hade Turkiet haft lika många poäng som Nederländerna men sämre målskillnad – däremot hade Turkiet haft fler poäng och bättre målskillnad  än Ryssland (18 poäng & +11) och då hade Turkiet knipit den sista platsen före Ryssland i seedningsgrupp 2.

Om Island hade vunnit mot Turkiet så hade Turkiet ändå kvalificerat sig och placerats i seedningsgrupp 3 eftersom Turkiet hade haft 15 poäng men bättre målskillnad än flera av lagen (Österrike, Sverige, Tjeckien) som också hamnade på 15 poäng  och i seedningsgrupp 3 och hade således placerats före dessa landslagen i rangordningen.

Turkiet (och Portugal som också är i seedningsgrupp 3) missade således seedningsgrupp 2 med ”bara” en poäng.

Vad betyder då detta?

 • Detta betyder att vinster med ”bara” 1-0 hemma och 2-0″ borta mot Andorra hade kunnat bli ännu kostsammare (ifall Turkiet hade hamnat på lika många poäng som Ryssland) eftersom Andorra kom nästsist och således räknades dessa vinster och mål med i beräkningen. Turkiets vinster med 4-0 både hemma och borta mot Moldavien vilket gav 6 poäng & +8 målskillnad exkluderas i beräkningen eftersom Moldavien kom sist i gruppen. Hade Moldavien istället kommit sist samtidigt som Turkiet hade vunnit hemma mot Island – så hade Turkiet varit näst bäst rankad i seedningsgrupp 2 med 19 poäng & +15 målskillnad (lika som Frankrike men mindre gjorda mål).
 • Det nya konceptet av beräkning av poäng och resultat för att utforma seedningsgrupperna är mer logiskt än att titta på tidigare prestationer i föregående turneringarna. Matcherna mot mikrostaterna som t.ex. Andorra är, bör tas på större allvar från Turkiets sida för att förbättra landslagets chanser i framtida kval att komma högre upp i rankingen för seedningsplaceringar.

Nåväl, seedningsgrupp 3 blev det och Turkiet lyckades med sitt mål – kvala sig för EM 2020. Utöver det, så hade landslaget det bästa försvaret i hela kvalet och skrev in sig i både historieböckerna och tangerade rekord och med det sagt så finns det mycket positivt från detta kvalet, en analys om detta kommer vid senare tillfälle. Så vad hade varit en drömlottning respektive mardrömslottning?

Som förklarat i artikeln: Här är seedningsgrupperna inför lottningen av EM 2020, så kan Turkiet inte hamna i Grupp B och kan således inte möta Belgien, Ryssland och Danmark.

De kan däremot hamna i alla andra grupper och även hälften av lagen i Grupp C är klara: Nederländerna & Ukraina samt Rumänien om de lyckas kvala via playoff som spelas i slutet av mars 2020.

Det är sedan tidigare klart att Italien spelar i Grupp A, England i Grupp D (och eventuellt Skottland om de lyckas kvala), Spanien i Grupp E (och eventuellt Irland om de lyckas kvala) och Tyskland i Grupp F (och eventuellt Ungern om de lyckas kvala).

Skulle det vara ha varit en slumpmässig lottning där alla kan möta alla och där det inte fanns några hemmaplaner för vissa av länderna så hade en följande drömgrupp sett ut som följande för Turkiet:

 1. Ukraina
 2. Schweiz
 3. Turkiet
 4. Vitryssland (vid eventuell kvalificering)

Däremot har Ukraina imponerat stort i kvalet och kan mycket väl överraska när det väl är dags för EM 2020 – men jag rankar de övriga landslagen högre i nuläget på grund av den kvalité och den bredd samtliga landslagen har i seedningsgrupp 1.

En mardrömslottning hade sett ut som följande:

 1. Belgien
 2. Frankrike
 3. Turkiet
 4. Wales

Förvisso var Turkiet bättre än Frankrike i hemmamötet och gjorde en stark insats även på bortaplan – jag hade i o för sig valt Holland egentligen eftersom de också har imponerat väldigt mycket med många unga talanger precis som Turkiet och spelare en väldigt attraktiv underhållande fotboll. Men hamnar vi en grupp med Holland så blir det i en grupp även med Ukraina – det blir inte den där ”riktiga” mardrömslottningen även om den gruppen hade blivit svår. Wales har höjt sig de senaste åren och med spelare som Gareth Bale som har fart på sin kant och kan skapa mycket oreda för vilket försvar som helst. Annars hade det varit Island – landslaget har allmänt svårt för islänningarna vilket vi har fått se de senaste åren.

Drömlottning är baserad på att det lag som jag helst ser kvalificerar sig eftersom de hade varit den lättaste möjligaste lottningen av de lag som ska spela i playoff. Detta baserar jag främst på deras prestationer i kvalet och där har Vitryssland varit svagast av de som ska spela  playoff. Det mest logiska hade varit att vänta till mars 2020 för playoff och göra bedömningen efteråt men för att göra en mer rättvis bedömning så är de bättre att räkna ut vilka man tror kommer att kvala sig från de olika divisionerna och i mitt fal hade följande lag vunnit sina divisioner och kvalificerat sig som sista fyra lagen till EM 2020:

Division A: Island – Rumänien, Bulgarien – Ungern. Det står mellan Island och Ungern i denna division. Rumänien är sämre än Island och Bulgarien har haft ett svagt EM-kval. Islands tuffa fysiska spel ser jag som en stor fördel här men Ungern har en god chans de också.

Division B: En mycket svår division och oerhört jämnt. Mellan Bosnien, Slovakien, Irland och Nordirland och Irland så var Bosnien den största besvikelsen i kvalet med tanke på den trupp besitter med stjärnorna Edin Dzeko och Miralem Pjanic samt poängkungen själv från Turkiet Süper Lig, Edin Visca. En intressant fakta är att samtliga fyra poäng hamnade på 13 poäng i kvalet! Ska vi utgå ifrån att länder är i sin bästa form så står det mellan Bosnien och Irland och med Serie A-stjärnor som Dzeko och Pjanic hade Bosnien dragit det längsta strået och kvalificerat sig.

Division C: Skottland – Israel, Norge – Serbien. Jämna matchen och Israel har en anfallare som har öst in mål i kvalet (Zahavi). Jag ser även Norge med goda chanser att kvala sig till EM 2020.

Division D: Nordmakedonien och Kosovo är starkast här. Mellan dem kan de bli jämnt. I Nordmakedonien finns förre Fenerbahce-spelaren Eljif Elmas och i Kosovo finns nuvarande Fenerbahce-spelaren Vedat Muriqi som har gjort många mål i den turkiska ligan och i landslaget. Kosovo har imponerat i kvalet och skakat både England på bortaplan och kom trea bakom England samt Tjeckien, två länder med stor erfarenhet av stora turneringar och kvalspel. Om försvaret håller tätt så kvalificerar Kosovo.

På förhand och så som laget har spelat sedan Senol Günes tog över landslaget så har Turkiet visat att de kan spela mot de bästa och vinna de bästa. Däremot vill vi ha en så enkel grupp som möjligt – landslaget behöver inte visa något, supportrarna vet att de håller mot det bästa motståndet. I slutspel kan allting hända och då är det bättre att ”spara” så många av de tuffaste matcherna till slutspelen.