Här är seedningsgrupperna inför lottningen av EM 2020

Wales blev det sista laget som kvalade in till EM 2020 genom kvalet. 20 av 24 lag är kvalificerade – de sista fyra lagen avgörs genom ett playoff som spelas i mars 2020.

Turkiet blev sjunde land i rangordningen att kvalificera sig för EM 2020 och nedan följer samtliga lag som är klara för EM 2020:

Belgien
Italien
Ryssland
Polen
Ukraina
Spanien
Turkiet
Frankrike
England
Tjeckien
Finland
Sverige
Tyskland
Nederländerna
Kroatien
Österrike
Portugal
Schweiz
Danmark
Wales

Turkiet har lottats in i seedningsgrupp 3. Lottningen sker 30 november i Rumäniens huvudstad Bukarest. Det som har avgjort placeringarna i seedningsgrupperna har varit främst resultatet från EM-kvalet genom:

  1. Slutplacering i gruppen
  2. Poäng
  3. Målskillnad
  4. Antal gjorda mål
  5. Antal gjorda bortamål
  6. Antal vinster
  7. Antal bortavinster
  8. Disciplinära poäng (röda/gula kort – rött kort inklusive två gula kort: 3 poäng & 1 poäng för ett gult kort i en match)
  9. Placering i UEFA Nations League-rankingen

Noterbart är att världsmästaren Frankrike som var med i Turkiets grupp är med i seedningsgrupp och de regerande mästarna Portugal är med i seedningsgrupp 3, precis som Turkiet. Både Frankrike och Portugal är bättre rankade i UEFA-rangordningen än Ukraina men Ukraina presterade bättre i EM-kvalet och slutade bland annat före Portugal som var i samma kvalgrupp.

Seedningsgrupperna:

Seedningsgrupp 1: Belgien, Italien (värd), England (värd), Tyskland (värd), Spanien (värd), Ukraina.

Seedningsgrupp 2: Frankrike, Polen, Schweiz, Kroatien, Nederländerna (värd), Ryssland (värd).

Seedningsgrupp 3: Portugal, Turkiet, Danmark (värd), Österrike, Sverige, Tjeckien.

Seedningsgrupp 4: Wales, Finland, Playoff A, Playoff B, Playoff C, Playoff D.

De sista fyra lagen går automatiskt in i seedningsgrupp 4 och dessa lagen har delats in i fyra divisioner som kommer att spela semifinaler och finaler inom sina respektive divisioner:

Division A: Island och Bulgarien/Ungern/Israel/Rumänien.

Division B: Bosnien och Hercegovina, Slovakien, Irland och Nordirland.

Division C: Skottland, Norge, Serbien och Bulgarien/Ungern/Israel/Rumänien.

Division D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo och Vityrssland.

Lottning sker nu på fredag i Nyon, Schweiz kommer att avgöra hur Division A och Division C kommer att se ut för playoff-spelet i mars 2020.

Med tanke på att EM spelas utspritt över hela Europa så är det redan klart för vissa länder i vilka grupper de kan spela i och i vilka grupper de inte kan spela i. Till exempel kan inte Turkiet spela i Köpenhamn då Danmark är värdnation och är med i samma seedningsgrupp som Turkiet det är bestämt att varje nation kommer att få ha minst två hemmamatcher.  Det är bestämt att även Sankt Petersburg kommer att vara värd för Grupp B vilket gör att även Ryssland är placerade i Grupp B tillsammans med Danmark.

Eftersom samtliga länder i seedningsgrupp 1 förutom Belgien och Ukraina är värdnationer och på grund av det politiska situationen mellan Ukraina och Ryssland så kan enbart Belgien ”lottas” in i grupp B. Detta gör att Grupp B är i princip klar med Belgien, Ryssland, Danmark och antingen Wales eller Finland från seedningsgrupp fyra.

Övriga värdnationer är:

Italien (värd för Grupp A),

Nederländerna & Rumänien (värd för Grupp C),

England & Skottland (värd för Grupp D),

Spanien & Irland (Grupp E),

Tyskland & Ungern (värd för Grupp F).

De fetmarkerade länderna är garanterade att ha tre hemmamatcher eftersom de har kvalificerat sig genom kvalspelet och kommer spela i respektive grupper inom parentes. Ryssland och Danmark kvalificerade sig också genom kvalet och lottning kommer att ske gällande vilket land av de två som kommer ha tre hemmamatcher. De övriga länderna i kursiv är också värdnationer och kommer att ingå i respektive grupp inom parentes om de lyckas kvala sig genom playoff-spelet.

Vad betyder detta för Turkiet?

Turkiet kan hamna i samtliga grupper förutom Grupp B. Det är även klart på förhand om Turkiet hamnar i Grupp C så hamnar de tillsammans med Holland och Ukraina som är två länder redan klara och placerade i gruppen samt att Rumänien per automatik blir det fjärde laget i gruppen om de kvalificerar sig genom playoff.