Europa League: Istanbul Basaksehir vann sin grupp!

Istanbul Basaksehir bortaslog Borussia Mönchengladbach i en mycket viktigt och vad som blev en historisk match.

Istanbul Basaksehir låg trea inför den sista omgången av Europa League. Med sju poäng och Mönchengladbach framför sig med åtta poäng samt Roma (som var etta i gruppen med nio poäng) så var det enbart en vinst som räknades på bortaplan mot laget som just nu leder Bundesliga (tyska högstaligan). På tilläggstid fixade Enzo Crivelli en historisk seger med sitt mål. Segern innebar att Basaksehir inte enbart gick om Mönchengladbach i gruppen, utan vann också hela gruppen och kom före AS Roma som spelade 2-2 hemma mot Wolfsberger.

Matchens första mål kom i den 33:e minuten genom hemmalaget då Marcus Thuram satte 1-0 men strax innan paus så fixade Irfan Can Kahveci kvitteringen. Ett hårt skott men målvakten Sommer i Mönchengladbach kunde (och borde) ha gjort bättre ifrån sig. Irfan Can som är given i landslaget för Turkiet, har varit en av Basaksehirs bästa spelare den här säsongen.

Andra halvlek såg ut att bli mållös när klockan hade tickat upp mot 90 minuter och då kom det historiska målet. Gael Clichy som hade spelat fram till första målet, låg även bakom Crivellis segermål. Ett inlägg från vänster som Demba Ba inte kunde förvalta hamnade framför Enzo Crivelli som sköt in 2-1 och sprang bortemot hundratals turkiska supportrar.

Istanbul Basaksehir är vidare till sextondelsfinalerna i Europa League och är det enda turkiska laget som har gått vidare i de europeiska turneringarna den här säsongen. De övriga lagen i Europa League, Besiktas (mötte Wolverhampton) och Trabzonspor (mötte Basel), slutade sist i sina grupper och förlorade med 4-0 respektive 2-0. Galatasaray som deltog i Champions League slutade även de sist i sin grupp.

För att stötta Basaksehir fanns även Turkiska fotbollsförbundets president Nihat Özdemir och Turkiets förbundskapten Senol Günes på plats i Tyskland.

Basaksehir firar gruppsegern.