Ankaraspor tvångsnedflyttades

Säsongen 2009/2010 hade knappt hunnit börja innan kaoset bröt ut i ligan. Laget Ankaraspor fick nämligen reda på att man blivit degraderade ned till den andra divisionen. Anledningen till detta var att man påbörjat ett otillåtet samarbete med ett av dem andra Ankaralagen, nämligen Ankaragücü.

Det är inte lätt att förklara vad som har hänt, men jag ska försöka. Borgmästaren för staden Ankara, som är huvudstaden i Turkiet, är nämligen hedersordförande i Ankaraspor och han har under flera år byggt upp detta före detta kommunalt ägda lag som han lät privatisera för ett par år sedan. Han har pumpat in pengar med sina kompanjoner och tillsett att laget har en träningsanläggning av toppklass samtidigt som han låtit bygga en egen arena till laget.

Denna politikers son Melih Gökçek blev framröstad till Ankaragücü´s ordförande och man började märka att något inte var helt rätt då flera spelare från Ankaraspor började att lånas ut till Ankaragücü och man märkte som utomstående att det var något underligt på gång. Förbundet undersökte ärendet och det som skett i Ankaragücü och man kom fram till att klubbarna ”skadat tävlingsaspekten och ärligheten i ligan” vilket gjort att Ankaraspor degraderades från ligan.

Det kan tyckas underligt att bara ett av dessa lag tas ur ligan, men på något sätt lyckades Ankaragücü hålla sig kvar. Detta innebar att alla Ankaraspor spelare fick dispans och man fick byta klubb, samtidigt som Ankaraspors alla matcher tillskrivs till 0-3 förluster och detta mot alla lag. Vilket innebär att hela serien fick räknas om och med tanke på att ligan hunnit börja innan detta beslut kom och matchprogrammet har lottats, får nu ett lag varje omgång spelledigt, på den omgång då det var tänkt att lagen skulle mötas.

Intressant att se just nu är att hela 14 spelare från Ankaraspor är just nu utlånade till Ankaragücü.