När supportrarna är för stora

Galatasaray´s största supporterförening heter sedan 2001 UltrAslan. En supporterförening som bildades 2001 efter att en mindre supporterskara som bodde i Kadiköy, den Asiatiskasidan av Istanbul där Fener har sin hemmaplan, ville försöka skapa en större organiserad supporterorganisation. Denna skara av supportrar, som bodde i fiendeland och som var mest hatiska mot Fener lade grunden till UltrAslan, en gruppering som idag har allt för stor makt på läktaren och inom föreningen.

Denna supporterförening har varit som en cancertumör för klubben sedan 2002, då man på allvar slog igenom. Detta på grund av att dem inte alls hade samma filosofi som Özhan Canaydin, som 2002 valdes till klubbens ordförande. Canaydin arbetade nämligen med att att införa Fair-Play och då han var från en välbärgad familj, var det klass på gubben. Dock gillade inte UltrAslan honom och arbetade under hela dennes tid som president emot honom. Man stod upp för klubben 2002 när Galatasaray på Ali Sami Yen mötte Barcelona genom att slänga in bengaliskaeldar på planen vilket ledde till stora böter från Uefa, allt för att dem ansåg att Canaydins förslag på att förbjuda bortasupportrar på derbymatcher. Ett par dagar därefter när Galata spelade mot Istanbulspor i ligan, valde man att protestera på läktaren bakom målet, genom att stå med ryggarna mot planen och bråka med polisen matchen igenom. En riktig läktarskandal som heter duga!

När Galatasarat den 6:e November 2002 spelade mot Fenerbahce i bortaderbyt, ställde man till med så mycket bråk och förstörelse att polisen tog beslutet att tömma bortaläktaren, då det inte gick att ha supportrarna på plats. Många blev arresterade och dessa portades från att se fotboll i förstaligan.Klubben fortsatte efter detta att ta avstånd från UltrAslan och en annan supporterförning vid namn Genç Galatasaraylılar lades ner efter påtryckningar från klubben, vilket tyvärr gjorde att UltrAslan var den enda föreningen kvar.

Att klubben tog avstånd från organisationen ledde till att dem fansen som var lojala klubben lämnade UA, vilket ledde till att det organsierade UA gick under och det istället skapades mindre grupperingar i städerna runt om i landet.Då utan något centralstyre från det gamla UA.

I slutet av 2002, som ni märker var ett år med mycket händelser på läktaren och ett sökande på en identitet på läktaren, skapades Yürüyedur. En organisation som först bestod av 25 personer men som sedan växte och växte. Dessa var inte kopplade till UA, utan hade egna banderoller, supporterprodukter och banderoller. Dem organiserade till och med en del mindre tifon. Något som UA inte gillade och efter hot mot denna mindre organisation som började bli allt för starka på läktaren, lades den ner. Då UA förbjöd deras namn på läktaren. Med rena maffiametoder fick man alltså bort sina konkurrenter på läktarna.

2003-04 blev UA större än någonsin tidigare och grupperingens ledare valde att fortsätta sitt arbete emot ledningen i klubben, denna gång var det på grund av att laget spelade på Ataturk Olympia Stadion i Istanbul. På grund av dem omfattande renoveringarna av ASY. Denna tillfälliga flytt passade inte UA, som ni förstår är det grundlöst att klaga på detta beslut då klubben var tvungen att spela på en annan arena. Men man använde detta som en bortförklaring, då man egentligen redan sedan flera år tillbaka var hatiska mot Ozhan Canaydin.

Det var annars under säsongen 2004-05 som UA slog igenom genom att man helt och hållet lyckades radera ut Yürüyedur från läktarna. Den lilla fraktion av Yürüyedur som funnits kvar på läktarna och som enligt UA hämmat dem, lyckades man radera och ägde på så sätt hela läktaren. Man fortsatte då att radera ut alla små fraktioner och tillsåg att det för GS fansen endast fans ett enda ordentligt val av supportergrupp, UA. Trots att man inte var gillade av fansen tog man makten på läktarna, supportrar som inte var med i UA kritiserade gruppen för att dem köpte biljetter biljetter och sålde dem dyrt, likt en privat svarta marknad, men detta tystade man ner.

19 May 2007 lyckades grupperingen stå för den största skandalen någonsin i Turkisk läktarkultur, i Derbyt mot Fenerbahce på hemmaplan kastade man vattenbehållare, bengaler, stenar, stolar… allt som var slängbart flög mot spelarna på planen och mot polisen. Denna skandal ledde till att man säsongen därpå, säsongen 2007-08, fick börja med 5 matchers publikfria matcher. Dessutom innebar katastrofen att den sponsordeal med brittiska Vodaphone inte blev av, vilket gjorde att man gick miste om över 10 miljoner euro och man gick miste av Juninho från Lyon som blev avskräckt av händelserna.

Som ni märker är det en organisation som gör mer skada än nytta och det är katastrofalt att denna supportergruppering som idag har totalmakt på läktarna har lyckats med det. Man har med ojusta medel lyckats få stöd från den nuvarande ledningen och man har lurat in folk på spåret att UA är det rätta för klubben. Visst är det idag trevligt att man har en organisation som täcker hela världen, men det är farligt för klubbens framtid. Många individer inom dagens klubbledning har ett förflutet från UA och dessa får inte bli fler, det är då man får bevittna skandaler likt Basketskandalen, något vi absolut inte vill se inom den här föreningen. Att supportergruppen dessutom har så mycket makt att man kan vinkla supportrarna, som man gjorde mot Canaydin är skandal. Canaydin stod nämligen för något väldigt ädelt för några veckor sedan. Då den nuvarande ordföranden lovade honom en loge på nya arenan tackade han ja till den, men valde att ge den tillbaka så klubben skulle tjäna pengar. Detta samtidigt som hans hälsa är så pass dålig att han inte kan gå på matcher. UA var en kraftig påfrestning för Canaydin och det tålde inte hans hjärta, som var anledningen till att han avgick från klubben.

Frågan är om inte UA bör gå i graven och att en ny organisation får ta över, med tanke på att grundaren Alparslan Dikmen avled för något år sedan i en trafikolycka, bör det kanske vara passande om UA lämnar plats för något nytt, eller börjar att arbeta mot en bättre läktarkultur. Dagens UA avskräcker folk från fotbollen och det är allt annat än rätt!