Decenniets bästa elva!

Ett decennium är till ända och vad vore bättre då än att välja ut en turkisk drömelva bestående av landets bästa spelare de tio senaste åren. Vill noga påpeka att detta elva består av spelare som jag tycker har varit bäst det senaste decenniet. Självklart kan en sån här elva se olika ut beroende på vem man frågar och ni får mer än gärna skriva ner era kommentarer på hur ni tycker att elvan borde se ut.

Rüstü Recber

Ümit Özat – Bülent Korkmaz – Alpay Özalan – Ergün Penbe

Hamit Altintop – Tugay Kerimoglu – Emre Belözoglu – Y.Bastürk

Tuncay Sanli – Nihat Kahveci

Målvakt:

Rüstü Recber. Är självskriven som målvakt i detta lag. Spelar för närvarande i Besiktas men hade sin bästa tid i Fenerbahce. Fick sitt stora internationella genombrott under fotbolls-VM i Sydkorea och Japan 2002 då Turkiet knep bronset före Sydkorea. Frågan är om det hade blivit så utan en storspelande Rüstü Recber i målet? Kom med i VM’s All-Star team. Försvann senare till Barcelona där det bara blev ett par matcher innan han återvände till Turkiet. Flerfaldig turkisk ligamästare och när karriären väl tar slut kan han tänka tillbaka på tiden då han var med och besegrade Manchester United på bortaplan, två gånger om. En gång med Fenerbahce 1996 och en gång med Besiktas under 2009. I samband med båda vinsterna så bröts även Uniteds långa hemmasvit utan någon förlust.

Vänsterback:

Ergün Penbe. Stabil, lojal, en kämpe till vänsterback som spelade för Galatasaray under många säsonger. Var med om den historiska segern i UEFA-cupen 2000, samma år som laget även vann UEFA Super-cupen. Spelade flera matcher i VM 2002 där Turkiet vann bronset. Efter tiden i Galatsaray försvann han till Gaziantepspor där det bara blev en säsong innan han prövade på tränarjobbet i Hacettepe S.K. som inte blev så lyckad.

Mittback:

Alpay Özalan. En av mina allra största favoriter inom turkisk fotboll. Var med som ung spelare  i EM 1996 där Turkiet kom sist i gruppen utan att göra ett enda mål.  Lämnade Besiktas efter många år för Fenerbahce men där blev det bara en säsong innan han försvann till England och Aston Villa i början av 2000-talet. I Aston Villa blev han snabbt en  favorit bland fansen samtidigt som han växte till en jätte i backlinjen. Visade även stor kvalité under VM i Japan och Sydkorea där Turkiet kom trea. Fick senare lämna sin engelska klubb efter en dispyt med bl.a. David Beckham i kvalet till EM 2004. Det gjorde att Alpay flyttade till Asien för att först spela i Sydkorea och sedan i Japan innan han avslutade karriären i Köln där han bl.a. spelade med landslagskollegan Ümit Özat.

Mittback:

Bülent Korkmaz. Galatasarays lagkapten med över 500 matcher för klubben var med i turkisk fotbolls största historiska tid i början av 2000-talet där Galatasaray blev vinnare av UEFA-cupen och UEFA Super-cupen och landslaget knep bronset i fotbolls-VM. En av Turkiets bästa mittbackar genom tiderna som hade en stor karriär både i hemlandet och ute i Europa, är bland spelare som har spelat flest matcher ute i Europa. Kallades för ”Büyük Kaptan” av fansen som betyder ”Den stora kaptenen”. Vann ligan hela åtta gånger med Galatasaray.

Högerback:

Ümit Özat. Lagkapten för Fenerbahce under många år där han även blev ligamästare tre gånger. Användbar på flera olika positionerna och jag kommer ihåg vissa stunder när man blev helt galen på hur han spelade fotboll men när man samtidigt tänker efter så spelade han alltid med ett stort hjärta och gav allt i varje situation. Flyttade i slutet av sin karriär till Köln men där blev det bara två säsonger då han fick avsluta karriären pga en kollaps mitt under en match. Blev senare assisterande tränare för klubben innan han flyttade tillbaks till Turkiet för att assistera den franske tränaren Roger Lemerre i Ankaragücü.

Centralmittfältare:

Tugay Kerimoglu. Är den turkiske spelare som har lyckats bäst utomlands. Försvann till Glasgow Rangers i början av 2000 där han spelade i 1,5 år innan han fortsatte karriären i Blackburn. Tugay blev en stor favorit bland hemmafansen och utmärkte sig genom sitt lagarbete och fenomenala passningar. Fram till idag är han fortfarande den tredje spelaren som har spelat flest matcher i Blackburntröjan. Han spelade sin sista match för klubben i Maj 2009 då han blev utbytt till stående applåder. Tugay var även med i landslaget under VM 2002.

Centralmittfältare:

Emre Belözoglu. Fick sitt stora genombrott i Galatasaray där han blev UEFA-cup mästare innan han försvann till Inter i början av 2000-talet. Han lämnade Italien efter några för spel i England där Newcastle blev klubbvalet. Emre är en liten ettrig mittfältare som alltid ger sitt bästa och kunde väl inte göra sig rättvisa under alla sina år utomlands, i Inter var konkurrensen stenhård medan tiden i England mest handlade om skador. Men när han väl fick chansen gjorde han det oftast bra. I landslaget är han ”veteranen” som var med i VM 2002. Efter succén i EM 2008 där det blev en tredjeplats valde Emre och flytta hem till Turkiet men inte till Galatasaray utan han skrev på ett långt kontrakt med ärkerivalerna Fenerbahce till fansens stora besvikelse.

Vänstermittfältare:

Yıldıray Bastürk. Den lilla turken från Tyskland som blommade ut i Bochum innan karriären fortsatte i Bayer Leverkusen där han tillsammans med bl.a. Michael Ballack var en av anledningarna bakom klubbens stora framgång ute i Europa som ledde till en final i Champions League mot Real Madrid. Förlusten i Champions League kunde tröstas med en bronsmedalj från VM senare det året. Efter åren i Leverkusen flyttade Bastürk till Hertha Berlin där han spelade i tre säsonger innan han lämnade för Stuttgart på free transfer.  Bastürk har varit mycket skadebenägen i slutet av 00-talet och just nu är hans karriär ett stort frågetecken. Det har bara blivit en match i Stuttgarttröjan den här säsongen.

Högermittfältare:

Hamit Altintop. Ännu en tyskfödd turk som tillsammans med sin tvillingbrorsa Halil slog igenom i Bundesliga i mitten av 00-talet. Hamit är en allroundspelare som funkar på de flesta positionerna. Efter ett par fina år i Schalke 04 värvades han till Bayern München där skador och konkurrens satt stopp för behövlig speltid. Har ett kontrakt som går ut till sommaren och storklubbarna från Istanbul försöker locka ner honom till Turkiet. Var med i landslaget som kom trea i EM 2008. Dubbel tysk ligamästare med Schalke och Bayern München.

Anfallare:

Tuncay Sanlı. En av de turkiska fotbollsspelare som kom fram i generationen efter ”bronslaget”. Tuncay är känd för sitt viltkämpande spelstil och han trivs bäst i en fri roll bakom anfallet där han får löpa fritt över hela planen. Är en stor hjälte bland Fenerfansen efter alla sina år i klubben och var fram till den här säsongen den som hade gjort flest mål för klubben ute i Europa. När hans kontrakt gick ut med Fenerbahce ville Tuncay Sanli testa på proffslivet och det gick rykten om att storklubbar jagade honom men han hamnade istället i Middlesbrough. I Boro’ gjorde han en hel del mål men kunde inte rädda kvar laget i Premier League. En resa som Tuncay inne ville vara med om. Det gick återigen rykten om att stora klubbar ville värva spelaren men den här gången hamnade han i Stoke. Med i truppen som vann brons i EM 2008. Flerfaldig turkisk ligamästare med Fenerbahce. Är fram till idag en av de främsta målskyttarna i turkiska landslaget.

Anfallare:

Nihat Kahveci. Var med och vann brons i VM 2002 även om det inte blev så mycket speltid. Är efter Tugay den spelare som har lyckats bäst utomlands. I Turkiet inledde han sin karriär i Besiktas och gjorde bl.a. ett fantatiskt mål mot Barcelona i Champions League för många år sen. Värvades till Real Sociedad i början av 2002 där han blev en av lagets stora stjärnor och kom också tvåa i skytteligan med sina 23 mål, som han för övrigt delade med en viss Ronaldo i Real Madrid. Det var även det året som Real Sociedad slutade tvåa i ligan och fick chansen och spela i Champions League. Totalt blev det 57 mål på 115 matcher i Real Sociedad. Innan han flyttade hem till Turkiet och Besiktas spelade han ett par säsonger för Villareal men skador förstörde större delen av tiden där. Trots det gjorde han en säsong 18 mål på 25 matcher.

Och på bänken hittar vi:

Volkan Demirel, Hakan Ünsal, Fatih Akyel, Ibrahim Üzülmez, Ümit Davala, Hasan Sas, Mehmet Aurelio, Arda Turan, Tümer Metin, Sergen Yalçın, İlhan Mansız och Hakan Sükür.