Och så var de åtta

Nu är det klart vilka lag från Champions League som gör Fenerbahce och Galatasaray sällskap i Europa League till våren.

Juventus, Wolfsburg, Marseille och Atletico Madrid följs alltså upp med Liverpool, Rubin Kazan, Unirea Urziceni och Standard Liege.

Dessa 8 lag kommer tillsammans med 24 ettor och tvåor från Europa League grupperna att göra upp om den allra första titeln i UEFA’s nya turnering.

Kom ihåg att gruppettorna i Europa League slipper möta nått av Champions League lagen i första omgången av slutspelet och det gäller för båda turkiska lagen.

Det kommer att bli en hel del tuffa matcher på vägen till finalen i Hamburg nästa år, närmaste bestämt 12:e maj, drygt en månad före VM.

*****************************************************************************************************’****

Nu när Champions League gruppspelet är över för den här gången kan vi dra igenom några turkiska statistik, av de lagen som har gått vidare till slutspel är turkarna snabbräknade. Tyskturken Serdar Tasci håller till i Stuttgart och han är väl den enda A-lagsspelaren? Sen finns det ett par turkar i de andra lagen också men det är inga A-lags material, inte än iaf.

Besiktas spelade i Grupp B där det blev 1 seger, 1 oavgjord och 4 förluster på 6 matcher. 3 mål gjorda framåt och 8 insläppta bakåt. Anmärkningsvärt är att laget förlorade alla sina hemmamatcher trots att turkiska lag oftast är starkast just på hemmaplan. Den enda segern kom lite oväntad på bortaplan mot Man Utd.

Ismail Köybasi ligger just nu på delad tredje plats med många andra spelare i assistligan med 2 st. målgivande passningar på 192 spelade minuter. Bobo, anfallaren från Brasilien ligger bland de främsta när det gäller skott utanför målet, han har ”lyckats” skjuta 8 gånger utanför ramarna på 367 minuter och strax bakom honom ligger Tello med 7 skott på 386 minuter. Bobo hör också till en av de spelare som har sprungit offside flest gånger, 6 gånger har han legat på fel sida av försvarslinjen (antar att det har varit rättvisa beslut). På en av listorna är det en Besiktasspelare som ligger i topp just nu och det är mittbacken Tomas Sivok som har dragit på sig flest varningar, nämligen 4 st. Samme Sivok är också en av de som får flest frisparkar emot sig, 13 st på 450 minuter.