Dessa Galna Turkar

Den mest sålda romanen skriven av en Turkisk författare är en bok vid namn ”Su Cilgin Türkler” som skulle översättas till ”Dessa Galna Turkar”. Boken handlar om hur Turkarna under första världskriget, trots alla ockupanter lyckades att befria den geografiska del som idag är Turkiet från dem allierade. Man kallar Turkarna för Galna och verkar vara något som finns i våra gener. För tyvärr är vi ett ganska galet folk, vi har en mentalitet som leder till en otroligt bra läktarkultur när den är som bäst, men samtidigt leder denna galna mentalitet till en hel del tråkigheter också, som tyvärr förstör ligans anseende utanför Turkiets gränser.

Vi är hetlevererade människor och vågar ofta visa känslor, tyvärr kan inte en del människor hantera dessa känslor och här om dagen var det dags igen för tråkigheter, på grund av den otroligt dåliga förmågan att inte kunna hindra reptilhjärnan från att sättas igång så fort man ser en motståndarsupporter. Dessutom skedde detta under en baksetmatch, vilket nästan gör det lite pinsamt. Det var när Galatasaray tog emot ärkerivalen i Fenerbahce i BEKO Basketball League som det denna gång uppstod tråkigheter och snart måste man ta tag i problemen på riktigt och inte bara gosa med fansen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5pyXvXMVHvc]

Det har blivit till en tråkig vana att varje gång GS och FB möts, oavsett sport så måste vi sportälskare få se dessa tråkigheter och någon måste ta tag i det. Det är inte EN sida som står för problemen, det är BÅDA. När båda lagens supportrar accepterar detta, kommer man kanske att kunna arbeta med att lösa problemet, men framförallt måste idrottsklubbarna ta sitt ansvar och istället för att dalta med sina supportrar markera att detta inte får fortsätta. Feners ordförande Aziz Yildirim, har faktiskt arbetat med att rensa upp i supporterleden och visserligen är det en lång väg kvar, men Fener har börjat vandra längst med vägen, vilket är positivt. Jag hade velat säga att GS har påbörjat samma vandring, men tyvärr, så kan jag inte säga att man sätt någon tillräckligt stor markering. För tyvärr har Galatasaray fått lite för mycket fans, för sitt eget bästa, nämligen fans av typen medgångare som ställer till problem.

Dock ska jag innan jag släpper basketen inte glömma att nämna vad som skapade tumultet, nämligen ett par Fenersupportrar som tagit sig till arenan och satt sig bakom det båset. Faktum är att klubbarna hade kommit överens om att inga bortalagssupportrar var tillåtna på platsen och att då dessa blev upptäckta samt ett en dam som satt med dem valde att peka långfingret när dem blev borttagna från sina platser, var en bidragande orsak om inte droppen som skapade hela problemet. Sedan måste man undra vad Fenerspelaren Tarance Kinsey tänkte då han när han är på väg ut knockar en supporter som sitter bredvid utgången till arenan, det är ingen bidragande orsak att när du rusar ut från arenan slå en supporter blodig, ha lite omdöme som professionell basketspelare för i helvete!!!

Att man lyckats vinna i Europa, har lett till att man har fått supportrar i massor, men man kan inte hantera dessa och där av måste man börja peka med hela handen vad som gäller. Man har den turen att man egentligen bara har en stor suppporterförening, UltrAslan, som dock har många förgreningar i alla olika områden i Turkiet och ute i världen. Det är med hjälp av denna organisation man måste börja arbeta för att bli av med slöddren i dem egna leden. Man måste öka kvalitén på supportrarna och hur det ska ingående vet jag inte, men det krävs att man slutar dalta med supportrarna och markerar vad som gäller och vad som behövs för att klubben ska må bra. Dessa UltrAslan verkar tro att man är en supporterförening som stödjer klubben, men vi ser klart och tydligt att hela organisationen är genomrutten och att det inte är i med och motgång man stöttar laget, utan tvärtom bara i MEDGÅNG för att i MOTGÅNG svika klubben och ibland tar man egna initativ som under derbyt 2008 eller om det var 2007, då man tillsåg att klubben fick ett straff på 5 matcher utan publik och alla intäkter vad publik innebär. Bara för att man skulle få leka coola och visa Fener att man är bättre på att förstöra… Inser ni inte att ni är pinsamma och att ni skadar våran klubb?!

Scener likt videon nedan vill vi inte se länge på någon arena!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=DLWWZs6v_SQ]

Man borde dessutom direkt förbjuda dessa vattenbägare och dessutom sätta upp skyddsnät likt den man har på Råsunda vid derbyn, framför båda kortsidorna och inte bara där motståndarnas supportrar sitter, dem skadar inte oss, det är våra egna fans som skadar oss!

Vi ser gång på gång i dem olika projekten som GS anordnar att vi har många så kallade ”marginalsupportrar” av typen som inte stödjer föreningen ekonomiskt, utan som säger att man är GS supporter och beter sig som skit. Tvärtemot Fener som faktiskt har lyckats med att ena sina supportrar och som i varje kampanj går mot rekordsiffror oavsett om det gäller telefonabonnemang eller supporterkort. Där av bör Galatasaray gnugga ögonen och inse att bara för man i undersökningar har många supportrar, så innebär det inte att man är en stor lycklig GS-Familj. Just nu är det en familj som är splittrad och där en del ”bröder” inte hör hemma, få bort dessa avskum!

Turkiet måste gå den vägen som England har gått och det pronto! Man har idag lagen med sig om man vill porta supportrar, GÖR DET DÅ! Ut med packet som bara ställer till problem, deras 10 lira för en biljett är inte värt dem skandalscener vi måste bevittna varje derby!

Som jag tidigare sa så gäller detta båda föreningarna, ingen Fener-supporter ska glömma myntet som skadade domaren i senaste derbyt på SS, eller flaskregnet som vi ser under uppvärmningen varje år på SS då GS-spelarna ska ut, heller inte skandalscenerna vi såg ifjolårets basketfinal då Feners så kallade supportrar stormade planen och mästarspelarna i Efes fick fly planen och ta emot pokalen efter arenan var utrymd.

Vi ser detta problem som i stort sett alla klubbar har, från Diyarbakir där man väljer att starta kravaller på stan, till Göztepe i 3:e divisionen.

Dags att allihopa börjar arbeta för att lösa problemet, det sänker våra ligorsstatus och vi får inte samma möjlighet att värva spelare, då spelare helt enkelt inte vill hit. På grund av upploppet på ASY för 2 år sedan kom inte Lyons Juninho som var klar för GS, utan vi fick Lincoln istället och gick miste om Vodafone som storsponsor, sug på den karamellen GSare.

Arbeta för en bättre supporterkultur så att alla kan njuta av fotboll, så väl barn som vuxna, utan att behöva höra en massa skit och se en massa skit!