Süper Lig: ”De tre stora” tappar poäng – Sivasspor rycker ifrån

”De klassiska tre stora”, Besiktas, Fenerbahce och Galatasaray tappade poäng i den senaste omgången av Süper Lig samtidigt som Sivasspor rycker ifrån.

Däremot kan Istanbul Basaksehir och Trabzonspor haka på ifall de vinner deras matcher (som avslutar den 15:e omgången av ligan på måndag kväll).

Under söndagen tog Besiktas emot Malatyaspor och hade ett starkt lag på plan med bland annat Burak Yilmaz i startelvan igen. Efter en mållös första halvlek så kom målen i den andra halvleken och Bifouma i den 85:e minuten och Adis Jahovic på straff på tilläggstid som avgjorde matchen och nollade Besiktas på hemmaplan. På grund av protester i slutet i samband med straffsparken så blev Caner Erkin utvisad med ett andra gula kort i matchen i den 98:e minuten, straffmålet kom i den 99:e minuten. Besiktas hade hela sex raka segrar inför den här veckan. Efter förlusten mot Wolves i Europa League så blev förlusten mot Malatyaspor den andra raka förlusten.

Med 0-6 i målskillnad så höjs röster återigen om att sparka Abdullah Avci och att ersätta tränaren med den förre Besiktas-spelaren och nuvarande Yeni Malatyaspor-tränaren Sergen Yalcin.

Atiba Hutchinson med ett förflutet i Sverige, spelade 90 minuter igen för Besiktas.

Ligaledaren Sivasspor tog emot Fenerbahce under söndagen. En viktig match då Sivasspor hade chansen att rycka medan Fenerbahce hade chansen att komma närmare Sivasspor – och det var Sivasspor som drog vinstlotten. Hemmalaget var bättre än gästerna och vann klart med 3-1. Rodrigues avslut vinkades av för offside i den 22:a minuten. Istället tog Sivasspor ledningen i den 35:e minuten genom Fernando och efter närmare 60 minuters spel utökade Emre Kilinc till 2-0. Ozan Tufan satte fart och dribblade förbi Sivasspor-spelarna och spelade fram Deniz Türüc som reducerade till 2-1 i den 85:e minuten men sista målet gjordes av hemmalaget. Innan målet kom så hade Gary Rodrigues vårdslöst sparkat på en Sivasspelare och fick direkt rött kort. Efter vilda protester ifrån Ozan Tufan så åkte även Fenerbahce-kaptenen på ett kort, hans andra gula, vilket gjorde att även han blev utvisad i samma minut.

Fenerbahce är femma i ligan efter femton omgångar.

Det går fortsatt trögt för Galatasaray som ligger sexa i ligan och har nio poäng upp till första platsen. De regerande mästarna blev utspelade i veckan borta mot PSG och mot Ankaragücü på hemmaplan såg det lite bättre ut men inte tillräckligt bra. ”Gala” fick enbart en poäng med sig då gästerna kvitterade till 2-2 i den 91:a minuten. Falcao spelade från start och totalt 77 minuter för Galatasaray men blev ändå mållös igen. Istället var det Sofiane Feghouli som gjorde matchens första mål i den 53:e minuten och sju minuter ifrån matchens slut satte Younes Belhanda 2-0 på straff. Avgjort och tre poäng i kontot trodde man. Bara fem minuter senare fick gästerna straff. Ilhan Parlak förvaltade straffen väl och tre minuter efteråt Kitsiou helt fri i straffområdet och satte 2-2. Tre mardrömsminuter för Galatasaray som tappade segern och två poäng.

Trabzonspor möter Denizlispor och Istanbul Basaksehir möter Konyaspor. Både Trabzonspor och Basaksehir kommer haka på Sivasspor i toppen vid vinst och nå 29 poäng och således ta sig förbi Besiktas som just nu är tvåa i ligan.

Svenskkollen från omgång 15: 

Efter matchen pratade Fatih Terim att såväl han som spelarna är skyldiga till detta resultatet. Jimmy Durmaz satt återigen på bänken för Galatasaray och fick inte komma in.

Loret Sadiku fanns med från start och Abbe Khalili hoppade in i 66:e minuten när Kasimpasa tog en klar seger borta mot Rizespor med 3-0.

Mattias Bjärsmyr fick spela från start och spelade 90 minuter när Genclerbirligi vann Göztepe med 3-1.