Turkiskfotboll synar VM-grupperna: del 2

Del 1 hittar ni här: Turkiskfotboll synar VM-grupperna: del 1

Grupp- A till D är redan avklarad, det är nu tid att ta en titt på hur jag tror det går i de övriga grupperna.

Har ni läst del 1? Ok, då kör vi gång med andra delen. Hoppas ni hänger med.

Grupp E

 • Holland
 • Danmark
 • Japan
 • Kamerun

Holland imponerade stort i kvalet (vann alla sina matcher med målskillnaden 17-2) och ser väldigt starka ut, men det brukar de alltid göra. Hur långt det kommer räcka i VM är för tidigt att säga. Laget leds av den relativt okända Bert Van Marwijk, som efterträdde Marco Van Basten efter EM-slutspelet ifjol. Holland spelar oftast en underhållande fotboll och ska självklart vara favoriter i gruppen. Efter de lär det bli jämnt, Danmark vet man aldrig var de står, Kamerun med Samuel Eto’o i spetsen vill självklart gå vidare (Kamerun kan också bli den land med flest spelare från turkiska ligan, Rigobert Song (Trabzonspor), Souleymanou Hamidou (Kayserispor), Armand Deumi (Gaziantepspor), Gustavo Bebbe (Istanbul B.B.) och Alioum Saidou (Kayserispor) spelar alla för närvarande i den turkiska ligan) och Japan som nu gör sin fyra raka mästerskap har väl också som mål att ta sig vidare. Svårt, men ett första tips är att Holland och Kamerun tar sig vidare.

Grupp F

 • Italien
 • Paraguay
 • Nya Zeeland
 • Slovakien

Marcello Lippi är i full gång med att bygga upp ett nytt italienskt landslag och landet har även ett VM-guld och försvara från fyra år tidigare, vilket lär bli svårt, det är över 50 år sedan ett land klarade av det senast. Italien ska ta sig vidare från gruppspelet men får se upp med Paraguay som verkar ha ett mycket intressant landslag på gång. Nya Zeeland är nog VM’s svagaste lag och ska i vanliga fall inte ha någon chans, med andra ord har de ingenting att förlora och kan möjligtvis spela mer avslappnat än de andra lagen. Slovakien däremot som gör sitt första mästerskap kan mycket väl överraska, laget vann sin kvalgrupp före bl.a. Tjeckien och största stjärnan heter Marek Hamsik som till vardags spelar för Napoli. Han är nog sugen på att sänka det italienska landslaget (Bara vi slipper något liknande som inträffade Ahn för 8 år sen). Stefan Senecky (Ankaragücü) och Filip Holosko (Besiktas) är två spelare från turkiska ligan som kan dyka upp i deras VM-trupp.

Grupp G

 • Brasilien
 • Nordkorea
 • Elfenbenskusten
 • Portugal

Utpekad som dödens grupp. Brasilien är självklart storfavoriter och det ska nog till ett under om de misslyckas med att ta sig vidare från gruppspelet. Dunga har byggt upp ett nytt landslag utan spelare som Diego (Juventus) och Ronaldinho (Milan). Lagets storstjärna dessa dagar heter Kaka och mycket hänger på honom om det ska bli guld eller inte, i sina bästa stunder är Kaka kanske världens bästa spelare och väldigt svår att få stopp på om man inte använder ljusta metoder. Återstår dock att se vilka spelare Dunga väljer att ta ut, det finns som sagt en hel del och ta av när det gäller Brasilien (Förhoppningsvis får vi se både Andre Santos (Fenerbahce) och Elano (Galatasaray) i truppen). De skulle nog kunna ställa upp med flera landslag som kan vinna guldet. Efter Brasilien tror jag mycket på Elfenbenkusten, de är nog mycket revanschsugna efter förra VM då de också hamnade i en svår grupp och lyckades inte ta sig vidare. Den här gången får Drogba och hans vänner (bl.a. Abdul Kader Keïta från Galatasaray) spela fler än tre matcher i en VM-turnering. Portugal tror jag inte alls på och ingen vet någonting om Nordkorea, tror inte ens att spelarna har koll på det. De tog sig iaf till VM och jag skulle inte alls bli förvånad om de förlorar mot Brasilien för att sedan vinna över både Portugal- och Elfenbenkusten och därmed göra brassarna sällskap till slutspelet.

Grupp H

 • Spanien
 • Schweiz
 • Honduras
 • Chile

Den spansktalande gruppen, Spanien är i en klass för sig. Ingen annan nation har lika många passningsskickliga spelare som Spanien och som anfallare är nog David Villa och Fernando Torres väldigt glada för det. När en spelare som Fabregas inte är säker på spel då är det problem, men det behöver inte betyda något negativt. Som sagt, de regerande europamästarna har en väldigt stark trupp som bl.a. innehåller Daniel Güiza från Fenerbahce och de kan mycket väl vinna hela turneringen. De hör till förhandsfavoriterna iaf. Schweiz och Chile får slåss om andra platsen även om man inte ska underskatta Honduras (alla lag är i VM av en anledning och de så förut stora klyftorna i fotboll håller på att krympa för varje år). Besiktas Rodrigo Tello har spelat flitigt för det chilenska landslaget de senaste åren.

*********************************************************************************************************

Nu har ni fått ta del av hur jag tror det kommer att gå i nästa års VM och återigen är det väldigt tråkigt att Turkiet missar det roliga för andra gången i rad. Förhoppningsvis kan den nya tränaren få ordning på det turkiska landslaget så vi slipper gå miste om sådana här fester i fortsättningen.

Kommentera gärna och berätta hur ni tror det kommer att gå i turneringen.

Och till slut, vem blir skyttekung? Mycket svårt att säga, det finns många bra spelare och välja mellan men de länder som går längst i turneringen brukar också innehålla turneringens bästa målskytt.

Villa eller Torres i Spanien? Luis Fabiano i Brasilien? Didier Drogba i Elfenbenkusten? Messi i Argentina?

Svårt men nästa år får vi svaret.

Höll nästan på att glömma men det land som jag tror vinner guldet eller åtminstone hoppas på är Italien, har alltid haft en förkärlek till italiensk fotboll och hur grymt vore det inte om kunde försvara guldet från Tyskland? Och lagets skyttekung? Marco Balotelli? Eller varför inte Alberto Gilardino som har sett riktigt vass ut den här säsongen, han hade nog mått bra av den titeln.