Alex vs. Hagi

Diskussionen tar aldrig slut, vem är bäst, Feners Alex de Souza eller Galatas gamla nummer 10 Gheorghe Hagi, här kommer jämförelsen!

Namn: Gherorghe Hagi

Position: Offensiv Anfallare

Spelade sin första seniormatch 1982 som 17 åring i Farul Costanta, lyckades under sitt första år på 18 matcher göra 7 mål.

Spelade mellan 1983-1987 i Sportul Studentesc och gjorde där 107 matcher och 58 mål för att därefter lämna för storklubben Steua Bucaresti där han under 3 säsonger gjorde 97 matcher och skönt in 76 mål. Med Steua lyckades han vinna Europeiska Super Cupen 1986 och och Champions League 1989.

Efter 3 år där han slog målrekord i ligan värvades han till Real Madrid där han under 2 år spelade 64 matcher och gjorde 14 mål. 1992 lämnade han Real för spel i Brescia under 2 säsonger till 94, då han lämnade Italien för att återvända till Spanien, dock till Barcelona denna gång. I Barcelona gjorde han 11 mål på 35 matcher vilket innebär att han under sina 4 år i Spanien på 97 matcher gjorde 26 mål.

1996 köptes han till Galatasaray där han under 5 säsonger var lagets nummer 10 och där han gjorde 132 matcher och 59 mål. Han vann dessutom ligan 4 gånger samt att han vann Uefa Cupen och Eurpeiska Supercupen, vilket innebär att han som fotbollsspelare har vunnit alla stora Cup-titlar man kan vinna i Europa.

Utöver alla klubblagsmatcher har han 125 A-landskamper på kontot och 35 mål på dessa försök.

Under både 1980 och 1990 talet ansågs han vara en av Europas topp 5 offensiva mittfältare och fick smeknamnet Maradona från Karpaterna. Han har 6 gånger blivit utnämnd till ”Årets spelare” i Rumänien.

VM 1994 blev han vald till All-Starlaget.

2004 var han med på en topp 125 spelarena som lever just nu lista, gjord av Pele.

Är i dagsläget rankad som en av dem 100 bästa spelarna genomtiderna på FIFAs ranking.En lista där bland annat Zidane, Baggio, Beckenbauer, Cruyff och Romario finns med.

Totalt blev det 483 matcher och 232 mål för Hagi under dennes aktiva fotbollskarriär.

Namn: Alex De Souza

Position: Offensiv Anfallare

1995 gjorde han sin första seniormatch med Coritiba när han var 18 år gammal. i 2 år spelade han för detta lag i Brasilien och gjorde på 124 matcher 32 mål. För att 1997 lämna för spel i Palmeiras. Under 4 säsonger i Palmeiras spelade han 141 mål och gjorde 78 mål.

2000 försökte han på sig ett Europa äventyr i Italien, men det blev bara blott 5 matcher i Parma innan han återvände till Brasilien och Flamengo, dock blev det heller inte här någon vidare lycka utan bara 12 matcher och 3 mål. 2002 till 2004 spelade han i Cruzeiro och på 121 matcher blev det 64 mål för brassen.

Innan han 2004 värvades till Fenerbahce där han fortfarande aktiv och under sina hittills snart 5 år i klubben har han på 223 matcher gjort 112 mål.

Han har gjort 70 landskamper för Brasilien och 21 mål.

1999 blev han utnämnd till världens tredje bästa anfallare.

Hur ska man nu jämföra dessa spelare? Det är hur svårt som helst att jämföra dessa spelare, vi pratar om två spelare med olika roller och med helt olika karriärer. Ser man till spelarnas personliga framgångar är Hagi den av dem två som har lyckats bäst i sin karriär över helhet. Han har spelat i storklubbar som Real och Barcelona och har dessutom under årens gång lyckats bli nationens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Något som Alex inte lyckats med och självklart beror det på att han kommer från en nation med lite tyngre fotbollshistorik. Alex har liksom Hagi lyckats prestera i hemlandet och var som ung spelare en stortalang likt Hagi, men tvärtemot Hagi lyckades han inte hamna i Europa i dem tyngre ligorna när han var som bäst, utan blev kvar i Brasilien.

Detta kan man tolka på olika sätt, man kan se det som ett misslyckande då han inte platsade i dem Europeiska toppligorna, vilket kan stämma då dem bästa från Brasilien hamnar i Europa, men samtidigt har han under den bästa tiden i sitt liv presterat i hemlandet och den brasilianska ligan, som måste anses vara relativt bra.

Om man ska jämföra deras tid i Turkiet bör man först och främst påminnas om att dem kommer till Turkiet i två helt olika skeden i livet. Hagi kommer till Galatasaray när han är 31 och Alex kommer till Turkiet när han är 27. Med andra ord varvar Hagi ner i Turkiet samtidigt som Alex vill hävda sig i Turkiet. Båda får nummer 10 i sina klubblag men det innebär inte att man spelar på samma position. Hagi spelade under sin tid i Turkiet som en renodlad offensiv mittfältare med 2 spelare framför sig, medans Alex spelar på en plats i planen som mer liknar en släpande anfallare av 2. Detta innebär per automatik att Alex är mer av målskytt på planen medans Hagi var speluppläggare och bolltrollare.

Statistik sett gör Alex mer mål varje match i snitt, han gör mål i stort sett varannan match, medans Hagi snittade lite lägre, 1 mål på 2,5 matcher. Så på den fronten är Alex bättre. Frågan som är intressant att ställa sig är hur viktiga dessa spelare var för sina respektive lag, vi ser idag att Alex är en vital del för Feners framgång på fotbollsplanen. Dem matcher han inte spelar hackar spelet och man spelar inte alls lika bra, Hagi däremot var inte lika saknad när han var skadad/avstängd, vilket tyder på att Fener har lagt upp sitt spel mer på Alex och han där med är mer betydelsefull för sitt lag än vad Hagi var för GS. Däremot kan man helt klart säga att om inte Hagi varit på sin plats under sin tid i GS, hade GS inte lyckats på någon front, vare sig i ligan eller i Europa, kanske!

På frågan…

… Vilken spelare har lyckats bäst i sin karriär? Hagi

… Vilken spelare har varit mest värdefull för sitt lag? Alex

… Vem har lyckats bäst på landslagsnivå? Hagi

… Vilken spelare har gjort mest mål i Turkiet? Alex

Som ni märker kan man jämföra spelarna på en massa olika sätt, men i min mening kan man istället säga så här. Under tiden som Hagi spelade i Turkiet var han den bästa offensiva mittfältaren i ligan, nu är Alex den bästa innermittfältaren i ligan. Det är det mest diplomatiska svaret och oavsett klubbtillhörighet kan man säkerligen hålla med om detta.

Istället för att jämföra spelarna, ska man vara glada över att vi har/haft 2 så bra spelare i ligan och jag hoppas innerligt att flera lag utöver GS och FB förmår att köpa in spelare som verkligen lyckas i Turkiet och leder sina lag till framgångar.

Vad tycker du?