Landslagets starka facit i EM-kvalet

Turkiets EM-kval har varit en stor succé.

Turkiets hade ett poängsnitt på 2,3 poäng per match och tog sammanlagt 23 poäng på tio matcher där det blev sju vinster, två oavgjort och en förlust.

Landslaget släppte enbart in tre mål i hela kvalet på tio matcher – landslaget släppte inte in något mål överhuvudtaget på hemmaplan vilket är ett rekord för Turkiets landslag.

De insläppta målen kom i förlustmatchen borta mot Island som slutade 2-1 samt det oavgjorda resultatet mot Frankrike på bortaplan som slutade 1-1.

Turkiet var således även obesegrade genom hela kvalet på hemmaplan:

Moldavien 4-0
Frankrike 2-0
Andorra 1-0
Albanien 1-0
Island 0-0

Turkiet har varit bland de bäst försvarande lagen i hela kvalet. Enbart Belgien har släppt in mindre mål (2 mål) och har en match kvar att spela hemma mot Cypern som spelas ikväll. Polen som avslutar sitt kvalspel ikväll hemma mot Slovenien har också släppt in tre mål och har likt Turkiet inte släppt in något mål på hemmaplan heller. Detta kan dock ändras beroende på hur Slovenien-matchen slutar ikväll. Turkiet blev således det första laget att kvalificera sig till EM 2020 genom inga insläppta mål på hemmaplan.

De tre målen som Turkiet släppte in i EM-kvalet kom på fasta situationer, Turkiet har således inte släppt in ett enda mål i öppet spel och denna statistiken är det bara Turkiet som har i hela EM-kvalet.

I den sista matchen mot Andorra så gjorde flera spelare sina debuter. Ugurcan Cakir och Nazim Sangare gjorde sina tävlingsdebuter medan Ozan Kabak, Ahmed Kutucu och Mert Cetin gjorde sina första matcher någonsin i herrlandslaget.

I samma match gjorde Enes Ünal sina två första landslagsmål.

Avancemanget till EM 2020 är också andra gången någonsin i Turkiets fotbollshistoria som landslaget kvalificerar sig till två mästerskap i rad. Turkiet som spelade EM 2016 för tre år sedan, kvalficierade sig även för EM 1996 och EM 2000.