Turkiskfotboll synar VM-grupperna

Vare sig Turkiet eller Sverige tog sig vidare till slutspelet i Sydafrika nästa år. Det blir självklart lite annorlunda situation speciellt för de svenska fansen eftersom det är första gången sedan VM 1998 som Sverige missar ett stort mästerskap.

Även om succén har uteblivit så har Sverige ändå fått vara med som en del av festen och det kan man verkligen inte säga om det turkiska landslaget. Efter framgångarna i början av 2000-talet där landslaget tog sig till kvartsfinal i EM 2000 och spelade hem bronset i VM 2002 har det varit glest med slutspel för turkarnas del. Och det har blivit lite som en dålig vana för de turkiska fansen och det var nog inte många som blev överraskade att laget missade VM-platsen till slut.

För att snabbt gå igenom Turkiets kvalspel de senaste åren, EM 2004 sker på bekostnad av Lettland, VM-platsen till Tyskland två år senare hindras av Schweiz i skandalmatch, EM 2008 är ett UNDANTAG och de flesta vet hur det gick när det turkiska landslaget tog Europa med storm och var även mycket nära att ta sig till final men en viss Philip Lahm satte stopp för de planerna och nu missar landet VM, igen efter ett misslyckat kval.

Sagt om det, även om Turkiet inte deltar i sommarens mästerskap ska det ändå bli kul att följa det hela.

Nu till det viktiga med inlägget, vi på turkiskfotboll eller rättare sagt jag tänkte gå igenom VM-grupperna och ge min egen syn på hur jag tror det går. Hoppas det blir en trevlig läsning och som vanligt får ni gärna kommentera..

Ok, då kör vi igång.

Vilka får äran att lyfta bucklan den här gången?

Grupp A

 • Sydafrika
 • Mexiko
 • Uruguay
 • Frankrike

Tror att det kan bli en av de jämnaste grupperna om inte den jämnaste. Många tycker att Frankrike fick en lätt grupp och hade det varit för ungefär 8-10 år hade jag sagt okej men inte i dagens fotboll. Frankrike hade problem i kvalspelet och det kan smitta av sig här. Laget är självklart favoriter till att ta hem gruppen men bli inte förvånade om de skulle bli utslagna. Varken Sydafrika, Mexiko eller Uruguay är så dåliga som det har framställts i medier runt om i världen. I Uruguays landslag hittar vi  ”turkiskt inslag” i Diego Lugano, som också är lagkapten för landet som tog sig till VM sist av alla. Svårt att tippa och därför låter jag bli det, alla länder i gruppen kan ta sig vidare.

Grupp B

 • Argentina
 • Nigeria
 • Sydkorea
 • Grekland

Hur står det till med Argentina? Är Diego Maradona rätt man för jobbet? Lionel Messi är den som ska leda landet och har vunnit nästan allt som går att vinna som fotbollsspelare. Messi har kritiserats för att inte prestera lika bra i landslaget som i Barcelona men enligt mig är det bara skitsnack, det vore orättvist att jämföra så. Argentina är ändå storfavoriter i gruppen som påminner om VM 1994 då Argentina, Nigeria och Grekland var i samma grupp. Nigeria och Sydkorea kan bjuda upp till bra motstånd och Argentina ska nog ska passa sig om man vill inte uppleva samma fiasko som under VM 2002 då laget blev utslagna i gruppspelet. Grekland känns som det svagaste laget i gruppen och jag vet inte alls var de står just nu, men är det samma taktik som under EM 2008 ska de inte ha någon chans att ta sig vidare.

Grupp C

 • England
 • USA
 • Algeriet
 • Slovenien

England har nog inte sett så här bra ut på väldigt länge och mycket är mästartränaren Fabio Capellos förtjänst och jag tror att laget för första gången på riktigt allvar kan vara med och slåss om VM-guldet, åtminstone på senare år. Det lag som följer med England till åttondelsfinalen blir nog USA som såg väldigt starka ut i Confederations Cup. Algeriet och Slovenien ska väl inte ha så mycket att säga till om även man ska aldrig säga aldrig när det kommer till fotboll men det ska mycket till om något av de lagen ska vidare.

Grupp D

 • Tyskland
 • Australien
 • Serbien
 • Ghana

Mycket intressant grupp där alla lagen kan ta sig vidare även om Tyskland, som vanligt ska ses som favorit. De är alltid starka när det gäller mästerskap och ärligt talat så kommer jag inte ihåg, om de ens har gjort det misslyckats någon gång så länge jag har följt fotboll. Bakom Tyskland ser det mer oviss ut, Serbien såg riktigt starka ut i kvalet och har många talangfulla spelare, Ghana spelar oftast en trevlig fotboll med Essien i spetsen och Australien vet jag inte riktigt var de står, i senaste VM gjorde de bra ifrån sig men då hade man även en viss tränare i namn Guus Hiddink. I Australiens landslag hittar vi ett par spelare från turkiska ligan som mycket väl kan dyka upp i VM, Harry Kewell (Galatasaray) är nog säker på en plats medan det ser mer osäkert ut för Michael Petkovic (Sivasspor), Mile Jedinak (Antalyaspor), James Troisi (Kayserispor) och Bruce Djite (Genclerbirligi). Hur gruppen slutar? Tyskland går vidare medan de andra lagen får slåss om andraplatsen.

*********************************************************************************************************

Då var del 1 färdig. Jag återkommer med resten av grupperna under veckan. Hoppas återigen att det har varit en trevlig läsning.

Tills dess får ni njuta av Turkiets framgånger under VM 2002:

– En resa man aldrig glömmer!

(Kvalitén är inte det bästa men hoppas det duger)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=o-RfvJbtsZs]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OQ5fmaVFTec&feature=related]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=yUxUQ5so-Q0&feature=PlayList&p=27F15D709011DB70&playnext=1&playnext_from=PL&index=10]