Officiellt: Sergen Yalcin ny tränare i Besiktas – så har hans karriär varit

Det har ryktats länge och igår blev det officiellt att Sergen Yalcin tar över som ny tränare för Besiktas.

Sergen Yalcin gjorde som spelare över 250 matcher för Besiktas och har även spelat för Galatasaray, Fenerbahce och Trabzonspor  (samtliga på lån från Siirt Jet Pa Spor, som var ett sportbolag grundad som klubb) under sin tid som spelare. Han har även representerat Istanbulspor, Etimesgut Sekerspor och Eskisehirspor men det råder ingen tvivel om att han hade sin stortid och hjärtat hos Besiktas.

Sergen har närmare 37 landskamper för det turkiska landslaget och betraktades som en av de största talangerna i turkisk fotboll och hade möjligheten att gå till Bayern München i Tyskland efter en landskamp mot Tyskland men affären blev aldrig av. Ett av landslagsmålen kom mot Sverige i samband med en landskamp som spelades i Istanbul.

Som tränare har Sergen en rad turkiska klubbar, den senaste klubben var Yeni Malatyaspor som började den här säsongen på ett imponerande sätt och tog många poäng. I de senaste fem gångarna har laget haft tre förluster och tappat mark i ligan till åttonde plats.

Övriga klubbar som Sergen Yalcin har basat över har varit Gaziantepspor vid två tillfällen, Sivasspor (2014-2015), Eskisehirspor (2017), Konyaspor (2018) & Alanyaspor (2019). Tränarkarriären började dock i Besiktas som U15-tränare mellan åren 2018-2019 och därefter klubbens A2-lag.

Sergen Yalcin hade stora framgångar under 90-talet med Besiktas och vann flera titlar, bland annat två ligatitlar. 1997 blev han den dyraste turkiske spelaren när Istanbulspor köpte honom för 5 miljoner euro – en väntad transfer efter problem med styrelsen i Besiktas.

Under tiden i Istanbulspor blev de italienska storklubbarna Inter och AC Milan intresserade av Sergen men lyckades inte komma överens om något kontrakt.

I Fenerbahce var tiden inte så lätt, där kände han att tränaren använde honom på fel position samtidigt som Zdenek Zeman hade anklagat honom för att fejka skador och inte spela matcher. Samtidigt så levererade Sergen i landslaget och hans prestationer gick inte obemärkt förbi. Det var här, återigen som de europeiska klubbarna började visa intresse för honom. Klubbar som Barcelona, Bayern München och Borussia Dortmund var intresserade och just Bayern var de laget som hade visat starkast intresse. Däremot backade klubben när de fick reda på rykten om att Sergen Yalcin spenderade mycket tid på casinon och hästspel.

Sergen blev även ligamästare med Galatasaray men även där funkade det inte för den offensive mittfältaren efter att Fatih Terim hade fått nog av spelaren och inte ville ge honom fler chanser då han kände att Sergen inte prioriterade fotbollen utan det sociala livet.

Efter EM 2000 ville Bryan Robson ha Sergen till Newcastle men parterna lyckades aldrig komma överens om ett kontrakt.

Den talangfulle mittfältaren blev kvar i Turkiet hela sin aktiva fotbollskarriär och än så länge har hans tränarkarriär också bara varit inom Turkiets gränser och nu är han tillbaka i sin klubb – Besiktas – där han kom från det egna ledet och hela vägen upp till A-laget och vann flera titlar.

Sergen Yalcin har som tränare gjort 102 matcher i Süper Lig med 37 vinster, 31 oavgjorda och 34 förluster.

Nedanför följer några roliga och klassiska citat av Sergen Yalcin som berättar om bland annat flytten till Bayern München som aldrig blev av, frågorna om betting på hästar och hur han fick sin första bil. Utöver det gjorde han flera klassmål för Besiktas och var den stora talangen inom turkisk fotboll på 90-talet: