TurkiskFotboll

Jag kommer i denna blogg rapportera om det som händer i den turkiska fotbollen, en fotboll som är på uppgång, men som ännu inte är en toppliga i Europa, fastän vi supportrar gärna skulle vilja att så var fallet.

Turkisk fotboll ligger just nu på 11:e plats i rankingen av fotbollsnationer i Europa, dock inkluderar detta både fotbollen som nation och som liga. Poängen baseras på hur det går på dessa fronter och på grund av landets och klubblagens blandade resultat och ojämnhet ligger Turkiet efter länder som Ukraina och Rumänien. Noterbart är att Sverige på denna ranking, som kan läsas här, rankas som nummer 24, vilket innebär att vi är efter Bulgarien, Cypern och Israel. Detta mest på grund av att vi aldrig har klubbar som lyckas i Europa.

Dem mest kända klubbarna i ligan är Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas och Trabzonspor. Dem tre förstnämnda kallas för ”dem tre stora” detta på grund av att det är dem som varje år gör upp om titeln. Dock har Trabzonspor som enda klubb utanför Istanbul lyckats med att vinna ligan, mer om dessa klubbar kommer att komma i separata artiklar framöver.

Turkiet är ett relativt nytt land på fotbollskartan, man har haft fotboll i landet sedan i början av 1900-talet då britter i Istanbul introducerade sporten. Men på grund av olika anledningar har man som nation inte lyckats utanför landets gränser. Men i takt med att nationen utvecklats har man börjat satsa på sport vilket gjorde att man under 90-talet började få fram stabila topplag som deltog i Europaspel, något som ledde till att man steg på rankingen. Det klubblag som lyckats bäst i Europa är Galatasaray, som 2000 vann Uefa Cupen och 2001 vann Super Cupen emot Real Madrid. Därefter har inget lag lyckats vinna någon titel i Europa, vilket gör att Galatasaray supportrar alltid i diskussioner mellan supportrar kan dra fram sitt ess i rockärmen.

Landslagets största bedrift är att man 2002 fick brons i VM, som spelades i Japan och Sydkorea. Detta efter att ha vunnit mot hemmanationen Sydkorea i matchen om tredjepris. I Senaste EM, 2008, blev man trea i EM. Dock misslyckades man med kvalet till VM i Sydafrika 2010, vilket var otroligt dåligt gjort. Man hamnade trea i en grupp där Spanien tog hem förstaplatsen och Bosnien tog hem rätten att kvala, som tvåa.