Fler Turkar i Europa

Jag sitter just nu och ser på Galatasaray mot Manisaspor som spelas just nu, Galatasaray leder med 1-0 efter mål av Harry Kewell. Det var då jag kom att tänka på Gökhan Zan, mittbacken som Galatasaray signerade inför säsongen och som i fjol spelade i 08/09 mästarnas lag, Besiktas. Jag vill minnas att han då i en intervju påtalade att han fått bud från andra länder men att Galatasaray visade att man ville ha honom mest och där av blev det Galatasaray. Det är då jag kommer att tänka på en sak, varför är det så få Turkiska exporter i andra Europeiska ligor?

Först och främst vet jag att då Turkiet inte är ett EU-land så spelar dem inte som EU-spelare, det innebär att man måste följa dem restriktioner som vissa ligor har, exempelvis hade Spanien en sådan regel att dem inte fick ha fler än X antal utländska spelare. 2002 var det, då den turkiska stormålvakten Rustu värvades dit. Han kom dit, men då Barca hade för många icke-EU spelare och man hade en ung grabb vid namn Valdes som reserv, så blev Rustus sejour i Spanien ganska kortvarig.

Detta gör att Turkiskatalanger har väldigt svårt att komma ut i Europa, samtidigt som Turkiskaklubbar är för giriga misstänker jag. Då Turkiska ligan är i en sådan position att den inte är bland dem bästa, utan i skiktet under vill klubbarna inte släppa sina spelare då man antagligen övervarderar sin liga dessutom. Samtidigt som det finns en restriktion i Turkiet på hur många utländska spelare man har gör detta att priserna bli för höga på talanger.

Talanger som i min mening snart borde lämna Turkiet är Sercan Yildirim i Brusaspor, Arda Turan i Galatasaray och Batuhan i Besiktas. Av dessa har Arda redan slagit ut, men då han fortfarande är 22, så har han fortfarande tid att lyckas i Europa. I min mening har han tre val. Antingen lämna GS efter denna säsong och då hamna i ett storlag som kan göra honom till den där stjärnan som är lite extra. Dem två andra alternativen i mina ögon är att han stannar i GS tills han slutar spela fotboll, blir en riktig kultspelare eller så kan han stanna i GS ett par år till, säg 4, för att göra en Arshavin och fortsätta utomlands. Dem två senare alternativen skulle med stor sannolikhet innebära att han inte blir det där extra, men samtidigt är den en risk överhuvudtaget att lämna Turkiet. Många spelare av hög kaliber i Turkiet har lämnat tidigare och återvänt illa kvickt, ett lysande exempel i är Hakan Sükür som inte alls lyckades i Europa, men som i GS tröjan var en Gud.

Man ska komma ihåg att Tugay, som efter fjolårets säsong i Blackburn där han var kapten, lämnade Turkiet som 28 åring. För att därefter sluta 10 år senare som 38 åring, vilket är imponerande.

Klubbarna i Turkiet kan göra ett val, antingen arbetar man allihopa mot att höja ligans kvalité eller så börjar man släppa spelare till Europa och då tappar den ligastatus man, i alla fall enligt dem själva har. Man bör i mina ögon satsa på ett par saker:

* Bättre organisation, det ska vara professionella personer som leder klubbarna och allt styrelsesnack ska dra åt fanders. Vi supportrar är så trötta på dessa jönssar som tror att dem är allans hela bunten, er plats är på mötena, inte på i pressen och på fotbollsplanerna!

* Bättre arenor och fotbollsinfrastruktur. Arenorna måste bli av högrekvalite och där av bör öka sina krav på klubbarna, ett statligt samarbete skulle säkerligen vara en bra lösning, där varje stad går in med pengar för att dess lokala fotbollslag som håller till i första eller andra ligan. Dessa två ligor måste båda höja sin kvalite och man måste tillåta andra ligan få värva in utländska spelare.

* Göra fotbollen attraktiv, likt Sverige så måste man inse att bra fotboll drar supportrar. Bra evenemang dra supportrar… Fotbollen är en produkt som förbundet och klubbarna ska sälja in till oss supportrar och det måste man göra bättre. Mindre våld på arenan och bättre fotboll är nyckeln för att locka oss supportrar.
Gör ert val, satsa helhjärtat på ligan eller börja sälj spelare till Europa, tar man något av dessa val helhjärtat kommer Turkiskfotboll må bättre!